Blogeri se igraju: 11 pitanja o hrani, hedonizmu, GMO, kupovini…

Blogosferom stalno kruže igrice za blogere – obično se postave pitanja, taguje nekoliko blogera koji treba da odgovore, pa oni onda smisle nova pitanja i taguju druge blogove… Uopšte nemam naviku da učestvujem u njima, jednom čak nisam ni stigla da odgovorim na pitanja 🙁

Ovaj put me je igrica zainteresovala jer me je Miroslav Uskoković, blog Moja kuhinjica, tagovao uz listu izuzetno zanimljivih pitanja koja jesu “moja priča”. Na ovakvu udicu ne mogu da se ne upecam i morala sam da iskopam malo slobodnog vremena 🙂

julia 1

  • Šta vas je zainteresovalo, privuklo kuvanju?

Kao klinka sam otkrila da imam talenat za crtanje ali nije bio baš neki. Zapravo imala sam talenta za skoro sve što se radi rukama i kreativno je. Nakon što sam već dugo pomagala mami u kuhinji – i sama sam pokušala da kuvam. Brzo sam shvatila da je kuhinja mesto sa najvećim potencijalom za ispoljavanje kreativnosti: otvoriš frižider, uzmeš gomilu sastojaka, počneš jednu stvar, završiš sa drugom koja uopšte ne mora da bude slična početnoj ideji jer nove ideje naviru dok radiš… Ništa ne može da se menja u hodu i prema raspoloženju koliko mogu recepti 🙂

  • Dal’ više volite da pripremate slana il’ slatka jela, i zašto?

Apsolutno slana zato što ih nakon toga jedem 🙂 Ne volim ukus slatkiša i šećera. Ironično je da jako retko jedem testa – a umem da napravim fenomenalne hlebove, kiflice, domaće pice i pite, kao i torte.

  • Dal’ postoji neki sastojak, il’ jelo koje ne volite i dal’ to znači da su isti isključeni sa vašeg jelovnika?

Sastojak ne, ali koliko god pihtije u mom sistemu vrednosti spadale u zdravu hranu – ne mogu čak ni da ih vidim na stolu. Isto kao i jaja koja nisu dovoljno ispržena/skuvana.

  • Koje vam je najomiljenije jelo koje ste pripremili po nečijem receptu, i dal’ postoji nešto što biste promenili u istom?

Mnogi recepti su do sada isprobani ili poslužili kao ideje, ali jedan pamtim jer se njega sama nikada ne bih setila: Gagina čorbica dimljene koske i zelja. Preukusno i totalno u LCHF fazonu!

julia 3

  • Dal’ nečije recepte pripremate isključivo po njihovim upustvima, il’ već na prvu probu menjate po vašem ukusu?

Moram nešto da promenim, to je jače od mene 🙂 Čak i kada rešim da ne menjam na kraju završim sa nekim izmenama i dopunama.

  • Domaći il’ strani prehrambeni proizvodi? Ovo me specijalno interesuje zašto?

Misliš namirnice? Pošto ima malo “proizvoda” koje jedem.

Za kafu znam da je iz uvoza, a za meso nemam pojma odakle je. Ribe su uglavnom uvozne sem gajenih pastrmki ali su one bar extra sveže. Povrće i voće nekad piše, nekad ne (mislim na kupovinu u prodavnici). Ulja koja koristim su uglavnom uvozna čak i kada ih pakuju domaće firme, mast volim domaću od mangulice (kad kažem “domaću” mislim proizvedenu u Srbiji). Maslace kupujem domaće (mada i mleko uvoze iz okolnih zemalja). Specifični sirevi i pršute su uglavnom uvozni. Ne mogu od ovoga da napravim pravilo – gledam kvalitet, cenu, nikada ne kupujem dva puta za redom isto ulje ili iste jabuke jer volim da “prošaram”.

A vina – tu već preferiram domaća jer imamo sjajne vinarije. Jako retko se desi da kod kuće popijem strano vino 🙂

  • Dal’ mislite da su svi prehrambeni i kulinarski proizvodi koji dolazi iz Francuske najboljeg kvaliteta?

Ne mogu da kažem da kupujem masu francuskih proizvoda, možda nešto povremeno. Ali s putovanja pamtim sireve koji su fantazija. Imaju bogat asportiman tradicionalnih sireva i nekako se nadam da će “Balkan Cheese Festival” koji organizujemo po drugi put 11-12. oktobra doprineti tome da malo više obratimo pažnju na “kulturu sira” kod nas i bavimo se očuvanjem ovih proizvoda.

Od svih kuhinja najviše volim Francusku kuhinju a kuvar Džulije Čajld “Mastering the Art of Franch Cooking” u šali zovem “Biblija”.

julia 2

  • Fruktoza il’ šećer?

Fruktoza samo i jedino ako je upakovana u voćku (a tu nema puno slobodne fruktoze) 🙂 Zakleti sam pritivnik korišćenja fruktoze iz kesice. Što se šećera tiče, kao što sam pomenula – ne volim ga i koristim ga jako racionalno i baš povremeno.

Ako za večere s prijateljima i spremim “normalan” dezert, uvek su to male količine nečega što je od prilično kvalitetnih i prirodnih sastojaka ili neki poznati recept, poput Flodnija ili tarta s voćem. Nije mi problem da ponekad u sebe ubacim prazne kalorije iz brašna i šećera – ali dok je stvarno ponekad i u sklopu mojih “Gurmanskih večeri”. Obavezno je sve spremano sa puterom, jajima, orašastim plodovima…

Ne vidim nikakav smisao u pravljenju tzv. “dezerta” od pudinga, keksa, margarina i šlaga – grozan je ukus i ne kapiram kako neko to može da opiše kao “zadovoljstvo”. Ako ću već da ubacujem prazne kalorije u sebe onda zahtevam da budu vrhunske – samo tada mi nije ni malo žao 🙂

  • Proteklih 20 godina alergije i netolerancije na pojedinu hranu su naglo skočile. Šta vi mislite zbog čega je to tako?

Upravo spremam tekst na tu temu 🙂 Odložiću pitanje za bukvalno jedan dan! A dotle pročitajte tekst o inflamaciji koju smatram najvažnijim modernim nutricionističkim pojmom.

  • Dal’ znate šta je GMO? Dal’ znate ko je Monsanto?

O da! Malo sam se bavila tom temom na blogu. Smetaju mi oni koji pokušavaju da poture priču o tome kako je GMO bezbedan i da je to dokazano, kao i oni koji pokušavaju da ga izjednače s kalemljenjem (?).

S druge strane, još mi više smetaju paranoici sa svojim neistinitim tekstovima, oni koji šire bez dokaza priče da se u nekoj namirnici ili proizvodu nalazi GMO kao i oni koji bez dokaza demantuju takve tvrdnje.

julia 4

*   *   *

Kako sam sada u velikoj gužvi oko organizacije “Balkan Cheese Festivala” i nemam kada da smišljam pitanja, tagujem puno blogera i otpratim njihove odgovore – a kako što sam rekla ova pitanja mi se jako dopadaju – volela bih da na njih odgovori još par blogera. Nemojte da mi zamerite što malo kvarim igricu! 🙂

 

 

2 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро