Poli u Srbiji: sendvič „Pikantni Kosmajac“

Putovali smo uz recepte za sendviče na sve strane sveta – ali lepo kažu: „Svuda pođi, kući dođi“.

Poslednji Poli zadatak koji sam dobila jeste da uradim sendvič iz Srbije. Ali koji su naši poznati sendviči?

 • Naravno da je tu čuvena „mast na ’leba“ gde se doda i mrvljena paprika, slatka ili ljuta, već po želji.
 • Onda imamo čuvenu „Komplet lepinju“ – ali tu instituciju pravljenu s pretopom od pečenja ne bih smela da menjam 🙂

Reklo bi se da nismo baš prejaki igrači na temu „brendiranih“ sendviča zemlje Srbije…

Osnova za srpski sendvič: divni domaći namazi

Ali smo zato zemlja bogata raznovrsnim hlebovima, pecivima, namazima – pogotovo onim na bazi mleka. Tek da ne pominjem ajvar, pinđur i slične namaze/salate, koji takođe mogu da postanu deo sendviča.

S ovakvim fantastičnim početnim sastojcima – možemo i sami da budemo kreativni 😉

Šta još u Srbiji možemo da stavimo u sendvič? Pršuta, pečenica, slanina, pileća šunka – pa svakako i čvarci. Ali to je preterano jednostavno… Ili sam bar ja poželela da se potrudim malo više 🙂

U čast omiljenim jelima od mesa…

Ako već kreiram sendvič, moram da razmislim o tome šta obično jedemo – koja su omiljena jela koja se naruče u kafani… Naravno da su to ćevapi i „Karađorđeva šnicla“. Neizostavno pohovanje nije uplovilo samo u svet specijaliteta od mesa, već se umešalo i među povrće. Kao kod pohovanih paprika ili pohovanih tikvica.

Kad je sve ovo bilo sagledano i proanalizirano – rešenje se nametnulo samo. Napraviću od Poli mini-karađorđeve, bukvalno veličine ćevapa.

Naravno, kada sam već izmislila sendvič, rešila sam i da ga krstim. Logično je, valjda da ću mu dati ime?

Kako sam ja poreklom iz Kosmajskog kraja, nazvala sam ga „Pikantni Kosmajac“. Vurda nije tu samo zato što se dobro slaže uz sve ove ukuse, već zato što su preci moje mame baš iz Babušnice, kraja iz koga potiče vurda. I na kraju, odrasla sam na jugo-istoku Srbije, gde je kolevka ajvara 🙂

RECEPT: sendvič „Pikantni Kosmajac“

Mere su, očigleno odokativne, kao što je jasno da sami možete da povećate ili smanjite količine svih sastojaka – već po vašem ukusu.

Sastojci:

 • 15 tankih kolutova Poli pileće kobasice
 • 5 kašičica kajmaka
 • za pohovanje: 2 jajeta, brašno i prezle
 • 1 somun za sendviče
 • još 1 kašika kajmaka
 • 1/2 kašičice mrvljene ljute paprike
 • 2 kašike ljute vurde (sa seckanom paprikom)
 • 2 kašike ljutog ajvara
 • za serviranje: mladi luk i rotkvice

Priprema:

Isečene lističe Poli kobasice poređajte na komad providne folije, tako da se preklapaju (po 3 komada). Na sredinu stavite kajmak. Smotajte „frulicu“ uz pomoć folije, tako da dobijete nešto što liči na tanki punjeni ćevap. Uradite ovako 5 „frulica“. Stavite ih na oko 30 minuta u zamrzivač, kako bi vam kasnije bilo lakše da radite s njima.

Svaku „frulicu“ uvaljajte u brašno, zatim u jaja i u prezle. Možete i da ponovite jaja + prezle još jednom. Zatim ove „mini karađorđeve ćevape“ ispržite u dubokom ulju. Kada porumene, izvadite na papirni ubrus da se višak masti ocedi.

Presecite somun na pola, a na tignja stavite kašiku kajmaka. Zagrejte na tiganju polovine somuna, da malo porumene – pa ih gotove pospite ljutom mrvljenom paprikom.

Namažite donji deo lepinje vurdom, a gornji ajvarom. Između poređajte ispohovane „frulice“ s kajmakom. Prekopite i servirajte dok je sve toplo 🙂

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро