Superhrana – između mita i istine

Čak i one najkvalitetnije namirnice, pune dragocenih nutrijenata mogu da izađu na loš glas. To se desi onda kad o njima počnu da se pišu bajke i preuveličavaju se svojstva koja imaju.

Videli smo sve: od biljčica koje magično tope kilograme, čiste jetru i izbacuju kancerogene materije iz organizma – preko bobica koje produžavaju život – pa sve do srebrnih i sunčanih vodica koje možete da pijete, ili njima  redovno prskate svih 7 čakri 🙂 Sve se dodatno pogoršava kada nekakvi čarobni sokići počnu da vrše detox organizma za nekoliko dana.

Po definiciji superhrana je hrana koja će telu dati injekciju zdravlja i održati ga zaštićenim od bolesti i starenja.

Nakon čitanja ovakvih prenaduvanih priča, zapitate se kako ste do sada uopšte uspevali da pobedite običan grip bez godži bobica, kako ste praznili creva bez psilijuma i kako ste ikada izbacili bilo koji toksin iz organizma bez aronije?

zeleni smoothie sa zlatnom makom 11

Da, na moju veliku žalost ima onih koji su kupovali ovu izvikanu vudu hranu u očekivanju da se desi čudo. Ni prvi ni poslednji put da se novac baca na šarene laže. Ali, ideja da je jedna namirnica toliko moćna i ima izuzetna svojstva i uticaj na zdravlje koji je primetan preko noći je izuzetno atraktivna. I nerealna.

Druga strana priče pripada razumnima. Onima koji su u svoju svakodnevnu rutinu uvrstili i superhranu, jer je ona:

 1. Bogatija nekim antioksidansom, vitaminom ili mineralom od većine drugih namirnica.
 2. Snabdevena nutrijentima koji vremenom mogu da pozitivno utiču na opšte zdravlje ili na određeni problem. Ali ne magijom jedne namirnice, već generalnim poboljšanjem stila života uz dodatak određene superhrane.

Ovako korišćena superhrana ima nekog smisla. Bar ga ima u u mom životu, jer u istoj meri u kojoj mi čaj od valerijane smiri živce, a čaj od mente želudac – upotrebljavam i ostale supernamirnice u druge svrhe.

Hrana može da utiče povoljno na naš organizam, pa čak pomogne u prevenciji i lečenju bolesti (vidi više o ovome).

Ono najvažnije je da moje supernaminice nisu uvek preskupe, egzotične i nove.

Recimo, obično jaje je ultimativna superhrana 🙂 I džigerica prepuna B vitamina je isto to, kao i kelj, masna riba puna Omega-3 masnih kiselina, kupina ili nar. Svakako uvodim i nove namirnice koje se pojave i zanimljive su – potpuno realna što se tiče njihovih moći, a i savršeno svesna da se efekti razlikuju od osobe do osobe (geni, stil života, opšte stanje organizma).

Većina superhrane koju sam uvela je ukusna. Volim krckanje chia semenki, koliko i gorčinu Matcha čaja i začinsku notu zelene stevije.

zeleni smoothie sa zlatnom makom

Zeleni super-smoothie

Moj omiljeni napitak posle treninga je kaloričan, ima šećera iz voća i proteine – ali i supernamirnice koje očekujem da mi brže vrate energiju i dodatno doprinesu trudu koji sam uložila u teretani. Naravno, ako vam nedostaje neki sastojak – ništa strašno: izbacite ga ili zamenite.

 • kivi
 • mali krastavac
 • manja zelena jabuka
 • pola kašičice zelene stevije
 • pola kašičice Matcha čaja
 • kašičica Chia semenki
 • kašika mlevenih oraha i/ili kokosovog ulja
 • prepuna kašika proteina konoplje ili pirinča (ili par kašika Ella sira kao zamena)
 • šaka baby spanaća
 • kašičica “Zlatne make” 
 • malo vode ili domaćeg kokosovog mleka

Sve sastojke u blender, smućkajte i servirajte.

Nekada volim da smoothie nepravim gušće i serviram u činijici uz ukrase i kašiku – bude dovoljno lepo da se posluži i gostima 🙂

 

4 Komentara

 • Pozdrav Majo!

  Evo da i ja kažem neku o Zlatnoj Maki.
  Supruga i ja smo dugo pokušavali da začnemo i nekako je do nas stigla priča o maki.
  Otišli u apoteku, kupili istu ovu kutiju make čiju si sliku okačila, pili je ujutro na prazan stomak dva meseca…I pre dva dana smo proslavili sinov drugi rođendan.

  Tako da mogu reći slobodno: radi!

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро