Farbanje kose – tajne i saveti koje svaka žena mora da zna

Vitki gurman baner 300x250

Za nekoga ko nije frizer, jako dobro se razumem u farbanje kose.  Muka me naterala da naučim da se sama farbam, a umem da izvlačim i pramenove u 2-3 boje. Sada sam se malo našla u problemu jer sam poželela da se nakon 2 godine otarasim riđe kose i vratim moju prirodnu tamno plavu.

Znam da nakon riđe kose to mogu samo uz skidač farbe (koji radi posao ali smrdi poput kiseline za minival) ili uz profesionalnu pomoć. A profesionalna pomoć je meni problem, jer poslednji put kada sam želela “profesionalnu” pomoć da samo malo promenim nijansu, priča se završila toliko loše da oko 8 godina nisam dopustila da mi se frizer približi sa četkom za farbanje kose.

Maja ridja kosa

Vreme za promene

Na “Sjamu kozmetike” sam upoznala Gordanu Vujčić, internacionalnog Aloxxi trenera. Naravno ne slučajno. Sa njom me je upoznala prijateljica, potpuno sigurna da je Goca neko sa kim mogu da prekinem tu “neće me frizer više nikada ofarbati dok sam živa” priču. Prvo ubeđena novom i prelepom plavom bojom koju je moja drugarica šetala, a onda i razgovorom sa Gocom – dogovorile smo datum za moj makeover.

Ja sam bila gost u “Aloxxi salonu” na Banovom brdu, ali ono najvrednije što nosim odande za vas nije moja nova boja, koja je ispala baš onako kako mi je obećano – već informacije koje sam dobila. Verujem da će svim ženama koje se farbaju biti korisne, a neke očekuje i poklončić 🙂

baner za blog knjiga2 - smanjen

Goco, zašto si mi, čim smo se raspričale rekla da ona nijansa riđe nije bila za mene?

Boja mora da “legne” tako da i bez šminke sa njom izgledamo odmorno i zdravo. Imala si pogrešnu nijansu jer je ova vukla na crvene tonove, a tvoje lice podnosi bakarne. Možeš da budeš riđokosa ali ne u toj nijansi koju si imala.

Većina žena se i ne trudi da protumači oznake poput 8NN ili 10NG, pa farbu za kosu bira vođena sličicom sa kutije. Zašto ovo obično ne uspeva ili uspe samo slučajno?

Boja kose se bira na osnovu podloge, prirodnih pigmenata u kosi, procenta sedih i prethodno farbane boje. U slučaju da se svi ovi faktori ne uzmu u obzir dobijamo situacje u kojima koren ispadne previše svetao a ostatak dlake taman; umesto plavuše postanete narandžasti ili u želji da prestanete da budete plavuša, završite zelenkasto-sivi.

IMG_0008

Ima li neke prve pomoći za manje upućene ili nekih najuopštenijih saveta koje možeš da daš na “neviđeno”?

Nekada farbanje stvarno nije jednostavno. Ako ne menjate nijansu svakako da možete da se farbate same. Ipak, pri promeni boje, posebno ako je promena velika – teško sami možete da odlučite da li prvo da farbate koren ili vrhove, koje nijanse da izmešate da bi dobili ono što stvarno želite da nosite.

Neki uopšteni saveti koji važe su najprimenljiviji za sedu kosu: ako ste sedi, odaberite prvo što prirodniju nijansu. Sede žene traba uvek kao osnovu da uzimaju prirodnu nijansu, a onda da željeni ton dodaju u tu osnovu kao “prilog”. Ovo je neophodno da bi se kosi vratio pigment i ako ne postupite na ovaj način a (recimo) želite da budete crvenokosi, nakon farbanja ćete postati  narandžasti. Dakle, ne možete odmah da uzmete riđu ili crvenu farbu ako ste sedi.

Za jako sede kose u Aloxxiju koristmo NN paletu koja je jako pigmentisana. U slučaju da je vaš izbor da se ofarbate sami, pažljivo pročitajte uputstvo na farbi i ako piše da farbu i hidrogen mešate, recimo, u donosu 1:1.5 vi ipak izmešajte u odnosu 1:1, jer seda kosa traži više pigmenata.

IMG_0012

A šta ćemo da savetujemo čitateljkama koje nisu sede?

Morate da vodite računa ne samo o tome koliko je boja koju birate tamna ili svetla, već i da li je hladna (violet, pepeljasta), neutralna (N, prirodna) ili je ipak topla (zlatna, bakarna). A onda pogledajte da li je vaša kosa zdrava ili oštećena. Ako na oštećenu kosu stavite farbu koja je hladna, zbog podloge ona postaje još hladnija i “umrtvljenija”. Takvu kosu treba da oživite toplijim tonovima, što čak može i da sakrije nivo ošetećenja u pojedinim slučajevima.

Ako je ipak vaša kosa retka, rešenje potražite u senčenju kose jer će joj to dati privid punoće.

Savetuje se da ne idete ni u nijanse koje su 2-3 tona svetlije ili tamnije od vaše prirodne boje kose – ali je ovo savet koji važi za većinu. Nekim ljudima stoji upravo to da se jako razlikuju od drugih i to se uklapa uz njihovu ličnost.

I na kraju, vodite računa o tome kakav je vaš ten. Čista i dobro negovana koža lica daje širok spektar mogućnosti za igranje s bojama. Ipak, nečist i problematičan ten nikako ne treba isticati neprirodnim tonovima. Način da se problem vizuelno ublaži jesu prirodni tonovi kose.

Šta je to “Color Personality”?

To je lični pečat, identitet boje koji zapamti i frizer i klijent. S druge strane to je i obećanje koje sam ti dala 🙂 Kada smo birale boju dvoumile smo se između dve slične i na kraju si odabrala 7NT. Ali ja tebe nisam farbala sa 7NT, već sam ti u korenu izmešala dve boje, a ostatak kose farbala potpuno drugim nijansama da eliminišem crvenu podlogu. Na kraju si ti dobila 7NT koja je tvoj “Color Personality”.

Upravo “Color Personality” pojašnjava razliku između “uzimam boju jer mi se sviđa slika na kutiji” i “mešam nijanse da postignem ono što je unapred planirano”.

IMG_0014

Šta misliš o nijansama kosa koje svakodnevno gledamo na ulici? Gde najčešće greše mlade devojke, a gde zrelije dame?

Zrelije žene nedovoljno prikrivaju sede, zato sam i stavila akcenat na taj problem. A mladi previše eksperimentišu pa je rezultat oštećena kosa ili neujednačena boja.

Evo još jednog saveta da sprečite prevelika oštećenja: filozofija Aloxxi-ja je da se koren kose farba permanentnim bojama, a vrhovi kose osvežavaju polutrajnim bojama koje su nežnije prema kosi. Ovo ne možete da radite kod prvog farbanja kada menjate boju, kao što sam i tebi sada na celu kosu morala da stavim mešavine trajnih farbi. Ali već kasnije možete da primenite ovak trik i imate manje oštećenu kosu, koja je vibrantnija, s više sjaja.

Tvoja preporuka onima koji se farbaju kod frizera: šta da traže, oko čega da se konslultuju i šta da pitaju?

Uvek sa frizerom prodiskutujte svoju želju za novom bojom i trenutni stepen oštećenja kose. Isto pitanje treba da postavite za odnos svojih želja i strukture dlake: tanka kosa pri isupnjenju neadekvatnih zahteva, koji uključuju preagresivne tretmane, postaje oštećena, a debela dlaka se isušuje.

Posavetujte se i za negu kose posle farbanja, posebno ako ste tek počeli da farbate kosu. Obično se biraju šamponi namenjeni farbanoj kosi – ali vaša kosa može da ima i specfičnije zahteve, poput dodatnog hranjenja ili hidratacije. Na ovo bi frizer trebalo da vam skrene pažnju. Evo i ti si mi rekla kako je tvoja kosa oštećena, a to nije tačno. Tvoja kosa nije dobro hidrirana, a uopšte nije oštećena. Znači biraćeš kozmetiku za kosu koja je za farbanu – ali farbanu i suvu (dehidriranu).

20150311_132236

Zašto si kao stručnjak zafabranje odabrala baš Aloxxi? Šta ti je omogućio?

Sa ovom kolekcijom, koju je kreirao američki stručnjak za boje, George Schaeffer, imam mogućnost da koristim alate koje do sada nisam imala. Obično se kozmetika za kosu delila na profesionalne programe koji su omogućavali da se postigne željana boja i rezultat, ili su to bili programi na biljnoj bazi, medicinski napravljeni da poboljšaju zdravlje kose. Aloxxi preparati imaju obe komponente pa mogu da imam planirane rezultate i istovremeno sačuvam integritet (zdravlje) kose.  Najkraće rečeno: većina profesionalnih programa nema biljnu osnovu, a medicinski su samo biljni ne i profesionalni – dok je Aloxxi je ujedinio te dve meni važne stavke.

Koja bi još iskustva i saznanja izdvojila iz svoje prakse, sa akcentom na navike žena?

Žene prvo naprave grešku nekoliko puta, pa tek onda odluče da se posavetuju s frizerom. Ne znam zašto je tako, ali jeste česta pojava. U redu je eksperimetisati ali nemojte odmah i nemojte previše. Pokušajte prvo da svoje eksperimente radite kod frizera i pitajte ono što vas zanima, naučite makar neke osnove – pa tek onda, ako baš ne možete da odolite izazovu – pokušajte sami.

Druga stvar koju žene često rade me tera da kažem: “Ako imate problem, rešavajte taj problem! Nemojte da se iživljavate na kosi!” Ako frizer primeti da klijentkinja koju poznaje odjednom traži drastične promene i shvati da joj se nešto dešava u životu, treba da pokuša da produži konsultacije i razgovor.

Verujem da između frizera i klijenta treba da se uspostavi odnos poznavanja i poverenja. Ne mislim da je dobro da se eksperimentiše kod frizera koji vas ne poznaje lično.

I naravno uvek na kraju dolazi pitanje, da li su Aloxxi cene za obične smrtnice u Srbiji?

Mislili smo i na ovo, onoliko koliko mislimo i na lepotu i zdravlje kose. Kupovinom dve Aloxxi farbe u “Prima” apoteci, farbanje dobijate besplatno, a pored toga imamo i dodatne popuste i akcije.

maja farbanje kose

*   POKLONČIĆI   *

Eto, tako sam ja uz zanimljivu priču, postala “bivša riđokosa”, a već sutradan sam gostovala u programu N1 TV gde se boja vidi bolje 🙂

Što se vaše kose tiče – nadam se da ste u tekstu pronašle neki savet za sebe ili otkrile nešto što će vam na dalje koristiti. Za one koji imaju još pitanja, možete kontaktirati Gocu putem sajta. Dok ja probam kolekciju za hidriranje kose (jer moja nije oštećena nego dehidrirana, aha!) iz Aloxxija imamo nešto i za vas (dobitnike objavljujem u subotu):

 • Tri čitateljke će otići na feniranje uz konsultacije kod Gordane. Popričaćete detaljno o svim svojim dilemama vezanim za boju kose i njenu negu. Dobiti savete koje boje i preparati su idealni za  vas. I dobičete i vaučer za 10% popusta na kupovinu Aloxxi proizvoda, da vam se nađe ako se odlučite da primenite savete koje ste dobile 🙂

Ono što treba da uradite je da zapratite Aloxxi FB stranicu – a ovde u kometarima napišete kakva su bila vaša prva iskustva s farbanjem, koje su bile početničke greške i šta ste do sada naučili o tome? Dobrodošli su i vaši komentari na to koja vam je informacija iz intervjua bila najkorisnija, kao i ostavljanje nekog saveta drugim čitateljkama.

aloxxi

Pošto sam u Aloxxiju bila gost, smatram da treba da označim tekst sa “Pravilnik, tačka 4.”

 

22 Komentara

 • Odličan tekst, primetila sam neke svoje “grehe iz mladosti”. 🙂

  Najveća greška mi je bilo blajhanje koje sam dozvolila drugarici koja je i sama bila početnik u tom poslu. Epilog – šišanje na G I Jane frizuru, a najluđe iskustvo, proslava 18. rođendana, sa 5 nijansi na glavi! Tri različite crvene, poneki plavi pramen i tamno ljubičasto oko vrata (kratka frizura, super).

  Rado bih probala Aloxxi program, jer što sam starija, kosa je istrošenija i treba joj “boost”.

  • Hvala 🙂

   Kad pomenu blajhanje daću ja jedan savet plavim “omladinkama” 🙂 Kao mlađa sam bila plavuša ali sam imala svoj sistem farbanja. Na kapicu izvučem pramenove, guste i tanke (sama) pa onda stavim blanš sa 6% hidrogena i držim ga samo dok kosa dobije onu “limun žutu” boju. Čisto da malo ubijem pigment, ne duže od par minuta.

   A onda bih se prefarbala nekom vrlo umerenom plavom poput nijanse 9NA (prirodno pepeljasta svetlo plava, u prevodu). Naravno opet sa samo 6% hidrogena. I dobijala sam divnu svetlo plavu kosu bez oštećšenja.

   Kada vidim da je koren postao previše taman, ponovila bih blanš, ali je bilo dovoljno da to radim na svakih 5-6 meseci. Naravno, moja osnova je bila bez crvenog pigmenta i kako dete sam bila plava, pa ova metoda nije za borbu sa prirodnim crvenilom ili obračun sa prirodno tamnom kosom.

   Tako da još jedan glas PROTIV blajhanja kose ili cele kose ili agresije sa hidrogenima od 9 i 12%.

 • Farbanje je kod mene aktuelno jos od osnovne skole, kada me je baka farbala u teget crnu za malu maturu. Secam se da me je nekako ta nijansa pojela, ali sam bila srecna jer sam ofarbana, a samim tim i za nijansu izgledala starija.
  Tokom godina sam uglavnom se drzala crne boje, jer nisam smela da ekseprimentisem sa svojom suvise tankom i retkom kosom.
  Nekih godinu dana pokusavam da predjem u crvenu boju da bih izgledala mladje, al ne bas uspesno, jer ne dobijem nijansu koju zelim, strasno se ispira i sada mi je kosa cini mi se prilicno unistena iako se uvek farbam kod frizera.

  Svakako sam naucila da nije svaka boja za mene, kao i da treba naci strucnog frizera za promenu boje.

  Volela bih da dobijem savet koja boja bi pristajala mom tenu, kosi i godinama, kao i kako da je oporavim, a naravno i da bih unacinila korak koji si i ti, te presla u neku boju koja bi mi vise pristajala.

  A i zivim na Banovom Brdu i bila bih presrecna da nadjem dobrog frizera u svom kraju.

 • Moja kosa je ponekad kao u onoj reklami gde decak vezanih ociju uz pomoc dodira treba da prepozna sta je dodirnuo, pa uhvati metlu, a kaze”Ovo je mamina kosa” 🙂 Kovrdzava kosa je i suva naravno. A zna da bude i monotona. Nemam hrabrosti da se farbam sada. Do sada sam se 2x ofarbala i to tamno smedje. Vise sam ciljala da kosa dobije sjaj. Medjutim i nazalost, razocaranje je usledilo greskom frizerke koja je pogresno savetovala. Tako da sam imala svetlo smedi izrastak, a ostatak mi je bio u tamnijim nijansama. Spasilo me je sto je startovao “ombre” pre 2 god. Da skratim – mozda bih i bila hrabra sada da mi neko da savete sta da uradim sa loknama i bojom kose.

  • ah… lokne 🙁
   Moja kosa nikada nije bila baš ravna ali sam imala samo par krupnih talasića. Negde oko 33. ona se ukovrdžala. Tačnije, dobila sam sitne talase svuda. I baš se osetila razlika u kvalitetu. Od one svetlucave grive – suvoća. Čitala sam da loknasta ima manje keratina i da je sklonija sušenju, pa sam prestala da je feniram, samo ponekad to radim (mada je poslušna pri feniranju).

   Nemam prave lokne, ali mogu da naslutim koji je haos i muka kada su prave loknice u pitanju…

 • Sjajan tekst!!! Oduvek sam zelela da upoznam ili bar procitam tekst sa ovoliko iskustva i znanja o kosi i farbanju!! Ja se dugo farbam u plavu, i upravo sam se pronasla u delu teksta koji kaze “boja mora da ‘legne’ tako da bez sminke izgledamo odmorno i zdravo”. A kod mene to nije slucaj. Ja upravo moram mnooogo da se nasminkam da bi izgledalo ok. Mozda nije sve bas do boje kose, ali sigurno jednom delom jeste. Sobzirom da sam osoba koja se farba iz krajnjih u krajnje varijante (ili taaamno smedja ili plava), i ne volim sucmuraste, sigurno cu se konsultovati u buduce sa ovako profesionalnim poznavaocem boja, nijansi i kvaliteta. Veliko hvala na nesebicnim imformacijama koje ste nam dali!!!

 • Ja se farbam Aloxxi farbom vec par meseci, a uskoro idem kod Goce zajedno sa svojom cerkom i po savete.. Dozivela sam da me profi frizer pita sta to stavljam na kosu da ima sjaj duz cele kose 🙂 Ne bih ih menjala sada ni za jednu drugu farbu. Prezadovoljna sam!! Inace Majo, ista osoba nas je odvela u carstvo Aloxxi farbe.. Ta mala plavusica 🙂

  • Wooow, stvarno?? Jao, pa odusevljena sam sad jos vise!!! Ja hocu iz plave da predjem u tamno smedju, i sad definitivno znam gde cu da idem. A jel te Aloxxi farbe imaju samo u salonima ili ima i u slobodnoj prodaji da se nadju?

 • Hvala ti Majo što i na ovaj način brineš o nama-s’polja,a ne samo iz’nutra 😉 !Elem,em sam plavuša i sama svoj frizer,em još i udarila mini val :-P…Već pola od dužine kose sam skratila,želeći da se otarasim metle na glavi,ali ona je još tu :-\ ,a ne šiša mi se na kratko!!! SAMO SAM HTELA DA JE UČINIM BUJNIJOM jer je jako tanka…Za ove preparate sada čujem od tebe,pa ću se potruditi da ih se što pre dočepam samo da zadržim kosu na glavi 🙂 .Još jednom ti hvala :-* .

 • Koliko te sa fotografija poznajem, mnogo mi se dopada kako nosis sve svoje nijanse zlatno/ridje/crvene 🙂 I ova ti je super,ali moradoh da kazem 🙂

 • Iako se još uvek ne farbam, tekst mi je privukao pažnju. Ponekad farbam mamu, tako da sam taman saznala nešto na tu temu. Odlični su saveti, retkost je naći frizera koji ume da proceni koja nijansa nam bolje stoji, i uopšte da vam da pravi savet. I ja uvek mislim da mi je kosa oštećena, a sada shvatam da je zapravo pravi izraz – “dehidrirana”.
  P.S. Majo, divno vam stoji ta boja kose! Pravi izbor. 🙂

 • Meni je, poslednjih otprilike sedam godina, farbanje bilo nešto kao zaraza. Nisam morala baš uvek da se farbam, al’ što sam želela! 😀 Bilo je uvek zabavno. Prvi put sam kupila samo jednu farbu, što nije bilo dovoljno za svu moju kosu, pa sam bila šarena. Posle nekog vremena, pokušala sam da iz tamno crvene pređem u veoma svetlo plavu. Nijansa je bila bolna. 😀 Naravno, pravila sam se da sam baš tako htela. Sa plavom nisam imala sreće, nikad nisam utrefila nijansu koja je na mojoj glavi ličila na nešto. U poslednje vreme sam se farbala u neku tamnu smeđu, koja na kraju bude crna. A sada malo apstiniram od farbanja i iznenađujem se prirodnom bojom kose. Nismo se odavno videle. 🙂 Ponekad poželim da kupim neki skidač boje, ali se uglavnom ne usuđujem, jer mi svi tvrde da oni užasno oštećuju kosu.

  • Skidači ne oštećuju užasno, meni je jedan skidač spasio život baš u tom događaju pre 8 godina. Ipak, utiče na dlaku, nije za čestu upotrebu i mnogo smrdi.

   Ne može da više puta farbanu crnu skine s glave, ali za jednu grešku (tipa preterano tamna boja nijanse 3, vrišteća crvena i sl.) fenomenalno odradi posao. Svakako, kada može da se upotrebi, bolje nego blanš.

 • Prvo farbanje je bila indigo crna. Farbala me je sestra. Boja se dugo zadrzavala na kosi. Ali problem je bio sto meni nikako ne stoji crna, iako svi govore da mi najbolje stoji. Ja sam uvek imala osecaj da imam periku na glavi. Posle sam se farbala u crveno, e ta crvena mi je sprzila kosu. Naravno, nisam stala sa farbanjem. Ali se farbam sama. Sad sam plavusa, zadnja 3x sam koristila samo blans. Ali nije toliko ostecena sa obzirom da sam sama svoj majstor. 😀 Rado bih sad menjala boju kose, ali mi zao da kvarim plavu. 😀 A pocela sama da se sisam, jednostavno nijedan frizer me ne osisa onako kako ja zelim. I bolje sama da se unakazim (a nisam), nego da platim da me neko unakazi. 😀

 • Hmmm…Odakle da pocnem?! Farbam se od svoje petnaeste godine jer mi se moja prirodne boja kose nikada nije narosito svidjala. Uvek mi je delovala neodredjeno, nedovoljno intenzivno. U tih 10-15 godina sam promenila mnogo nijansi, nekoliko crvenih, smedjih, bila plava pa direktno iz toga crna, skidala boju, izvlacila pramenove itd. 🙂 Najveci deo svega toga sam radila sama i obicno krace ili duze bila zadovoljna razultatima, ali nikako da nadjem boju koja mi se u potpunosti svidja i koja mi odgovara. Cak i sad kad sam ridja (iako je divna boja, koja cini da se lepo osecam) nisam sigurna da je to to. Nijansa se tesko odrzava a moja kosa je ostecena pa to stvari cini samo jos tezim. Uvek sam se farbala permanentnim bojama (cela kosa) i nije mi ni palo na pamet da bih mogla da deo kose farbam permanentnom, a drugi blazom semi-permanentnom bojom sto sada razmatram 🙂 Bilo bi lepo da mi neko kaze sta je najbolje za moju kosu i uz moj ten, jer u moru preparata vise i ne znam da izaberem sta je ono sto mi treba (za ispucalu, ili tanku, za volumen, ili bojenu ili nesto trece). Dodatan problem je sto imam svetao ten uz koji ne ide bas svaka nijansa.

 • Još uvek nisam počela da se farbam, ali razmišljam o tome neko vreme, jer su mi se pojavile prve sede… Ima ih tek nekoliko, ali relativno su vidljive, jer sam prirodna crnka… Volim svoju kosu plašim se da je ne oštetim farbanjem, pa bi mi od veeeelike koristi bio savet stručnjaka šta bi bilo najbolje da uradim… Čula sam različita mišljenja – od preliva, preko pramenova, do toga da još ne treba da se farbam, ali svakako bi mi značile profesionalne konsultaije… Što se saveta iz teksta tiče – meni lično najkorisnije deluju oni za izbor boje/farbe za kosu – kako za sede čitateljke, tako i za one koje to nisu…

 • Majo, pa sada sam bas happy! Konacno neko resenje – tracak nade. Hocu vec duze vreme da uradim nesto sa kosom, ali nisam do sada srela frizera kome bih verovala, a sama ne zelim ni da pomislim jer taj crveni pigment ce me poraziti sigurno.

 • Drage sve vi koje ste komentarisale 🙂
  Upravo sam svima pustila mail….

  Nagrade su dobile Marina, Jelena i Dragana kojima čestitam 🙂

  Sve ostale su dobile poziv da popiju kafu samnom i Gocom, jer žene treba više da ćaskaju o ženskim stvarima i uživo 🙂
  Proverite svoj Inbox za detalje!

 • Farbam se vec tri godine u svetlo prvo je to bilo satiranje pa na kraju me frizer ubedio posto mi uvek posle svake farbe kosa zutila posto imam previse pigmenta narandzastog da me isblajhuje ali ne obicnim blansom vec nesto kao novo sto ne ostecuje kosu a efekat je isti kao posle blajhanja..i da cena toga je3000hiljade dinara…posle toga sam bila kao pile….i odmah sutradan sam morala da se prefarbam…jer sam bila uzasna i ocajna….a posle 7dana sam morala da skratim dugu kosu poprilicno jer je bila sva ostecena i ucebana…i jos uvek je oporavljam vec ima godinu ipo od tada….sad me farba druga frizerka..al ni ona ne moze boju da mi pogodi da bude lepa a koristi profi farbe trenutno neku iz italije fri limix(8.1,i 9.32pa kombinuje zajedno ih mesa i 6postotni hidrogen)…ali boja je vise vise zuta narandzasta nego normalna boja.Za vas pitanje koju farbu i koju nijansu da uzmem posto imam dosta narandzastog pigmenta..a pritom imam i sedih vlasi….unapred zahvalna.

  • Za neutralisanje žutog i narandžastog pigmenta koriste se ljubičasti i plavi odsjaj, odnosno farbe sa pepeljastim podtonom. To su ti upravo te koje imaju jedinicu na drugom mestu, tj.
   6.1
   7.1
   8.1
   9.1
   itd… u zavisnosti koliko ti je kosa tamna/ svetla.
   Ti si u nijansi između 8 i 9 s obzirom da te farbe koristiš pa bih ti preporučila 8.1 ili 9.1 Ako ti ni to ne ubija dovoljno neželjene odsjaje uzmi 8.11 ili 9.11 to su dublji pepeljasti tonovi. Nadam se da ćeš tako rešiti svoj problem.
   Veliki pozdrav. 🙂

 • Ako moze mala pomoc.? Kako da promijenim boju. Crna sam godinama a sad hocu malo promjene. I zelim malo crvenu kosu ali mi neuspijeva nikako. Vec sam koristila 3.4 farbe iste boje da bih dobila zeljeno ali bez uspjeha.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро