Pravo kokosovo brašno & domaće kokosovo mleko

Vitki gurman baner 300x250

Često me pitate  kako se pravi kokosovo mleko, gde da nađete kokosovo brašno i šta je “pravo kokosovo brašno” – a šta ono što se u prodavnicama prodaje kao kokosovo brašno?

Proizvod koji već godinama može da se pronađe u skoro svim prodavnicama i na kojem piše “kokosovo brašno” je zapravo rendani kokos. U većini recepata iz bezglutenske, LCHF i Paleo kuhinje, ne koristi se ovaj “rendani” kokos već se koristi – pravo brašno.

coconuts

A pravo brašno nastaje kada se kokos (ili rendani kokos) obezmasti kroz proces proizvodnje kokosovog ulja ili mleka. Za razliku od “rendanog” kokosa iz naših radnji – kokosovo brašno ima blaži ukus, sjajno upija vodu i na 100g ima okvirno:

 • 19 g proteina
 • 58 g ugljenih hidrata (od toga su oko 35 g vlakna)
 • 8-15 g masti

Dobra vest je da brašno može da se napravi kod kuće i da sve to nije nikakva egzotika. Cela avantura nije ni najmanje skupa! Jedan svež kokos ima cenu od oko 100-110 dinara, dok 100g rendanog kokosa ima cenu od oko 70 dinara (čak i manje ako se kupuje na merenje).

Prednosti i mane?

 • Svež kokos: nema ga svuda, nekome je teško da ga razbije, ostaje i braonkasta kožica na plodu kokosa pa brašno nije savršeno belo (može da se skine ali je to baš smaranje).
 • Rendani kokos: ako ste već pazili da ne kupite zaslađeni rendani kokos – onda može da se desi da ima neki konzervans. Pogledajte sastav! Kesica rendanog kokosa se lako koristi, a mleko i brašno su beli kao sneg i jako ukusni.

Najbolje biljno mleko je domaće kokosovo mleko!

Kokosovo mleko je najbolja i najzdravija biljna alternativa mleku koju možete da imate (pored domaćeg bademovog koje ume da bude skupa opcija). Ne samo da može da stoji nekoliko dana u frižideru – već je i poptuno prirodno. Nema dodatih šećera, nema aditiva kao većina biljnih mleka iz tetrapaka (koja vam uopšte ne preporučujem da kupujete).

Tokom višednevne upotrebe dovoljno je da ga izvadite iz frižidera da malo bude na sobnoj temperaturi i da ga promešate. Jako je ukusno, super je za napitke poput smoothija, biljnih milkšejkova ili kuvanog kakao praha.

Potrebno je:

 • 1 kesica (100g) rendanog kokosa
 • 2 – 3 šolje vrele vode (gustinu birate sami, ja volim gušće mleko i stavljam 2 šolje vode)
 • blender
 • cediljka
 • gaza (kupite u apoteci)

Sipajte vruću vodu preko rendanog kokosa i ostavite da stoji u šerpici oko dva sata. Pre blendovanja ponovo zagrejte na ringli, ali nemojte da kuvate – dovoljno je da bude toplo. Prespite u blender i blendujte nekoliko minuta.

domace kokosovo mleko 1

Veću cediljku stavite u šerpu, prekrijte gazom i sipjate izblendovanu masu. Kad se malo prohladi, rukama pokupite krajeve gaze i dobro je iscedite. Mleko će ostati u šerpici.

domace kokosovo mleko 2

Sada možete da spremite Thai supu jer imate sve sastojke!

Limunova trava danas može da se naruči u Spice Up shopu kao mleveni prah ili izlomljeni komadići.

thai supa limunova trava

Domaće kokosovo mleko, neophodno za Thai supu, se (očigledno) lako pravi:)

Thai supa domace kokosovo mleko

Domaće kokosovo brašno

Ono što je ostalo u gazi je kokosovo brašno.

domace kokosovo brasno

Imate dve varijante:

tart rabarbara jagoda kokosovo brasno

 • ili ćete ga osušiti za kasniju upotrebu

Ako ga sušite, prostrite ga na neki pleh pokriven papirom za pečenje, podignite na policu ili orman da vam ne smeta i ostavite tako par dana. Druga varijanta je sušenje u rerni.

Kad je brašno suvo, u zavisnosti od potrebe i kvaliteta blendera u kome je pravljeno mleko – možete ga spakovati odmah u kutiju s poklopcem ili ga dodatno samleti u mlinu za kafu.

U receptima ne menjajte kokosovo brašno 1:1. Ono se koristi tako što se na nekadašnju šolju običnog brašna stavlja 1/4 ili 1/3 šolje kokosovog brašna. Odlično je i za pohovanje mesa.

baner za blog knjiga2 - smanjen

28 Komentara

Leave a Reply