Kako treba slaviti 8. mart?

Uključite se u akciju!

Mogla sam da objavim prvi post na “Vitkom Gurmanu” 6. marta 2012. godine. Već je bio spreman ali sam odlučila da sačekam. Želela sam da “rođendan” bude baš 8. marta.

Godinama mi jako smeta izjednačavanje ovog praznika sa danom kada su se koleginicama delili polu-uveli karanfili uz hladne zakuske u Organizacijama Udruženog Rada, a sve je uredno bilo propraćeno loše otpevanim narodnjacima na još gore organizovanim proslavama.  Godinama mi smeta kada neka žena kaže da ne slavi 8. mart zbog ovakve “tradicije”, besmislenih poklona i cveća sa ulice.

karanfili

Žena koja kaže da ne slavi 8. mart je zaboravila da su do početka 20. veka na lokalne izbore mogle da izađu žene u samo dve ili tri zemlje na svetu, a u još jednoj samo usedelice i udovice. Tek negde oko 1920. godine žene tu i tamo dobijaju pravo glasa, a neke su to pravo čekale čak do 1950-tih godina. Negde je to još uvek daleki san.

Drugim rečima, da smo rođene samo nekoliko decenija ranije gledale bi tatu, brata, muža ili odraslog sina kako obavljaju funkcije koje treba da obavljaju odrasla i odgovorna bića – a mi bi ostajale kod kuće sa malom decom – izjednačene sa malom decom po pravu da kažemo šta misilimo. Bile smo sprečene i nemoćne da uradimo nešto vredno i važno.

Ovaj praznik nema veze sa raskupusanim karanfilima i besnim feministkinjama. Još manje veze ima sa “veštačkom pažnjom na jedan dan”. Nikada nije ni smeo da ima veze sa tim besmislicama.

Pravi 8. mart je simbol svega što žene mogu da urade zajedno – i same i uz podršku svojih muškaraca 🙂

Pravi 8. mart je dan kada treba da pokažemo da smo sposobne da promenimo svet.

Zato sam htela da danas bude rođendan bloga, a taj dan ne želim da obeležim pričom o prošlogodišnjim statistikama jer bi to bio ekvivalent onim raskupusanim karanfilima. Hoću pravi rođendan i hoću pravi 8. mart.

Natasa i Veljko

Drugačiji 8. mart za jednu ženu

Neke od nas bi trebalo da sutra dobiju cveće. Neke pafem i odlazak večeru. Neke će se obradovati i brzo odmotati ukrasni papir s poklona. Neke već godinama prezrivo pričaju kako im ni praznik ni cveće nisu potrebni i da je sva ta osmomartovska gužva neviđena glupost.

A neke imaju i prave probleme pored kojih svakodnevna nerviranja, par kilograma viška, dečko koji nije siguran u svoja osećanja,  stres na poslu i filozofiranje o smislu i besmislu kupovine cveća i poklona za 8. mart postaju banalni i nevažni.

Nataša Vukićević će 8. marta tražiti način da odvede svog sina na operaciju.

Pokušaće da sakupi novac kojim će omogućiti da jedan njen bubreg prebace u telo njenog sina Veljka.

8. mart jeste simbol svega onoga što su žene mogle da urade zajedno u vreme bez telefona i mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža i jeste simbol žena koje su zajedno uradile nešto važno i veliko i zauvek promenile svet na bolje. Mi koje danas tako lako komuniciramo i ne treba nam cela večnost da se organizujemo – možemo da slavimo naš praznik onako kako mu dolikuje i možemo da mu vratimo smisao koji je oduvek trebalo da ima.

Ako su One pre toliko decenija mogle da naprave revoluciju, možemo i mi 8. marta 2013. da konačno počnemo da ga slavimo onako kako mu priliči. Možemo da razočaramo cvećarsku industriju i pokažemo šta danas žene mogu da urade za drugu ženu na taj isti dan.

Ja ne želim cveće za 8. mart – hoću overenu uplatnicu za 8. mart. Želim i da svako ko je pomislio da treba da mi čestita 8. mart i kupi cveće ili neku sitnicu – umesto toga uplati taj isti iznos Veljku.

Ovo je isti osmomartovski poklon koji će od mene dobiti i moje drugarice. I moja snaja. I moja mama.

Ako i dalje baš uporno ne slavite 8. mart ali mislite da ovaj blogu zaslužuje da mu se čestita rođendan – znajte da i Vitki Gurman za svoj prvi rođendan stvarno želi rođendanski poklon i da možete da ga uplatite na ovaj račun: UPLATNICA ZA VELJKAMolim vas da i vi:

Kažete “svom muškarcu” da vam ne kupuje cveće koje će i onako uvenuti za par dana, već da novac uplati na ovaj račun.

Uplatite novac koji ste spremile za poklončiće svojim prijateljicama, rođakama i koleginicama i učinite taj poklon važnim.

Nadam se da ćemo na sutrašnji dan razmenjivati ove uplatnice kao osmomartovske poklone i da ćemo raskupusane karanfile i pogrešnu simboliku poslati u zaborav – jednom i zauvek.

Srećan vam pravi 8. mart!

*   *   *

5 Komentara

 • Hvala. Ovo je do sada moj najlepši osmomartovski poklon, a dobijam ga od jedne žene i znam da to nije slučajno. Ulepšali ste mi ne samo ovaj dan, već ste mi obeležili dušu onim tananim nitima koje povezuju sve žene na ovoj planeti. To je razumevanje i razaznavanje bitnog od nebitnog i to je ljubav koja je tako velika i tako prisutna u svima nama…neki to zovu Bog, moderniji Univerzum, kosmička sila itd…kako god prožima nas i povezuje…te svemu daje smisao…Srećan 8. mart i svaki dan!

  • Draga Nataša, ja se iskreno nadam da je 8. marta bilo puno niti koje su nas povezale sa još mnogo žena i da je bilo rezultata.

   Želim vama i Veljku svako dobro i nadam se da će uskoro svi problemi koje imate postati prošlost.

   Uz vas i na dalje.

   Maja

Leave a Reply