Prolećna gastro iskustva: kako da se uklope hrana i vino?

Vinska kultura se konačno intenzivnije razvija u Srbiji i smatram ovo dobrim trendom, jer je vino najposebnije piće na planeti. Iza njega stoje vekovi znanja, iskustva, razvijanja ukusa i borbe vinara za kvalitet, posebnost i prepoznatljivost.

Od napora Srpske asocijacije somelijera (SERSA) da sprovedu što više edukativnih radionica i obuče nove somelijere, preko truda različitih restorana da optimizuju svoju vinsku kartu, pa do niza događaja na kojima možete da se upoznate sa novim sortama dok obilazite prvi “beli” i drugi “crveni” krug – Srbija postaje zemlja sa izgrađenijim ukusom za vina. Za specijalizovanim prodavnicama vina koje se otvaraju po prestonici više ne zaostaju ni megamarketi, koji u svoju ponudu ubacuju sve ozbiljnije i traženije brendove.

kako uklopiti vino i hranu
Kada treba da se uklope hrana i vino, meni je lako. Naš najbolji mladi somelijer, Vlada Stojanov, koga sam intervjuisala ranije na blogu je moj prijatelj. Dovoljno je da okrenem telefon.

Zato ću danas sa vama da “podelim prijatelja” 🙂 Vlada i ja smo spremali ovaj tekst uz svinjski file pripremljen u krem sosu sa crnim trubama, a sada sam ga umesto uz špargle, servirala uz brokoli kuvan na pari, preliven uljem od semenki bundeve i posut prepečenim semenkama bundeve. Pili smo vino Vladika, Plantaže. Ono je kombinacija domaćeg Vranca i dve internacionalne sorte (Cabernet Sauvignon i Merlot). Odabrano je zato što voćne note ribizle i kupine predstavljaju kontrast kremastom ukusu sosa i zemljanim notama crne trube, dok snaga tanina i hrasta uspeva da isprati ovo meso.

vecera crna truba

Pred vama je još 10 recepata s bloga, uklopljenih uz vina iz IDEA/Roda kataloga vina. Pratite osnovne principe slaganja i sastojke. Sigurna sam da će posle ovog teksta priča o uparivanju biti udobnija i zabavnija, nego što je bila pre njega 🙂

Thai supa s domaćim kokosovim mlekom i belom ribom & Luča, Plantaže

Luča je novo vino iz Plantaža i u pitanju je kupaža tri sorte: Chardonnay, Pinot Blanc i Sauvignon Blanc. Vino karakterišu voćne note među kojima se izdvaja tropsko voće: ananas i citrusi. One savršeno prate intenzivnu citrusnu aromu supe, koju joj daju lemongrass i limeta.

1 thai supa i luca

Koziji sir i povrće, salata ili kanapei  & Sevdah, Aleksić

Uz lagane zalogaje odabrano je idelano osvežavajuće vino podruma Aleksić. U pitanju je zanimljiva kupaža internacionalne i domaće sorte: Sauvignon Blanc i Smederevke. Vino karakterišu elegantne voćne note, prvenstveno citrus i tropsko voće. Povišeni nivo kiseline koji je karakterističan za obe sorte će se lepo složiti sa kozjim sirom. Ovakav sir neutrališe kiseline vina i voćne note iz njega više dolaze do izražaja.

2 koziji sir i sevdah

Piletina Pompadur, karabatak uz Glace de Viande sos & Tri bele, Temet 

Jelo ima francusko poreklo, a ovo vino je potpuno – Srbija u boci. Kombinovane su tri domaće sorte: Smederevka, Tamjanika i Morava. Tri bele predstavljaju jako elegantno belo vino koje odiše svežim notama jabuke, cveća i breskve. Složiće se sa svim elementima ovog kompleksnog jela i napraviti strasnu “francusko-srpsku vezu” 😉

3 pompadur i tri morave

Originalna Cezar salata & Chardonay, Kovačević

Neizostavni pratilac većine Cezar salata u ovom gradu! Slast i sveže voćne note iz ovog vina će se fenomenlno složiti sa piletinom i slaninom. Otkrite sami zašto je ova kombinacija već postala klasika 🙂

4 cezar i kovacevic

Piletina spremljena u stilu Pekinške patke  & Rose, Zvonko Bogdan

Ovakva komplikovna kombinacija slatko-ljuto-kiselih ukusa, karakterističnih za Aziju, gde ne znate bez probe koji ukus dominira, nije zgodna za uparivanje bez testiranja. Ne postoji 100% sigurno rešenje na koje može da se odigra “na neviđeno”. Zato kod ovakvih jela, kada ste u nedoumici – posegnite za flašom rozea. Odabrani Rose je polusuv i ta mala količina zaostalog šećera će pomoći pri balansiranju složenih ukusa.

5 pekinska i zvonko rose

Pig Velibor, svinjski file u Beef Wellington stilu & Tri crvene, Temet /ili/ Prokupac, Toplički vinogradi

Još jedna veza, ali ovaj put trojka: Srbija+Srbija+Engleska 🙂 Engleska je samo ideja za jelo, ali su ukusi jela potpuno ukusi Srbije – kao i ovo vino. Prokupac, naša sorta, je vrhunski pratilac jela jer voćne note kupine i šljive, sa blagim začinskim aromama, kreiraju pravu rapsodiju ukusa.

U slučaju da želite da se još više poigrate – probajte Prokupac vinarije Toplički vinogradi, pa testirajte najnoviji ukus Srbije. Ovo vino je tzv. “nulta godina” – prva komercijalna berba na tržištu. Ako želite da istaknete šta je šarmantno i novo u Srbiji, odigrajte na ovaj Prokupac. I ne zaboravite da se pohvalite svojim znanjem 😉

6 pig velibor i prokupac

Svinjski file u “Tournedo Rossini” stilu & Marques de Casa Concha, Concha y Toro

Za razliku od iznalaženja kompromisnog rešenja za azijski ukus Pekinškog pileta, ovde izgovora i prečice – nema. Specifičnosti jela koje se sastoji od svinjskog filea i pileće džigerice, dodatno komplikuje prisustvo složenog sosa od sangrije i vrganja. Zato je odabrano vino koje ispunjava nekoliko kriterijuma:

  • puno telo (recimo da je to “gustina/tekstura”) – kako jelo ne bilo dominatno u odnosu na vino
  • izražene voćnosti (slasti) – zbog sosa od sangrije, u kome prisustvo šećera maskiraju vrganji
  • povišene kiseline (osvežavaju i “resetuju” nepce) – potrebno je da se nešto “izbori” sa težinom jela

7 rossini i marques

Shepherd’s Pie s pireom od čičoke & Cabernet Sauvignon barique, Radovanović

Visokoproteinsko jelo od junetine, sa parmezanom posutim preko priea od čičoke je pravo muško jelo, koje zahteva adekvatno vino. Kada se za vino kaže da je “barikirano” misli se na to da je odležalo u hrastovim buradima, što mu daje na kompleksnosti. Vino odiše vanilom, crvenim voćem, ali i blagim tonovima paprike – što u ovakav muževni spoj donosi dašak egzotike i misterije 🙂

8 shepherds i radovanovic

Punjeni svinjski file uz flambirane bukovače & Trapiche, Malbec 

Jelo je drugačije i novo, pa vino dolazi iz Novog sveta (Argentina). Odlikuje ga izražena aroma crvenog voća, kao i blagi začnski tonovi od kojih se izdvaja biber. Sve ove note koje pronalazimo u vinu, nalaze se i u jelu – što zajedno čini nesvakidašnji spoj.

9 rolnice i trapiche

Dignite čašu u slavu proleća!

Stiglo je proleće. Doba godine koje smatramo vremenom buđenja, ne samo prirode, već i romanse. Po prirodi onoga o čemu pišem, meni ništa na ovom svetu nije odvojeno od hrane – posebno ne romansa.

Koliko je Vlada pazio na izbor vina, toliko sam ja pazila na jela. Mislim da ne treba da vas podsećam zašto su jela sa minimumom skroba i šećera dobar izbor za romantične trenutke. Ako pamtite lekciju o antiafrodizijačkim jelima, kao i o onima koja se smatraju afrodizijacima – ostaje mi još samo da vam predložim dezert…

Praline sa filom od pistaćija ili badema & Cabernet Sauvignon, Casillero del Diablo 

Ostajemo u Novom Svetu uz tamnu, jaku, crnu čokoladu, ali smo se ovaj put preselili u Čile. Netipičan dezert traži netipično rešenje kad je vino u pitanju. Navikli smo da obroke završimo slatkišima sa puno šećera, koji često pokvare utisak večere. U Starom Svetu su Francuzi ovo rešavali tanjirom voća i sireva –  a gorka čokolada iz Novog Sveta može da bude rešenje za one kojima sir ne može da bude odgovarajući izbor.

10 pralinice

Uz praline sa orašastim plodovima i pravom čokoladom sa visokim procentom kakaa, bira se moćno i u isto vreme elengantno piće. Ako ne volite da kuvate, ova poslednja preporuka može da vam bude i dobar izgovor da nekoga pozovete samo na …. crnu čokoladu i vino 🙂

#KatalogVina

Katalog vina

U saradnji sa IDEA i RODA megamarketima. Pravilnik, tačka 4.

1 Komentar

  • […] Ove sezone, Idea i Roda nude samo najbolje iz domaćih i stranih vinskih regija, zato dignite čašu u slavu vina i proleća; prelistajte katalog i odaberite savršeno vino za vas i vaše prijatelje, porodicu ili i vas same – što da ne A ako ste i dalje u nedoumici koje vino upariti uz koju hranu – svratite do Maje i njenih ukusnih predloga. […]

Leave a Reply