Torba manje kada žena na put krene – Office 365

Kada su nove tehnologije i najmodernija sokoćala u pitanju ja sam najgora od sve dece. Jedva sam razvukla staromodne kablove što mi iz prastarog laptopa idu u TV da bih gledala Klausa, a moj telefon samo što se ne raspadne jer me mrzi da učim da radim na drugom. Canon foto-aparat se pokvario pre više godina, a teško mi pada čitanje specifikacija radi odabira novog. Ni dan danas mi nije jasno kako sam, uz potpuni manjak interesovanja, blog uspela da uradim sama?

Ipak, postoji jedna stvar koja mi dobro ide: odmah prihvatim nešto što mi deluje kao rešenje problema – čak i kada se ne potrudim da razumem tehničke detalje.

Kad se naviknem a dobro je – ne menjam

Odluka iz Microsoft Serbia da mi, blogeri (Organ Vlasti, Poslednji SkautAmitz Dulniker i ja), budemo zaštitna lica kampanje za novi Microsoft Office 365 me je stvarno oduševila. Već sam tu emociju doživela kada su iz “AIR Serbia” odlučili da zovu na promociju keteringa prvo blogere pa tek onda novinare – ali je ovo bila cela kampanja što je još lepše. Trebalo je da između ostalog naše slike budu na autobusu linije 95. Pošto odavno više nemam kola i vozim se autobusom 95, zbog scene iz serije Sex&City kad žena u autobusu kaže Keri: “Why you are in the bus, when you are on the bus?”, odabrala sam haljinu za a la Carie Bradshaw fotku 🙂

Čim sam okačila slike odmah su se dogodile neke reakcije poput onih “ima neki program koji je bolji od Office-a jer ne košta ništa” – pa se tu od zabavnog fotkanja vraćam na moj raspad laptop i telefon koji je za penziju: ne zanima me. Od kada imam kompjuter u stanu koristim Windows i Office, od kada ga imam na poslu koristim Windows i Office. Učenje novih operativnih sistema i paketa za kanceleriju bi me zainteresovalo koliko i upoznavanje prehrambenih navika Uruk-Hai ratnika.

Ako mi je nešto bilo dobro 2 decenije ne ulažem baš nikakav napor da to menjam, ali ako se pojavi poboljšanje koje ne iziskuje trud, privikavanje i učenje – to već može da me zainteresuje!

blogeri

Učestvuj u nagradnoj igri i osvoji telefon Nokia Lumia 925 ili Asus Transformer Book T100. Pošalji fotografiju ‪#‎Office365 autobusa sa linije 95! #‎UhvatiO365Autobus

Prezentacija novog Office 365

Slikanje za kampanju mi beše ugodno i znala sam kako da se snađem – ali je onda je valjalo naučiti na prezantaciji šta je Office 365 i kako se koristi. I tako… ide priča o serveru, zaštitama podataka, šiframa, virtuelno ovo, virtuelno ono… Ništa da se ukači u moj mozak prebukiran prioritetnijim podacima: začini, maslac, biftek, kalorije, varenje i joga – ali samo do jednog momenta!

U jednom trenutku sam počela da povezujem ono što su nam prezentovali sa situacijama iz mog života. Setila sam se kako sam sa timom dok sam radila na magazinu Vital Living (projekat koji na žalost okončan) imala sva dokumenta na G-doc i onda smo svi zajedno mogli da radimo na tekstovima, prevođenju, kometarišemo, biramo slike, radimo ispravke – kao da smo zajedno u kanceleriji, a istovremeno bi razgovarali preko Skajpa. Bilo je jako prijatno da se radi ovako i stvarno ne podnosim kada se radi timski sa više lokacija i onda se šalju dokumenta mejlom, pa ne znaš koja je čija verzija i šta je bilo poslednje, a komentari umesto na šerovanom online dokumentu završe u “bodiju mejla”. Zato je G-doc tada bio spas za moje vreme i moje živce.

Umesto G-docs ovde postoji nešto što je mnogo slično, a opet mnogo drugačije, jer Office 365 ima ogromnu prednost. G-doc me je izludeo dok smo radili jer kad god sam skinula dokumenta sa web-a na kompjuter, posebno Excel tabele, sve je ličilo na svinjac sačinjen od neformatiranih ćelija. Ovde toga nema – kakvo je online, takvo je offline.

zene i koferi 2

Na kraju mi je bilo jasno: delim dokumenta samo preko linkova i razgovaram sa timom kao da smo u istoj kancelariji – ali pored ovoga mogu da odem na bilo koje mesto na planeti i sa bilo kog uređaja samo iz internet, radim sve isto kao da imam svoj kompjuter. Svi moji folderi i dokumenta bi bili tu, kao da sam nosila svoj laptop, bez da ga ikada ponesem sa sobom ili prebacujem nešto na USB. I ne moram da bekapujem (što i ne mogu da se setim kada sam poslednji put uradila, sram me bilo).

Kada na put krenem, dovoljan mi je samo kofer sa garderobom i torba sa kozmetikom. Mogu da zaboravim da prebacim nešto na USB – i baš me briga. Bilo koji kompjuter, pa čak i telefon, sa bilo kojim sistemom (Windows, Mac, Android, Whatever) bi mi omogućio sve isto kao da imam svoj laptop.

To znači imati kancelariju u oblaku 🙂

I najvažnije: baš sve izgleda potpuno isto kao na mom kompjuteru: isti Word, isti Excel, ista podešavanja… Ništa novo ne mora da učim, niti treba da se navikavam na drugačije okruženje – bez obzira što je uređaj neki drugi i nije bio “podešen” za mene.

zene i koferi 1

Travel light kod mene znači da mogu na put da nosim svih svojih 30 četkica za šminkanje, previše cipela – i ni jedan kabl. Da mi u povratku metalni delovi nekog sokoćala ne zauzimaju mesto u koferu u koje mogu da strpam nove sastojke za kuvanje i začine koje sam sakupljala na putovanju. Office 365 je deffinitivno travel-light-friendly.

Fleksibilna sam ako ne secam kao magarac 15 kilograma stvari u koferima i torbama i ne mislim o tome da li sam ponela fajlove za neki tekst ili projekat. Život bez stresa se živi tamo gde su mi sva dokumenta a sada to može da bude – gde god 🙂

Tehnički detalji

Oko tehničkih specifikacija i onih stvari u koje se uglavnom razumeju muškarci i poneka zainteresovana žena, treba pogledati sledeće tekstove:

zene i koferi 3

Ima još detalja, poput onog da je Office 365 licenca vezana za korisnika a ne za uređaj, o tome da 7 Gb prostora idu besplatno za OneDrive, a zatim i koliko košta mesečno da imate dobro zaštićen virtuelni kompjuter sa mnogo više memorije i kako sebi da olakšate individualni i timski rad sa bilo koje tačke na svetu. Na sajtu Microsoft Srbija ima objašnjenja zašto je Office 365 koristan za mala i srednja preduzeća i koje specifičnosti postoje za državne institucije, obrazovne insititucije i njihove studente, neprofitne organizacije, porodice, pa i za velike kompanije.

office 365

Post urađen u saradnji sa Microsoft Serbia. Pravilnik, tačka 4.

.

Učestvuj u nagradnoj igri i osvoji telefon Nokia Lumia 925 ili Asus Transformer Book T100.Pošalji fotografiju ‪#‎Office365‬ autobusa sa linije 95! ‪#‎UhvatiO365Autobus

.

5 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро