Turska kuhinja – 1. veče projekta “Let’s Chef Together”

Kad pričamo o turskoj kuhiji prvo ćemo pomisliti na jela koja su se odomaćila u Srbiji…

Burek za doručak nam dođe kao “default” podešavanje jutarnjeg gastrointestinalog sistema – a kad stignemo do turšije i sarmi, nismo više sigurni da li bismo šutnuli loptu u mrežu turskog ili našeg golmana 🙂 Znam i koliko je teško reći “ne” baklavi – a to pogotovo ne polazi za rukom kada se serviraju nakon ćufti ili pilava.

Sve fotografije u tekstu: Color Media Communications

Ako sam pogodila koja jela će prvo poleteti pod vaš nož, viljušku ili kašiku – onda već znam da biste uživali na događaju na kome sam sinoć bila.

Sada ću dati sve od sebe da to što niste bili – nekako nadoknadimo. Da svima bude lepo 🙂

Prvi “Let’s Chef Together” događaj

U sredu 30.03.2022. u hotelu Prezident Palace bio je prvi od planiranih 10 događaja “Let’s chef together”.

Organizator je Color Media Communications. Njih već znate kao ekipu koja radi “Food Talk” koferencije . Dakle, one konferencije o hrani, gde će uskoro početi da me vode kao deo inventara 😀

Na prvom od planiranih deset “Let’s chef together” – domaćin je bio ambasador Turske, Hami Aksoy – od koga smo čuli dosta zanimljivih stvari o gastronomiji Turske, nakon čega su nam prezentovana tradicionalna turska jela.

Jela je spremao šef Oktay, koji je i inače u Srbiji jer vodi restoran “Kultura”. I priča srpski #LevelPro.

Uspela sam da šefa ulovim na par minuta i saznam nešto više o 3 jela, koja su na mene ostavila utisak:

(1) Portakallı Kereviz – niste jeli turski dinstani celer? Ili još gore: niste kombinovali turski dinstani celer s humusom?! Pa gde će vam duša?! . . . . . Dobro, verovatno tamo gde i moja, jer sam ga sinoć prvi put probala 😀 Nisam ni znala da postoji! Ali od sada, ovo ide u moju kuhinju na redovnu upotrebu.

(2) Imam Bayildi – Za početak, izgrickala sam prženi plavi patlidžan s mesom – on baš ukusan, već navikla, već probala, lep, nije novitet… Probam posle grilovan plavi patlidžan s povrćem, Imam Bayildi – pa se zapitala zašto mi ga niko ranije nije dao? Došla sam kući s planom da ga pod hitno pravim 🙂

(3) Anali Kizli – Ovo je kompleksnije jelo… Sos je nešto kao jogurt/pavlaka, pa malo kiselije. Unutra su minijaturne ćuftice od bulgura, kao i ovčije meso. Predobro! I nisam imala ideju da Anali Kizli uopšte postoji.

Eto, to bi bila najzanimljiviija jela koja sam sinoć probala.

Nova su mi (subjektivno).
I lepa su (objektivno).

Posetila sam Tursku do sada “samo” 3 puta i stvarno – ni jedno od ovih jela nisam videla, niti čula za njega. Dok se nisam dovezla na #event koji se zbiva na Dorćolu (Beograd, Srbija) 😀

Ko ne vidi ironiju u ovome, nek’ popije na eks 2 turske kafe + 1 salep.

I šta ćemo sad?

Poređala sam ona 3 jela po nivou teškoće pripreme.

Za prvo možete da stavite povez preko očiju, udarite se čekićem po glavi i skuvate ga bez problema 🙂 Za treće vam je potrebno da zovete u pomoć Master Jodu – jer nemamo recept. Mada se i taj problem trenutno rešava…

Naš sinoćnji domaćin, ambasador Turske u Srbiji, najavio je da se tradicionalni turski kuvar upravo prevodi na srpski. Imala sam priliku da prelistam original… Biće tu svašta-nešto ukusno & zanimljivo.

Sada ostaje da se sačeka prevod, kao i da saznamo koja je druga od 10 zemalja s kojom će Color Media Communications raditi sličan događaj?

Dok se čeka, vi javite:

  1. Koje je vaše omiljeno tursko jelo?
  2. I da li volite neko tursko jelo koje bi moglo da upadne u kategoriju “manje poznato“?

Leave a Reply