Put do muškog srca vodi preko stomaka

Sigurno smo svi čuli ovu izjavu!

Manje iskusne kuvarice, su se možda i usudile da provere njenu tačnost. Neke su uspevale da prežive pakao nepoznatog kuhinjskog terena. A nekima je ostajala samo supa iz kesice kao sredstvo za spašavanje situacije. One najmanje srećne su poželele da su na taj dan pokušale da zavedu vatrogasca 🙂 S druge strane, iskusne kuvarice se kunu u par svojih „tajnih recepata“ kojma bilo koga mogu da obore s nogu.

Varijacije u ženskom snalaženju u kuhinji su iznenađujuće velike – koliko i varijacije u stavovima muškaraca. Od onih koji tvrde da su najbolje ljubavnice bile upravo one koje su bile i najbolje kuvarice, do onih koji kažu da žena koja je ubeđena da put do muškog srca vodi preko stomaka – zapravo cilja previsoko 🙂

Ipak, da ne bi baš toliko nagađale „da li da da?“ ILI  „da li da ne? u onim trenucima kada nam se mozgu ativira centar za spremi mu romantičnu večeru i obori ga s nogu“ – pustimo malo njih da nam kažu šta misle o toj temi!

Možda se neka posle ovih izjava lati šerpe i varjače… A druga odluči da stvarno više nema potrebe da kupuje kuvare poput „100 najboljih afrodizijačkih jela“ ili „Zavedi ga sarmom, pogačom i originalnom baklavom“, jer kuvanje za „potencijalnog dragog“ više uopšte ne dolazi u obzir 🙂

Dakle, da vidimo šta momci kažu na to da li je nekada neka devojka pokušala da ih osvoji romantičnom večerom, da li je uspela, šta je spremala, da li to treba ili ne treba da radimo? Da li je tačno da put do muškog srca vodi preko stomaka?  Ili je to opaka zabluda sa kojom se pod hitno treba obračunati?

Darko Vidić (28)

marketing profesionalac i preduzetnik

Da, bilo je pokušaja osvajanja romantičnom večerom 🙂 I pokušaj je bio veoma uspešan! 🙂 Spremila mi je špagete bolonjeze, mmmmm….

Ljubav na usta ulazi, tako da skuvajte nešto predivno i ukusno svom dragom ili onome koga pokušavate da osvojite i obavezna je i časa dobrog crvenog vina!

Apsolutno je tačno da muškarci padaju na dobru klopu! Tu nema nikakve zablude! Muškarci vole dobru i ukusnu kuhinju.

Pogotovo ako dolazi od izabranice njegovog srca! 🙂

Anatolij Kozomara (34)

preduzetnik i po malo pesnik 

A čuj, postoji stara indijanska poslovica:

„Kada se skvo zagleda u ratnika, ona ga pozove u svoj vigvam da zajedno umijese pogaču“ 🙂

Znači, stvar je jasna, još od pamtivijeka, kada te djevojka pozove na krkanac- to je to! Zna se šta ti se „kuha“. U svojoj burnoj prošlosti često sam mamljen na taj tanak led, ali nikada nisam nasjeo na igru. Čak oba puta sam odbio zakusku.

Šalu na stranu, mogu ti reći, ali ovako u povjerenju, da sam nedavno pitao jednu mladu damu, u koju sam jako zaljubljen, da li zna da kuva. Rekla je, citiram:

„Ohoho! S neba pa u rebra ( i njoj je stvar bila jasna). Ovako, znam sarmu, pasulj, „prženo“… ma, znam svašta nešto, čini mi se da bih i ostalo znala jer totalno mi je logičan slijed radnji kada čitam neki recept i… bla, bla, bla…“,

Raspričala se poslije nešto nevažno za ovu sad temu, a ja sam se topio kao sladoled u piti u filmu Wong Kar Wai-a „My Blueberry Nights“ slušajući je. Topio bih se i da je pričala kako nema pojma da kuva, ili da je cvrkutala o cipelicama, modi i koještarijama. Volim da je slušam.

Mislim da ti je sad jasan moj stav o tome da li put do srca vodi preko stomaka. Moj odgovor je- nikako, ne!

Samo još da te pitam, šta je to „prženo“?! 🙂

Milan Jovanović Strongman (42)

bloger i seksolog amater

Uh, Majo, vraćaš me u davnu prošlost. Tada nije bilo cura koje imaju gajbu, a samim tim ni uslova za kuvanje, tako da mi romantična večera značila samo ukoliko mi je posluži gola domaćica.

Mada iz ove današnje perspektive, 20 godina kasnije, nije loše to sa kuvanjem. Sigurno da bi cura koja dobro kuva imala veliki plus.

A i to da „cura muva muškarca“ mi je totalna naučna fantastika! Pa normalno je da kad te pozove na gajbu da si poneo kondome… 🙂

Mislim nema šta da budeš muvan – ako si muško, a cura te pozove noću da dođeš kod nje. Ja, doduše ne mogu da se pohvalim da mi je neka spremala pa me muvala, jer sam prelazio na fabulu čim mi otvori vrata. Ali za potrebe tvog bloga slagaću:

„Da jeste, odlično me smuvala jedna što mi je skuvala nešto… Nismo saznali šta. Odlepila se etiketa sa konzerve. Ali je bilo do jaja… u pravom smislu te izreke“.

Nebojsa Andric (51)

obučava ljude kako da uspešno komuniciraju i posebno je ponosan na svoje tri zbirke poezije

Na moju veliku žalost nijedna devojka nije pokušala da me osvoji na taj način, ali je bila jedna nezaboravna večera kojom je jedna devojka osvežila vezu, jer je pomislila da smo u krizi. Te krize nisam bio svestan, ali me je cela priča baš dirnula. Bilo je ovako:

Jednog dana reče mi da je za vikend sama kod kuće i da bi volela da subotnju noć provedem kod nje. Retko se dešavalo da joj roditelji nisu bili tu pa sam se baš radovao toj noći. Pozvonio sam u dogovoreno vreme. Nije mi otvorila vrata već je povikala da uđem. Prošlo mi je kroz glavu da je verovatno u kupatilu, ali nisam ni sanjao šta me čeka.

Od ulaznih vrata do trpezarije sve je bilo posuto laticama raznog cveća. Po podu su bile upaljene sveće koje su me vodila ka stolu.

Nisam odmah mogao da vidim šta je na trpezi jer je na ivici stola sedela ona na visokim potpeticama, u čarapama sa halterima i donjem vešu. Gore je na sebi imala samo blejzer i na glavi divan mali šešir.

Večera je došla posle, a pošto je bilo davno mislim da se radilo o nekoj pasti sa školjkama.Ne sećam se tačno koje vino smo pili, ali sam siguran da je bilo italijansko i veoma dobro, jer je i ostatak noći bio predivan.

Ne padam na klopu, ali znam mnogo muškaraca kojima je to važno. To „mnogo“, ipak, ne znači da se do većine dopire preko stomaka.

Miloje Sekulić (46)

uspeo je da od strasti za komunikaciju, interesovanja za tehnologiju i ljubavi za ljude napravi posao i konačno izbegne užas i čamotinju “zapošljavanja” pokrenuvši digitalnu agenciju Homepage

Moja Tijana i ja smo počeli da se zabavljamo u studentskim danima, kao apsolventi, i uskoro počeli da živimo u nekoj varijanti “Prijatelja” u kući na Kanarevom brdu. Veliki stan, zajednička kuhinja i kupatilo i pojedinci ili parovi po sobama.

U kuhinji je bio jedan tiganj, jedna šerpa i lonče za kafu.

Tijana je jednog popodneva nestala u kuhinji i ubrzo se, na moj užas, pojavila se sa tanjirom na kome su bili KUVANI fileti oslića preliveni sosom od pavlake sa mirođijom.

Riba nije bila strana na mom jelovniku posebno jer su moji roditelji živeli par godina u Zadru, ali je uvek to bila prženo-pohovano varijanta. Tijana je rođena i do osme godine živela u Hamburgu, a oni imaju snažnu tradiciju služenja kuvanih riba Severnog mora, koje često i mariniraju.

Zajedno smo evo već petnaest godina tako da je očigledno upalilo 🙂

Nije u svemu tome toliko štos u kuvano-prženo-pohovanom. Muškarci padaju na brigu i posvećenost, kao i žene uostalom. Tu toliko ne igra ulogu veština, bogatstvo namirnica, tehnika.. koliko pokazana želja.

Ipak ne treba zaboraviti da se posle boravka u kuhinji opere kosa i promeni garderoba. Taj miris nije afrodizijak.

Marko Jovasevic (27)

doktor, zavisnik od sporta i muzike i spontani promoter hastaga #zdravzivot

Nemam sreće sa devojkama kuvaricama

Uvek sam ja taj koji pravi romantične večere i iznenađuje. Ali sam ja takođe i od onih muškaraca koji ne padaju na klopu, pa je mozda i to razlog što me devojke ne osvajaju na taj način.

Mada jedan mali izuzetak moram da napravim. Moja sadašnja devojka (i nadam se buduća supruga) je napravila nesto savršeno što sam probao. Krompir u ljusci, pržen na masti ispod sača.

Znam sve! Šlog za krvne sudove, a nekome i za creva – ali u tom trenutku – to je za mene bio „sex u ustima“ 🙂

Eto to je jedan mali izuzetak!

Ono što bih preporučio, odnosno ono što ja pravim, je uvek neka dobro osmišljena pasta, ali koja odstupa od klasičnog recepta. Uvek unesite dozu sebe i svoje kreativnosti. Naravno neizbežno je i vrhunsko vino.

A imam i jedan provereni recept na koji devojke padaju, valjda zato sto su posle toga omamljene ukusom – a to je Biftek Velington. Pronadjite recept i dodajte nesto svoje.

Tako da generalno, da li muškarci padaju na klopu ili ne? Mislim da dosta zavisi od pojedinca do pojedinca i mislim da je muškarcima bitna klopa, ali definitivno ne i presudna.

Marko Radovanac (29)

kreativni direktor u agenciji Abnormal, urednik onlajn magazina Stazenezele.rs, piše za magazin LiceUlice i portal Nadlanu.com

Iskren da budem – nikada devojka nije pokušala da me osvoji na taj način! Naravno, odgovor je vezan samo za prvih par sastanaka.

Nekako je uvek bilo obrnuto. Možda su neke od njih i htele, ali sam ih „nepažnjom“ preduhitrio. Mogu samo da ti kažem da bih takvim poduhvatom zaista bio oduševljen!

Meni je sama njena želja bitnija od svega. Naravno da neka jela volim više, neka manje, ali jedem sve, pa bih u tom slučaju pojeo čak i zagorelu šniclu ako je potrebno!

Što se tiče spremanja večere kada smo već u nekoj vrsti veze, mislim da to samo govori koliko je nekome stalo da partneru i sebi priušti jedno romantično i opuštajuće iskustvo.

A i uz sveće i vino, put do sna na javi je brži i lakši.

Retko kada veče završimo poslednjim zalogajem, već se prepustimo uživanju pomešanih ukusa 🙂

Mislim da je ovo ujedno odgovor i na pitanje da li muškarci zaista padaju na dobru klopu. Ne, nije samo mit!

Srba Jovanovic

bavi se komunikacijama celog života, od čega poslednjih 17 godina na toj aktivnosti i zarađuje. Istinski je hedonista i jedan od osnivača Asocijacije Autentičnih Hedonista

Moram da priznam da – NAŽALOST – nijedna devojka nije pokušala da me osvoji pripremom romantične večere. Valjda su osetile i uvidele da je lepše kada ja njima tako nešto organizujem..

Ali, imao sam sreće i zadovoljstva da mi devojka pripremi NEŠTO za večeru i snaga tog čina je bila i veća.

Jer, ili je to bio slučaj da je napravila voćnu salatu prvi put sama, samo za mene,

ili je kada je pročitala da moram da skinem holesterol, telefonom pozvala mamu da joj izdiktira kako se pravi čorbica od povrća i sa slušalicom između ramena i uha je kuvala,

ili je pitala da li mi se jede ili bih voleo da mi napravi koh – pa kada joj ne uspe, brzo se ispravila pudingom od vanile…

Devojkama koje imaju tu ideju preporučio bih:

 1. Da na meniju bude hrana za koju su već saznale da je partner voli
 2. Da bude i vino, koje nekada sàmo zavodi
 3. Da budu i sveće, koje daju posebnu atmosferu…

Često se može čuti da muževi ženama kažu da “Nije to kako moja mama kuva”. Pored toga što je uvredljivo, mislim da se zapravo radi o važnom sastojku koji se dodaje jelu tokom pripreme, a to je: Ljubav. Zaista, kada se jelo sprema s ljubavlju, ono jeste ukusnije, makar ta ljubav bila i samo ljubav prema pripremi hrane!

Ne znam da li (svi) muškarci padaju na dobru klopu – ali ja otkidam na dobru klopu.

Bjuti Dingospo 

na netu duže od Gugla. Organizuje raspusne žurke, izrađuje satove, bavi se SEO optimizacijom i advokatski pripravnik je (pa ako nekog ubijete ili nanesete tešku telesnu povredu – javite mu se) 

Možda je neka i pokušala da me osvoji na taj način, ali nisam provalio. Zapravo, kada vidim klopu padne mi mrak na oči.

Ne znam ni da li je pokušaj uspeo, al’ ja sam sve deblji!

Znam da kažu da put do muškog srca ide kroz njegov stomak. Problem je što vremenom stomak raste, a srce se zamasti – pa krene problem sa pritiskom.

Dakle, nije politički korektno toviti svog muškarca, a pride isti rizikuje buduće pridike od dotične u smislu „samo sediš za tim kompjuterom i jedeš“.

Kada se muškarac ugoji, onda gubi samopouzdanje, pa mora da pije da bi živeo u iluziji.

Ništa od toga nije problem i sve je to ljudski, ali mnogo košta i nije preporučljivo u vremenima krize u deindustrijalizovanoj državi.

Istina je da muškarci padaju na dobru količinu klope.

Nenad Pavlović (37)

OCM – online community manager (dovoljno je komplikovano da niko ne ukapira šta znači)… Fotograf-amater i bloger (što je razumljivo) 🙂

Nisam još uvek bio u situaciji da me neka „muvala“ preko hrane.

Najčešće sam ja bio taj koji je kuvao 🙂

Što se tiče muvanja preko hrane mislim da to pali samo u filmovima ili bar ne pali u Srbiji gde realno i kad jedemo „zdravu“ hranu – jedemo neko smeće koje ne možeš naći nigde u svetu – osim kod nas.

Plus to treba spremiti kako treba.

A i servirati ….

Ako uspeš da nađeš takvu devojku – javi mi!  🙂

Darko Pušica (41)

inženjer elektro energetike i suprug Dragane Pušice (autorke kulinarskog bloga „Moje grne“

 U ono neko moje vreme i godine, niko nije polagao puno računa po pitanju ishrane, već po pitanju izgleda.

Shvatanje dobre ishrane došlo je tek u braku, kada sam se odvojio od takozvane „mamine kuhinje“. Onda je bilo procenjivanje tipa: „Šta mi je ovo trebalo?“ ili „Pun pogodak!“

Da ne bi bilo nesporazuma, da li neko dobro sprema hranu ili ne nije presudan faktor za opstanak braku, tj. veze, ali zna da bude sitnica koja zna da načne „zdravu jabuku“ – brak.

Prvo što mi je supruga spremila kada smo započeli naš zajednički život bila su pržena jaja sa prilogom – pašteta na hlebu. U to vreme ni ona nije bila baš u fazonu kuvanja, ali kasnije se to promenilo. Da li iz moranja ili iz iznenadno pronađenog hobija i ljubavi, morate nju da pitate 🙂

Kada si mlad nije ti stalo do hrane i u svoje vreme tome nisam apsolutno pridavao značaj. Danas mi je važno, pogotovo kada dođem mrtav umoran sa posla i na stolu me sačeka ručak. Više nisam za jaja i paštete, već za nešto konkretno. Sve u svemu, različita životna doba – različita interesovanja…

Ipak, devojkama koje žele da nekoga osvoje romantičnom večerom bih preporučio:

– Ne pokušavajte! Pomisliće da ih „mamite“ isključivo radi braka! 

Tibor Jóna

godine poznate organima gonjenja; zanimanje – cukorfalat wannabe 🙂smile

Taj ceo koncept romantične večere je pakao. Posebno na početku veze.

Šta ce bilo kome ta reciklaža opštih mesta u očajnom pokušaju simuliranja spontanosti? To je prilično zastrašujuće.

Batalite romantične večere – osvajajte karakterom i/ili telom – šta ko vec ima.

Kuvanje ostavite za level 2. Za ako vam se toliko svidja pa bi i da se vencavate fazu.

Upoznajte ga prvo i uverite se dobro da nije kretenskog kretena kreten, što je obično slučaj.

Pa ako nije – mazel tov! – tek onda krenite u ugađanje.

Do tada je i Communale dobar. A u tužnoj većini slučajeva i Loki…

Poslednji Skaut (42)

osnivač i direktor Web Sistem Media, u slobodno vreme bloger koji voli da napiše kratku priču ili pesmu na svom blogu     

Ili nisam nailazio na devojke koje misle da je hrana zanimljiva kao način osvajanja, ili je to samo mit o takvim večerama, tek, sve se završavalo uglavnom na poslasticama ili eventualnim testeninama 🙂

Možda mi to sve nije bilo bitno dok sam bio mlađi ali sada, kad sam naučio da uživam u lepim trenucima, smatram da je ukusno spremljena, lagana večera, uz neko kvalitetno vino, itetako zanimljivo oružje. Ovo se naravno podrazumeva u situacijama u kojima postoji privlačnost sa obe strane.

Naravno, ovakve večere mi ne idu u kontekstu drugarstva 🙂

Mada mislim da današnji način života, većinu nas odvodi po restoranima. Ne mislim da su dame krive za tu situaciju, jednostavno mali broj ima vremena da se posveti pripremi večere. Uz to je potrebno još dosta uslova da se poklopi, pa je odlazak u restorane lakši izbor. Ne i efikasniji 🙂

Ono što bih predložio damama, mada one to znaju bolje od mene: – nikako ne pripremati neke obilne obroke tipa roštilja ili sendviča.

Salate, paste i u mom slučaju testenine. Uz dobru muziku, kvalitetno vino i diskretnu atmosferu (nikako ne uz upaljene sijalice za rasvetu na stadionima), muškarac koji odoli nije ni trebalo da dolazi na večeru 🙂

I za kraj, neko ko je poželeo da ostane anoniman – verovatno da bi, kao pravi džentlmen (s razlogom) – zaštitio kuvarice o kojima priča… 🙂

Mystery Man

With Mystery Job

Iskreno, nije bilo „pokušaja osvajanja romantičnom večerom“.

Bila su dva pokusaja sa vecerom – ali je bilo daleko od romantičnog.

Jedan je bio sa nekom zdravom hranom koju sam iz pristojnosti pojeo, a onda pobegao glavom bez obzira. Ah… Servirana jela ne bih ni pokušavao da komentarišem, jer su bila potpuni promašaj.

A druga večera je bila mnogo ukusnija, ali cela postavka nije baš bila mnogo romantična.U pitanju je bila lazanja i neko italijansko vino i to mi je bilo baš super.

Devojkama koje imaju tu ideju bih preporučio: – Mani te se ćorava posla! Romatična večera je mnogo važnija kasnije – na samom početku je bitna koliko i sve ostalo. Sačuvajte ovaj džoker za kasnije.

Mislim da imamo dve grupe muškaraca:

 • Jednu kojima je dobra klopa veoma važna, i
 • Drugu grupu kojima je nevažna

Ne bi bilo loše da prvo proverite kojoj od ove dve grupe pripada „vaš muškarac“, pre nego što se odlučite zabilo kakvu akciju.

 

….a možda i nije? 🙂

19 Komentara

  • Ja znam na 2 načina:

   1) Klasičan prebranac u kome je suvo meso „must“
   2) Crveni pasulj spremljen kao prebranac, sa kojim punim suve paprike… i u kome je suvo meso takođe „must“

   Za ovih ostalih 98 načina moram na http://moje-grne.com/ 🙂

   P.S. čorbasti ne računam… ne volem 🙂

 • E slatko se ismeja citajuci ove pricice, mada mislim da je svima njima najbitnije ako u pravom trenutku, kao prvo na menu-u bude ta neka zenska osoba 😉

  A za odrzavanje veze, kuhinja moze da ima vaznu ulogu 🙂

 • Pazi, nedavno je jedan decko dolazio da me poseti na jedan dan. Bio je nesto zainteresovan za vezu sa mnom, ali ja nisam sa njim, ocigledno, s obzirom da sam kupila gotovu pizu u supermarketu i to mu ispekla u rerni. Ne secam se da sam nekoga videla TAKO razocaranog do sada. Non-stop je ponavljao: pa ti si devojka iz Srbije, pa ja sam ocekivao sarmice, prebranac, neku predivnu klopu, pa sta je ovo?! Ja mu rekoh: znas sta, nisam ja prevalila 1000 km do Nemacke da tebi kuvam sarme! I to sam stvarno mislila! Ali jednom drugom liku sam cak i pile pekla u rerni i pripremala gomile ukusnih jela. Sta da se radi, kad si zainteresovan za nekog, nista nije tesko 🙂

 • Neko je od ovih muškaraca rekao jednu pravu istinu, nije samo hrana u pitanju, već i ljubav kojom se ona sprema …Priznajem da sam svog supruga pridobila kuvanjem. Njemu je to bilo važno. Oduvek je voleo dobru i ukusnu hranu. To je ono što on nikada ne zaboravi da pohvali(za razliku od moje frizure, recimo ;). Hvalio me kako umem da spremim ukusan obrok, i da sam pri tome jako snalažljiva…Jedna baka u komšiluku mu je rekla nešto što sam ja zapamtila zauvek. “ Sinko, iz njenih ruku, sve će ti biti slatko“

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро