Pačije grudi sa smokvom i pomorandžom

Staropramen „Izazov za kulinarske blogere“ još uvek traje i imate vremena do 8. maja da se prijavite. Požurite jer vas čekaju vredne nagrade, a ni zabava neće izostati 🙂 Ako niste do sada videli o čemu se radi – možete pogledati u prethodnom postu ili na Staropramen FB stranici.

Vaš zadatak u izazovu je samo da preko FB aplikacije postavite recept i fotografiju jela. Jelo koje spremate treba da sadrži pivo, ili da se dobro slaže uz pivo, ili da je inspirisano češkom kuhinjom. Da bih ja inspirisala vas da se prijavite, kao i u prethodnom tekstu – pokušaću da vam približim još jednom ukuse češke kuhinje.

pacije grudi 8

Pačije grudi su bile na meniju tokom putovanja u Prag, kao i zaslađene verzije crvenog kupusa (spreman sa šećerom i sokom od brusnice). Ovo sam zadržala kao “osnovnu inspiraciju” ali se ipak poigrala sastojcima. Pačije grudi se često služe uz pomorandžu ili smokvu. Imala sam kod sebe uzorak Mingle namaza koji ne postoji u prodaji: smokva, pomorandža & lešnik. Njega sam izmešala sa sokom ceđene narandže da dobije strukturu sosa. Za vas, u receptu je homemade replika ovog ukusa.

Zbog voćnog sosa, zaslađeni crveni kupus koji služe u Pragu je postao neodgovarajući prilog, pa sam odabrala povrće iste boje ali gorkog ukusa – crveni radič. Radič je svojim ukusom jelo učinio i uklopljivim uz pivo. Ne bojite se njegove gorčine, jer će ga termčka obrada “raznežiti”  🙂

pacije grudi 5

Za dvoje:

  • 2 komada pačijih grudi sa kožom (ako su smrznuta, odmrznite ih na vreme)
  • suve smokve, nekoliko komada
  • ceđeni sok od 1-2 pomorandže
  • kašika lešnika
  • 1 radič (kome baš smeta gorčina, neka ipak uzme crveni kupus i pripremi ga na isti način)
  • so, biber
  • kockica putera, opciono

pacije grudi 7

Potopite suve smokve u vrelu vodu da omekšaju, ocedite i iseckajte krupnije. Ubacite ih u blender sa lešnicima i sokom pomorandže i napravite pastu. Ako procenite da ima potrebe, ukuvajte da višak vode ispari.

Pačije grudi izvadite iz originalnog pakovanja u kom ste ih odmrzavali i osušite papirnim ubrusom. Kožu “izrezbarite” tako da ne zasečete meso, posolite i pobiberite.

Kažu da se ova “rezbarija” radi oštrim nožem. Ja kažem da u životu nisam našla tako dobar nož – koliko dobro ovaj posao odradi skalpel. Ako ste trapavi, zaboravite da ste ikada videli savet za upotrebu skalpela u kuhinji! 🙂

pacije grudi 1

Pačije grudi se uvek spuštaju prvo na stranu s kožom i to na hladan tiganj!

Nikako & nikada na vruć, jer želite da se mast polako otopi – a ne da je spržite. Ova strana se peče par minuta. Zatim se okrene pa još 3-5 minuta druga strana, u zavisnosti koliko želite da meso bude “pink” unutra (ja sam uvek za medium rare). Gotovo meso odložite na dasku za seckanje i ostavite da odmara minimum 10 minuta.

pacije grudi 2

Isecite radič na 6-8 delova pa ga ispržite u istom tiganju u pačijoj masti, posolite i pobiberite pred kraj. Kratko se prži. Ako procenite da nema dovoljno masti, na svaki komad radiča stavite malo putera. Gotov odložite i prekrijte folijom do služenja.

Slučajno sam imala i domaći bezgutenski hleb od pirinča i kukuruza (recept u narednom tekstu), pa sam napravila pravougaone bezglutenske krutone. Lepo izgleda za serviranje – a i u Pragu bi vam obavezno natrpali neku testenunu na tanjir. Ipak, da uđe u zapisnik da vam hleb nije potreban 🙂

pacije grudi 3

Servirajte pačije grudi i radič i sve prelijte sosom.

Uživajte!

pacije grudi 6

I ne zaboravite da se prijavite 🙂

FOOD-blogger-v3

U saradnji sa „Staropramen premium beer“. Pravilnik, tačka 4.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро