Sperm Friendly dijeta: zašto Supermen ne jede čizburgere i pizzu?

Više ne iznanađuje podatak da hrana ima moćno dejstvo na organizam i hormone pa tako utiče na različita dešavanja, kao na primer na imunitet, na seksualni nagon, simptome menopauze – a ne samo na kardiovaskularne i autoimune bolesti. Hrana upravo onaj faktor koji može da poveća ili smanji produkciju, brzinu i dužinu života spermatozoida.

Postoji više razloga za nemogućnost spermatozoida da izvrše oplodnju. Ili ih je količinski malo, lošijeg su kvaliteta i manje pokretljivosti, ili imaju tendenciju da se slepljuju (aglutinacija) pa ne mogu brzo da se kreću. Ovi problemi se pogoršavaju s godinama a njihov kvalitet počinje da opada već od 24. godine života.

sperm friendly diet

Pravilna ishrana za “dobre plivače”

Mada je uobičajeno da se prava muškarčina zamisli sa oštrim nožem u rukama i uz polukrvavi biftek – izgleda ipak da ovakav izbor hrane u situacijama gde je ona kombinovana sa sa prženim krompirićima i sladoledom – može pre da stvori slabiće. Kombinacije masti i ugljenih hidrata goje, a nivo testosterona pada kod muškaraca koji imaju prekomernu težinu. Takođe dolazi i do sužavanja arterija koje šalju krv u polni organ, a začepljenje arterija je jedan od najčešćih fizičkih uzroka impotencije. Stanje gojaznosti je povezano i sa povećanom proizvodnjom ženskog hormona estrogena.

Muškarci od 45 godina u poređenju sa muškarcima od 18 godina imaju 30% manje spermatozoida i 30% manju pokretljivost, 50% više abnormalnih spermatozoida i 50% njih živi kraće. Zato je preko 60% starijih muškaraca neplodno.

Naučnicima je trenutno poznato da oko 300 biljaka (od kojih su mnoge jestive) imaju „estrogensku aktivnost“ – tj. pomažu u regulisanju ženskog hormona estrogena. Ishrana bogata prvenstveno sojom i pšeničnim mekinjama, a zatim kupusom, prokeljom, karfiolom, brokolijem, mahunarkama i alkoholom može biti uzrok promenama u nivou estrogena.

Možda je jednostavno odreći se brze hrane, loših kombinacija hrane i malo se posvetiti vežbanju – ali u situaciji gde je šteta već napravljena zbog stila života – još je važnije pitanje kako da oporavak bude što efikasniji i koja hrana može da ubrza vraćanje izmrcvarenih sprematozoida u život?

muskarac hamburger

Eliksir mladosti za umorne spermatozoide

Eliksir mladosti za podmlađivanje spermatozoida je vitamin C – dovoljne količine ovog vitamina daju im novu živahnost i poboljšavaju njihove sposobnosti. Pravo pitanje je kako vitamin C deluje i koje količine vitamina C su potrebne u ove svrhe?

Na univerzitetu u Teksasu (University of Texas, Medical School at Galveston) ispitanicima su davane doze od 200 i 1000 miligrama, a istraživanje je rađeno na muškarcima od 25 do 45 godina koji su bili zdravi ali sterilni. Pokazano je da su doze od 1000 mg delovale tri puta brže. Ipak, nakon protoka vremena i manje doze od 200 mg su dale rezultate.

Ova dokazano delotvorna doza od 200 miligrama vitamina C je lako dostupna u hrani i deluje kod onih muškaraca kod kojih ne postoje posebne fizičke prepreke drugog tipa – što bi pre oslanjanja na “terapiju C vitaminom” svakako trebalo isključiti (ili ne, pošto ovo u svakom slučaju ne može da šteti).

Objašnjenje je da je vitamin C antioksidans koji štiti seme od mogućih oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali. Doza vitamina C, po rečima lekara koji su sproveli istraživanje, će se razlikovati od muškarca do muškarca – a zavisiće prevenstveno od toga koliko je on izložen zagađivačima poput teških metala, nečistog vazduha, hemikalija, duvakskog dima. Takvi toksini mogu godinama da se skupljaju u tkivu testisa i po toj logici – onome koji puši ili radi u rafineriji nafte biće potrebno više vitamina C.

vitamin c

Hrana sa vitaminom C

Dajte prednost hrani, a ne bočicama kupljenim u apoteci! Hrana sadrži i antioksidans glutation koga ima u paradajzu, brokoliju, zelenom lisnatom povrću, špargli i avokadu – i takođe sprečava slabljenje kvaliteta spermatozoida.

Osnovnih 200 mg vitamina C se nikada neće nalaziti u u picama i hamburgerima u lepinji pa se treba osloniti na sledeće namirnice:

 • 1.5 crvena paprika – 212 mg
 • 2 šolje kuvanog brokolija – 196 mg
 • 3 kivija – 222 mg
 • 2.5 šolje svežih jagoda – 210 mg
 • 3 narandže – 210 mg

U ostale namirnice koje bije glas da su SpermFriendly spadaju: beli luk, ginseng, orasi, banana, ananas, seme bundeve, celer, crna čokolada, ostrige i hrana bogata omega 3 masnim kiselinama.

A kao najveće poznate ubice zdravih “plivača” se najčešće pominju:

11 Komentara

 • tekst je za divno cudo veoma koristan i NEOPHODAN u danasnje dane kada je pravljenje dece prirodnim putem postalo ravno umetnosti…

  • Davno sam pronašla to istraživanje o C vitaminu. Čak i da su pogrešili nešto, ne može da škodi da se proba.

   Bio je i neki YT dokumentarac koji sam gledala davno, eksperiment na nekoliko dobrovoljaca kojima uvodili zdravu ishranu u istoj situaciji (nije nađen razlog muške sterilnosti) i bilo je uspešno u roku od 3 meseca – ali ne kod svih.

   Ubih se tražeći ponovo taj snimak. Ako ga pronađem postavljam i to.

  • Sjajno pitanje 🙂
   Stavila sam samo ono što se jede celo. Ako iscediš manji limun (kako ljudi najčešće konzumiraju limun) dobiješ oko 30ml tečnosti (2 kašike, odokativno, nisam merila). U 30ml soka ima oko 14mg vitamina C.

   Kad pojedeš ceo limun srednje veličine uneseš oko 45mg. Ali ja ne poznajem nikoga ko jede ceo limun.

   Evo i kompletne liste ako ti trebaju najprecizniji podaci (ali vodi računa o kalorijama i količinama, kao i o tome da ima i prerađevina).

   • Sjajno 🙂
    Hvala puno na odgovoru i linku, svakako cu pogledati.

    P.S. Imam jedno kratko pitanje.
    Jedno vreme, mozda nekih 2 meseca sam svako jutro pre jela pio casu limunade napravljenu u mlakoj vodi, a posle jela sam pio zeleni caj, njega sam pio umesto jutarnje kafe. Posle toga sam prestao, jer sam procitao da bi trebalo da se pazi sa unosom zelenog caja, a i da limun moze da napati zeludac ukoliko se konstatno unosi duze vreme. Da li je ovo tacno, jer ako nije, hteo bih stalno da pijem to, jer mislim da mi je dosta pomoglo u smanjenju kilaze, ali sam uz to sve i trenirao 4-5 puta nedeljno.

    Ipak nije ispalo kratko pitanje 😀

    • Zeleni čaj ima kofein – kafa oko 100mg po šoljici i čaj oko 50. Olimpijski komitiet zabranjuje sve preko 600, a preporuka je da se unosi oko 200mg.

     Poznajem jednu osobu koja je pila citruse na prazan stomak dugo i oštetila želudac. Ipak, ne znam da li je kod nje to bio jedini faktor. Generalno, ja nisam za tu varijantu – limun nije s nešeg podneblja, jak je i nije baš “prirodno” da pijemo nešto jako kisleo na prazan stomak.

     Hoću da kažem, da to nije “tradicionalna” navika bez koje se ne može ujutru. Možda to može da bude piće uz doručak ili da odaabereš neki drugi izvor C vitamina na prazan stomak?

     U principu, probaj da nađeš neku “nežniju” varijantu te iste navike – ako ti je već prijala. Ostane efekat, a nema zabrinutosti.

     • Da, za zeleni caj znam da ima kofeina, pa sam ga zato i pio umesto jutarnje kafe, da ne bih ujutru odmah uneo puno kofeina u sebe.

      Sto se tice limuna, to sam i pretpostavljao, a i procitao sam tako i na nekim forumima.

      Da li mozda imas neku preporuku sta bih mogao na prazan stomak mogao da pijem/jedem?

     • Ja bih se pre odlučila za neki smoothie koji ima između ostalog i cirtusno voće (ne ceđeno, nego blendovano – da ostanu vlakna).

 • Kako to da limun nije s naseg podneblja? Limun raste na Balkanu, za razliku od zelenog caja. Elem, divlje borovnice, divlje kupine.. sad su jeku.. besplatno i rekreativno..

  • Mislila sam “nije nešto što su naši preci konzumirali za dobro jutro” u smislu da nije “tradicinalno” korišćena namirica u Srbiji – posebno ne na prazan stomak”. To mi je nekako važniji aspekt od “naše” i “nije naše”, što je već prilično fleksibilno.

   Neki ne jedu alge jer ne žive na moru, drugi smatraju da je more svima dovoljno blizu da bi jeli alge. A ja ih jedem jer su dobre i zdrave, pa se ne sekiram previše oko daljine/blizine 🙂

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро