Tufahije bez dodatog šećera

Pozvala sam tatu da mi kaže kako da spremim tufahije, nisam ih jela 100 godina niti sam ih ikad spremala. Kaže mi: “Uzmeš šećer, vodu, šerpu – kuvaš jabuke u šerbetu…”

Znam da moj tata ne mari za šećer – puni 61 u aprilu i još nije saznao kako izgleda kad muškarac ima “širi” obim struka – ali ovo stvarno nije bilo za mene. Pored toga nemam ni trunku šećera u kući, kao i obično. Odlučila sam da napravim tufahije onako kako ja mislim da treba 🙂

Priprema jabuka: 

  • Oljuštite 6-8 jabuka koje su već prirodno slatke (ja sam uzela ajdared)
  • Izdubite im “nožićem” za tufahije sredinu sa semenkama

Kuvanje:

  1. Preskočite korak sa kuvanjem jabuka u loncu sa šećerom. Jednostavno ih poređajte u neku “đuvečaru”. Ja sam koristila malu Metalac đuvečaru u koju taman staje 6-8 jabuka i dovoljno je duboka. Sipajte vodu do 2/3 visine jabuka, pokrite alu-folijom i ubacite u rernu.
  2. Ko želi u vodu može da doda i neke začine, poput cimeta.
  3. Jabuke ne bi trebalo da se prekuvaju i počnu da se raspadaju, ali treba da budu meke. Dovoljno je da se u toku kuvanja u rerni jednom okrenu.
  4. Skoro svu vodu od kuvanja sam prosula, sem male količine koju sam ostavila u činijici
  5. Udubljenje u jabuci napunite prvo krupno mlevenim orasima, a onda pospite malo suvog grožđa na svaku jabuku.
  6. U onu toplu vodu koju ste ostavili, ubacite Steviju ili mešavinu malo meda i Stevije – dobro promešajte i sipajte preko jabuka
  7. Pospite i ostatak oraha i na kratko vratite u rernu

Kada pleh izvadite ih rerne, ponovo stavite foliju da grožđe i orasi omekšaju. Juče sam servirala na sobnoj temperaturi a jutros hladno. Obe verzije su perfektne.

Eto, ne mora da se kuva u šerbetu, super je i ovako. Jabuke i grožđe su dovoljno slatki 🙂

P.S. Tufahije se najčešće serviraju sa šlagom, ali šlag ne dolazi u obzir! Šlag ima biljne masti, pa je šteta da se upropaste prirodni sastojci ovog dezerta.

3 Komentara

  • Mozete i samo uzdubiti i oljustiti jabuke. Poredjati u pleh sa nekakvim poklopcem (kod mene vatrostalna posuda). Zatim napuniti mlevenim orasima, cimetom, suvim grozdjem i cime vam jos padne na pamet. I jednostavno u rerni na 18e0oC ispeci pod poklopcem. Treba nekih pola sata.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро