Namirnice pod lupom

Superhrana – između mita i istine

Čak i one najkvalitetnije namirnice, pune dragocenih nutrijenata mogu da izađu na loš glas. To se desi onda kad o njima počnu da se pišu bajke i preuveličavaju se svojstva koja imaju.

Videli smo sve: od biljčica koje magično tope kilograme, čiste jetru i izbacuju kancerogene materije iz organizma – preko bobica koje produžavaju život – pa sve do srebrnih i sunčanih vodica koje možete da pijete, ili njima  redovno prskate na svih 7 čakri 🙂

Po definiciji superhrana je hrana koja će telu dati injekciju zdravlja i održati ga zaštićenim od bolesti i starenja.

Nakon čitanja ovakvih prenaduvanih priča, zapitate se kako ste do sada uopšte uspevali da pobedite običan grip bez godži bobica, kako ste praznili creva bez psilijuma i kako ste ikada izbacili bilo koji toksin iz organizma bez aronije?

zeleni smoothie sa zlatnom makom 11

Da, na moju veliku žalost ima onih koji su kupovali ovu izvikanu vudu hranu u očekivanju da se desi čudo. Ni prvi ni poslednji put da se novac baca na šarene laže. Ali, ideja da je jedna namirnica toliko moćna i ima izuzetna svojstva i uticaj na zdravlje koji je primetan preko noći je izuzetno atraktivna. I nerealna.

Druga strana priče pripada razumnima. Onima koji su u svoju svakodnevnu rutinu uvrstili i superhranu, jer je ona:

  1. Bogatija nekim antioksidansom, vitaminom ili mineralom od većine drugih namirnica.
  2. Snabdevena nutrijentima koji vremenom mogu da pozitivno utiču na opšte zdravlje ili na određeni problem. Ali ne magijom jedne namirnice, već generalnim poboljšanjem stila života uz dodatak određene superhrane.

Ovako korišćena superhrana ima nekog smisla. Bar ga ima u u mom životu, jer u istoj meri u kojoj mi čaj od valerijane smiri živce, a čaj od mente želudac – upotrebljavam i ostale supernamirnice u druge svrhe.

Hrana može da utiče povoljno na naš organizam, pa čak pomogne u prevenciji i lečenju bolesti (vidi više o ovome).

Ono najvažnije je da moje supernaminice nisu uvek preskupe, egzotične i nove.

Recimo, obično jaje je ultimativna superhrana 🙂 I džigerica prepuna B vitamina je isto to, kao i kelj, masna riba puna Omega-3 masnih kiselina, kupina ili nar. Svakako uvodim i nove namirnice koje se pojave i zanimljive su – potpuno realna što se tiče njihovih moći, a i savršeno svesna da se efekti razlikuju od osobe do osobe (geni, stil života, opšte stanje organizma).

Zlatna maka – nova supernamirnica u mojoj ishrani

Zlatnu maku sam počela da koristim u martu. Prvo “zlatna maka” nije ime biljke već brenda. Biljka je “peruanska maka”, dok je brend koji koristim “Zlatna maka” iz “Srca prirode”.

zlatna maka srce prirode - 2

Većina superhrane koju sam uvela je ukusna. Volim krckanje chia semenki, koliko i gorčinu Matcha čaja i začinsku notu zelene stevije. Ipak, moram reći istinu: maka ima ukus sušene kore drveta 🙂 Nije baš zabavna kada se pije razmućena u čaši vode. Rešenje mi je smoothie koji pijem nakon treninga i u koji stavljam gomilu drugih supernamirnica, pa se taj “drvenast” ukus ne oseti.

Očekivanje koje sam imala od upotrebe je bilo vezano za hormonalni balans i lakše podnošenje PMS-a. Izluđuje me onih par dana u kojima imam 3 moda:

  1. Ždranje
  2. Spavanje
  3. Hoću nekoga da ubijem 🙂

Prvi mesec sam je pila redovno i za divno čudo – stvarno nisam želela nikoga da ubijem i to mi je bilo veoma zanimljivo iskustvo. Drugi mesec sam namerno malo zabušavala s makom i dobila standardno neraspoloženje, uz dva plakanja bez razloga.

Smatram da je nisam dovoljno koristila, pa su ovo samo prvi utisci i još ću je testirati. Za sada, pročitajte više o sastavu ove biljke, kao i o načinu delovanja “Zlatne make”.

Na priču o maki ću se vratiti nakon još malo korišćenja – kad budem sigurna da je ona doprinela poboljšanju PMS raspoloženja – a do tada vam ostavljam recept za jedan od mojih omiljenih smoothija sa “Zlatnom makom”.

zeleni smoothie sa zlatnom makom

Zeleni super-smoothie

Moj omiljeni napitak posle treninga je kaloričan, ima šećera iz voća i proteine – ali i supernamirnice koje očekujem da mi brže vrate energiju i dodatno doprinesu trudu koji sam uložila u teretani. Naravno, ako vam nedostaje neki sastojak – ništa strašno: izbacite ga ili zamenite.

Sve sastojke u blender, smućkajte i servirajte. Nekada volim da smoothie nepravim gušće i serviram u činijici uz ukrase i kašiku – bude dovoljno lepo da se posluži i gostima 🙂

zlatna maka sre prirode

U saradnji sa “Srce prirode“. Pravilnik, tačka 4.

 

4 Komentara

Leave a Reply