Bataci punjeni brazilskim orahom i slaninom

Moguće je da će vam biti potrebno malo vremena da se osmelite i probate ovaj recept. Većini onih koji nisu nikada otkoštavali batake, poduhvat će delovao teško i zahtevno – ali bez brige!

Prava istina je da ćete probati prvi put i onda nećete prestati 🙂 Kad vidite koliko je lako, sami ćete izmišljati nova punjenja za batak, kao i nove kombinacije priloga i sosa 😉

Popularne su verzije punjenih bataka s mesom iz kobasice, ili one s mešavinom spanaća i sira. Nekome će više prijati punjenja koja sadrže voće – poput jabuka i suvog grožđa. Kad jednom isprobate postupak, jednostavno sledeći put pustite mašti na volju…

I ne zaboravite! Najbolji alat koji možete imati u kuhinji za skidanje kože, a kasnije otkoštavanje su mali i jako oštar nožić – ili makazice sa špicatim vrhom, s kojim se izuzetno lako radi otkoštavanje pilećeg batka ili karabatka.

Sastojci:

 • 4 pileća batka s kožom
 • 3 šnite mesnate dimljene slanine
 • kockica maslaca na sobnoj temperaturi
 • šaka brazilskih oraha, sitno seckanih
 • 1/4 vezice peršuna, sitno iseckana
 • so i biber
 • 2 kašike meda
 • 4 kašike maslinovog ulja
 • grančice majčine dušice

Postupak:

Pripremite batake za punjenje. Povucite pažljivo kožu sa svakog batka na dole, ka zglobu noge i pazite da ostane u komadu. Ogolićete tako deo batka na kome je kost s mesom. Tik uz zglob odsecite kost s mesom teškim nožem. Radite ovo tako što prislonite nož uz kost i udarite ga čekićem za meso.

Deo sa zglobom i kožom koji ste uklonili na ovaj način – operite. Pileća kost je šuplja i mogu da zaostanu sitni komadići. Zatim kože na zglobu prosušite kuhinjski ubrusom i složite na tanjir do upotrebe. Ovaj zglob na kome je koža služiće kao “omotač” kasnije.

ALTERNATIVA: U slučaju da niste najveštiji s nožem, to nije razlog da odustanete od recepta. Kad ste povukli kožu s batka, malo ga posolite – pa zatim jednostavno zasecite oštrim nožićem meso, na mestu gde je batak najdeblji, tako da napravite „džep“. Ovaj džep napunite filom, pa vratite kožu na mesto i osigurajte čačkalicom. Staće manje fila, ali je postupak mnogo lakši. Postoji i ona baš početnička varijanta gde se fil ubacuje pod kožu batka i jednostavno tako ispeče, ali imajte u vidu da je batacima koji imaju (celu) kosku, potrebno nešto više vremena u rerni.

S dela kosti, gde je ostalo meso, uklonite meso nožićem ili makazicama – pa takođe dobro proverite da nema zaostalih komadića koske ili isperite šniclu. Sve šnicle poređajte i prosušite, a zatim malo posolite. Stavite kašiku fila u posoljeno meso, preklopite ga i vratite na mesto gde je bilo – u kožu. Prevucite kožu preko mesa da dobijete oblik kao da je batak netaknut. Pričvrstite kožu i meso s 2-3 čačkalice, kako se u toku pečenja ne bi otvorilo.

Napunjene batake poređajte u nauljenu keramičku ili staklenu posudu. U činijici izmešajte med, majčinu dušicu i preostalo maslinovo ulje, posolite i pobiberite – i sipajte preko piletine. Ostavite da se pokriveno marinira u frižideru oko 3 sata ili preko noći.

Ugrejte rernu na 200 stepeni i piletinu prebacite u posudu za pečenje, zajedno s marinadom. Prekrijte aluminijumskom folijom i oko 25 minuta pecite pod folijom. Poslednjih 10 minuta ostavite meso bez folije da se zapeče. Posužite uz pire od šargarepe i kuvani kukuruz.

Pire od šargerepe

Skuvajte 3 srednje šargerepe i 1 krompir u vodi ili još bolje, na pari. Ubacite skuvano povrće u blender, dodajte 1 kocku maslaca, so, biber i oko ½ šoljice neutralne pavlake. Izblendajte u pire.

2 Komentara

 • Zdravo Majo.
  Odlična klopa!
  Sjajan recept i moram priznati iznenađenje po pitanju ukusa.
  Dodato na naš standardni repertoar☺
  U našoj varijanti, sem što je sve urađeno po receptu, neposredno pre rerne dodali smo listiće kiselkaste jabuke…Super!

Leave a Reply