Doručak u krevetu sa agentom 007

“I take a ridiculous pleasure in what I eat and drink” (Casino Royale)

Do sada je James Bond, tajni agent 007, ubio 150 ljudi, spavao sa 44 žena (od kojih je 30-ak pokušalo da ga ubije) i od 60 cigareta na dan došao do statusa nepušača. Po nekim pretpostavkama, njegov rođendan je 11. novembra.

Da li je poznati (seksi) super-heroj tako neodoljiv zbog kombinacije faktora kakvi su njegova inteligencija, elegancija i sofisticirani stil – ili zato što je nepobedivi alfa-muškarac, pun samopouzdanja? Ili jednostavno zato što je Škorpion – horoskopski simbol strasti, snage i libida?

Bilo kako bilo, zbog jednog od ovih razloga ili kombinacije svih njih – Bond uspešno zavodi žene i žene  očigledno želele da ih on zavede. Samim tim, treba mu puno snage za ljubavne avanture. Još više snage mu treba za čuvene scene u kojima se sruši avion, svi putnici poginu na licu mesta a Bond ustane, malo namesti kravatu i odlučnim korakom se udalji od aviona – samo trenutak pre ekspozije.

Ok, baš ovakva scena nije snimljena ali ne bi nas previše iznenadila, zar ne? 🙂

Doručak za alfa-mužjaka?

Neki junaci knjige ili filma, imaju uzbudljive karakteristike, koje poželimo da bar ponekad iskopiramo i u svojim životima. Možda je teško da probamo da se približimo nekom junaku kroz kopiranje njegovog izgleda, stila oblačenja i gestikulacije. Još je teže ako se fokusiramo na izbor automobila ili na izvođenje uzbudljivih vratolomija koje je zapravo samo On sposoban da izvede.

Ali je to tako lako ako On ima dobar ukus kada je hrana u pitanju. I koliko god taj ukus bio skup, istančan i pomalo snobovski – za neka kopiranja – namirnice uglavnom možemo da nađemo u bilo kojoj kuhinji.

Upravo zato, ništa vas ne sprečava da doručkujete kao Bond a nikako ne bi očekivali da muškarac ovog profila započne dan uz činiju ovsene kaše i sok od ceđene narandže, zar ne? Bond je zapravo veliki gurman, istančanog ukusa, koji insistira na sezonskim jelima i prilagođava se novim zemljama u kojima boravi – ali ono što nikada ne zapostavlja je njegov omiljeni doručak: KAJGANA NA TOSTU

Za “007 kajganu” potrebno je da 3 jaja i komadić maslaca ubacite u nelepljivu šerpicu, u kojoj ćete ih pržiti. Maslac ide odmah, ali so nikako ne stavljate sada! Na veoma niskoj temperaturi pržite jaja i neprestano mešajte varjačom (ili silikonskom špatulom). Kada počnu da postaju gusta, sklonite sa ringle i promešajte. Pa vratite na ringlu. Po potrebi i više puta pomerite šerpicu sa ringle, ako primetite da mogu da se prekuvaju! Jaja treba da budu “kremasta”, ali ne i živa.

Kada su jaja gotova, sklonite sa ringle, dodajte kašiku pavlake (koja će smanjiti temperaturu jaja) i tek onda dodajte so i biber. Mešajte još 30-ak sekundi, uz dodavanje vlašca i peršuna. Bond je voleo ova jaja servirana na tostu od integralnih žitarica, koji je premazan puterom, uz roze šampanjac (Taittinger) i tihu muziku. Deo Bondovog doručka, bile su i 2 jake i gorke crne kafe, a preferirao je proizvode sa Jamajke.

Još jedan varijanta doručka, kada je u Londonu, je bilo jaje kuvano tačno 3 minuta i 20 sekundi, servirano u čašici za jaje. Za ove potrebe pripremalo se isključivo braon jaje francuskih Marans kokošaka, servirano uz 2 parčeta tosta, Jersey puter i džemove: Tiptree “Little Scarlet” džem od jagoda, Cooper’s Vintage Oxford marmeladu ili Norveški Fortnum med (koji se izgleda više ne proizvodi).

Da li bi nakon svih ovih detalja bilo suvišno da se pomene i Minton posuđe u kome se služila hrana? Mislim da nije suvišno! Zar bi Bond bio Bond da uz jutarnje novine glođe viršle ili sendvič iz tanjira sa roze cvetićima, nasleđenomim od babe? Nezamislivo!

Čak i kada, u vreme ručka ili večere, naručuje Beluga kavijar sa vodkom ili špargle u holandeze sosu ili pečenu gusku ili “langouste” jastoga – Bond tvrdi da najviše voli tradicionalnu i jednostavnu hranu i da mu je zapravo doručak omiljeni obrok.  Kao pravi eggs-addict, agent 007 obožava i “Eggs Benedict“. Ovo jelo se lako sastavlja:

Na polovinu prepečene lepinje premazane sa malo holandeze sosa, stavlja se komad “parma šunke“, zatim poširano jaje i sve se preliva holandeze sosom.

Onaj komlikovani deo pripreme je svakako poširanje jaja, ali ko bi nas bolje naučio kako da spremimo poširano jaje po pukusu jednog engleza – nego drugi englez 🙂 Dakle, ako je jedini razlog da ne priuštitie sebi doručak “a la James Bond” to što ne znate da poširate jeje, dopustite da vam Mr.Gordon Ramsay objasni kako se to radi!

Postoji i verzija poširanja za one malo trapavije, koji ne mogu da se izbore sa loncem punim vrele vode, ali se kalup teško nalazi.

Ako neku od ove tri ideje odlučite da primenite kada dođe vreme za večeru, ne zaboravite da je za dezerte James Bond najčešće birao voće – ananas ili jagode. A dobro je poznata i njegova sklonost prema martiniju 🙂

“Vesper Martini”, omiljeno piće J.Bonda

Poznati zavodnik, osvajao je žene uz martini koji je „promešan, ne mućkan“ i ima 130 kalorija – upravo onoliko koliko se potroši tokom seksa.

  • Tri dela Gordon’s džina
  • Jedan deo vodke
  • Pola dela “Kina Lillet
  • Promešati u ohlađenoj čaši
  • Dodati veliki i tanak komadić kore limuna

 Alfa-žena za Alfa-muškarca

Na kraju, tajne agenta 007 kada je uspeh kod žena u pitanju možda i nisu tako velike tajne: ako su baterije adekvatno napunjene –  šarm i hrizma su jači! 🙂

Baš zato mi je žao što Bond, umesto mora Bond-Devojaka, nije naleteo na pravu Bond-Ženu koja bi momku sa pištoljem spremila savršenu kajganu i perfektno promešala martini. Ali bi bila sposobna da istovremeno, bez trunke oklevanja i sa puno drskosti i samopouzdanja kaže:

Mae West, Lavica

5 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро