Kako da Mekdonalds Hepi Mil & igračka postanu – dosadni?

Nemam nameru da ikada odvedem bratance na Mekdonalds “hepi mil”, ali mi nije fora ni da zakidam klince za “good looking” hamburger na dva sprata. Još manje želim da im uskratim dobru zabavu i igranje. Jer ja sve to umem da odradim mnogo, mnogo bolje! 🙂

Problem sa hranom kod kuće je što ona obično ne izgleda onako dobro kao u restoranima brze hrane – što je rešiv problem. I jedenje kod kuće je manje uzbudljivo i zabavno – što je takođe rešiv problem.

LCHF slajder

Na kraju bude i onaj razlog zvani “nemamo vremena”. Ipak, setite se da i vi možete da budete isto toliko brzi. Samo ako je organizacija dobra i ako se spremite unapred.

Step by step: zdravi domaći hamburgeri na sprat za <30 minuta

Juče sam objavila recept za ćevape, ali sam pri spremanju napravila mnogo više mesa nego što je bilo potrebno i ostavila “višak” u frižideru. Naravno da ista masa može da se koristi za pljeskavice i što nam daje mogućnost da glumimo Brzog Gonzalesa koji multitaskuje 🙂

  1. Uključite ringlu i rernu.
  2. Stavite roštiljski tiganj na ringlu da se greje
  3. Otvorite recept za psilijumski hleb i na brzinu smutite mikserom 1/2 mase iz recepta. Pećiće se u kalupu za mafine da bude brzo, a otvore za mafine punite samo do 2/3.  Bude dovoljno za oko 8 lepinjica. Začas se ispeku.
  4. Kad ubacite mafine u rernu, oblikujte pljeskavice od mase za ćevape iz frižidera. Treba da budu male da se “gađaju” sa veličinom “lepinjca”. Bacite ih na tiganj.
  5. Dok se peku, stavite pavlaku u dve šolje. U jednu nasecite peršun ili vlašac. A u drugu stavite senf i eventualno kurkumu za boju.
  6. Ako ste unapred planirali u frižideru imate i slaninicu, pa je dodajte seckanu u tiganj kada su pljeskavice skoro gotove.
  7. A ako ste još bolje planirali – već imate i domaći sir u listićima.
  8. Operite zelenu salatu i eventualno paradajz. Iskopajte negde i teglicu sa kiselim krastavčićima. Ili svež krastavac. Ili luk. Zapravo, šta god dohvatite od povrća. Sve iseckajte i stavite na poslužavnik.
  9. Negde ste na 25. minutu. Lepinjice su već pečene jer su jako tanke. Pljeskavice su gotove.
  10. Uzmite i ražnjiće koji će držati vašu DoubleDecker kreaciju na mestu.

mekdonalds hepi mil ali kod kuce

Happy Meal Igračka

E, sada, ne treba vi da se poklonite i počnete sa slaganjem sastojaka. Sećate se da smo deci obećali i igračku?

I sastojci za burgere mogu da budu igračka, pa pustite decu da se igraju 🙂 Nek sami naprave svoj DoubleDecker. Tada će reči “Happy + Meal + igračka” konačno biti u pravoj i smislenoj vezi.

Pošto je u restoranima brze hrane jedina opcija igranja sa hranom razmazivanje iste po tanjiru i eventualno gađanje njom – šanse da im pravljenje domaćih burgera bude zanimljivo su velike.

kids_cooking_recipes

Bonus saveti

Kada ste dobili zdravi burger – možete da imate i zdrave sokiće i zdravi pomfrit, pa i zdravi dezert:

Sokići

Imajte uvek pri ruci domaći Ice Tea “sirup” sa stevijom ili sa medom. Ako baš mora, spremite ga sa blago gaziranom vodom umesto s običnom.

Pomfrit

Ako su omladinci navučeni i na pomfrit uz hamburger – napravite im. Najlepši zdravi pomfrit je onaj od celera pržen na puteru. Može i lepo da se servira, evo nekih ideja s interneta:

serviranje pomfrita od celera

Dezert

Dečija radna snaga se odlično upotrebljava i prilikom pravljenja ražnjića od povrća, pa i voća. Ako zakukaju da žele i dezert – neka ga spreme sami…

raznjici sirovo voce

Pročitajte i tekstove:

…pa promenite neke navike. Može da bude veoma zabavno 🙂

LCHF burger

2 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро