GMO u Whey proteinima

Whey proteini su proteini iz surutke.

Mnogi vole da ih zovu i proteini za bildere 🙂

Povratak na trening uvek znači da se povećava uobičajena dnevna količina proteina od oko 1g po kilogramu telesne mase na bar 1.5g. Nakon malo duže sportske pauze, bilo je vreme da opet kupim Whey protein.

Prva stanica je naravno bio sajt “P*nsporta”. Imaju veliki izbor Whey proteina i prodavnicu u blizini. Nekada davno pila sam Dymatize Nutrition Whey Protein Powder (tačnije Elite Whey protein).

I ranije me je nerviralo što su svi Whey proteini (proteini surutke) napravljeni sa veštačkim ukusima i zaslađivačima. Ne  koriste svi proizvođači proteina aspartam, ali bih stvarno mogla da progutam jednu čašu šejka i da je nezaslađen.

Mislim da na tržištu i ne postoji protein bez nekog zaslađivača i veštačkih ukusa. Nije bas da ima izbora 🙁

Upravo zbog ovakvih karakteristika, Whey prah spada u one “nešto između” proizvode kojima progledam kroz prste. Da bi bio svrstan u tu kategoriju, morala sam da navedem minimum 3 razloga zašto ga koristim:

 1. Stvarno mi treba nakon treninga (mišićma je potreban “brzi protein za bolje rezultate)
 2. Mada sadrži zaslađivač, posto ne jedem ništa iz kesice i ne pijem sokove, znam tačno brojno stanje zaslađivača koje unosim. Alternativu bez zaslađivača nemam.
 3. Ne smatram ga “hemijom”, već “industrijom”. Gledam na njega isto onako kako gledam na niskomasne jogurte i Ella sir sa 0% masti i 0% UH

Tu se priča sa “gledanjem kroz prste” završavala. Zato me je na sajtu i zadesio šok!

Nisam mogla da verujem da mi je ovako nešto promaklo ranije, kada sam kupovala Whey protein! Nije bilo skoro, možda su nešto i menjali, možda me optičar prevario za dioptriju, možda sam bila hronično neispavana?

Tek nakon par kilometara teksta koji opisuju moj nekadašnji protein i nakon tabela sa nutritivnim vrednostima – stoji sitnim slovima:soja u proizvodu je GMO.

Procitam sve ponovo – u sastavu nigde ne pise “soja”.

Naravno, ne budem lenja i pustim pismo distributeru, P*nsportu, sa pitanjem koji deo teksta na sajtu nije tačan:

 • onaj gde pise da je protein 100% od surutke i ne piše da ima soju u sastavu
 • ili deo gde pise da je soja u proizvodu GMO
 • Naravno dodam da promet i gajenje GMO proizvoda nije zakonito, pa mi nije jasno kako je to moguće
 • Htela sam da pitam i gde su uspeli da nađu tako sitan font da napišu “GMO soja”

Ovo je odgovor koji sam dobila:

Kod proizvoda ISO-100 američka kompanija Dymatize Nutrition GMO soju je koristila kao emulgator. Ostatak u gotovom proizvodu je ispod zakonskog minimuma od 0,9% što predviđa “Zakon o genetički modifikovanim organizmima” tako da proizvod poseduje odobrenje za slobodnu prodaju od strane nadleznih organa. Ako Vam je za “utehu” i ja pijem isti protein jer je najkvalitetniji po mom mišljenju.

Ne, nije mi bilo za utehu!

Da se nisam mučila da čitam “sa lupom u rukama”, nastavila bih da pijem GMO soju! Bitan podatak je bio napisan tako da bude što nevidljiviji.

Znam da sportisti paze na ishranu, posebno bilderi. Ako na “mala vratanca” uspevaju da provuku ovakve sastojke u hrani koja je prvenstveno namenjena njima, šta onda dobijaju ostali (koji često ne čitaju sastave)?

Mislim da ne treba da napomenem da sam protivnik konzumiranja i GMO hrane i soje?

Sigurno je jasno do sada koja pitanja me muče:

 • Ko uopšte meri da li je genetski modifikovan organizam u hrani prisutan ispod 0.9%?
 • Kojom metodom se to meri?
 • Koliko se stvarno plaća onome ko meri i da li je merenje podložno  $uge$tijama ?

 

Od tada sama sebi previm proteinski shake nakon treninga.

Klikni na sliku da vidiš kako!

  

30 Komentara

  • Hvala, T!

   Lakse mi je da funkcionišem sa tabelicama i sličicama… 🙂 pa sam napravila jednu ovde:

   http://media1.vitkigurman.com/2012/03/proteini1.jpg

   Nekada davno je moj izbor pao na Dymatize Elit zbog visokog sadržaja proteina i malog sadrzaja UH i masti. Ako se pogleda tabela, pod uslovom da zanemarimo sastav, Elite stvarno prednjači u ovim kategorijama. I komentari po forumima su da se lakse rastvara od drugih (što je tačno).

   Ali, kada faktor sastava vratimo u priču, vidi se kakva je prava situacija sa ovim proizvodima.

   U svakom slučaju ne bih nikada uzela protein sa više od 2g UH po šejku.

   Poslednji iz tabele, “IsoFlex”, nemaju u Pansportu. Ovaj bih MOŽDA kupila, nakon istraživanja o rastvorljivosti, ukusu i još jedne potvrde o sastavu.

   Nadam se da sam malo pomogla, ako ništa drugo oko toga odakle početi sa daljim istraživanjem. Volela bih da se javi još neko sa novim proizvodima koje bi trebalo da pogledamo…

   P.S. Još jedan interesantan tekst o proteinima
   http://zubovic.blog.rs/blog/zubovic/trening-i-ishrana/2012/01/27/belanca-u-prahu-vs-whey-protein

   • Nažalost, GMO soja je danas prisutna u mnogim proizvodima, čak je i teško pronaći prehrambeni proizvod koji ne sadrži tu soju. Moram napomenuti ljudima koji konzumiraju tunjevinu da, ukoliko uzimaju tunjevinu u “biljnom ulju”, neka znaju da je to sojino ulje. Na nekim konzervama otvoreno kažu da je sojino ulje, a na nekima prikrivaju, pa napišu “biljno ulje”. Pozdrav.

 • Cao Majo,
  imam jedno pitanje koje me duze vreme zanima. Cak i da nema soje u whey proteinima kako da znamo na koji nacin su gajene krave koje daju mleko za proizvodnju ovog praha? Da li se one kljukaju kojekakvim hormonima rasta? Kakav je sardzaj tog mleka?
  Hvala i sve najbolje.

  • Na žalost – nikako.

   Proizvodi se obično uvoze iz SAD, a onda jedino vredi da se pročita nešto o tome kako oni hrane muzne krave ili da se sazna odakle određeni proizvođač, čije protine kupujete, nabavlja sirovinu (a to bi bila surutka koja ostaje nakon proizvodnje sireva, kojoj se odstrane UH i dehidrira se).

   Obično kompanije odgovore na ovakva pitanja, kada im pišete. Ne znam da li imaju i obavezu da odgovaraju (i kod nas i kod njih)?? Ako ovo bude čitao neko ko zna, bilo bi sjajno da dobijemo tačnu informaciju.

   Pozdrav! 🙂

   • Ovo je konkretno Slovenacka firma. Nisam pronasao spisak clanica Codexa pa nisam video da li je clanica ili ne ali mislim da nije.

    Hteo sam jos da te pitam da li je bezbedno uzimati niacin (B-3) u vidu tableta?
    Nemam predstavu kako se on dobija u vidu suplemenata, da li je bezbedan u vecoj kolicini,…Negde sam procitao i gledao da moze da se uzima i po 3 i vise grama na dnevnoj bazi, a po ‘standardnoj’ i zvanicnoj preporuci je 20-30 mg. Cilj je bolje raspolozenje.

    • Nenade,
     o ovome znam onoliko koliko nude dostupni tekstovi online i u knjigama, a to je da je doza za muškarce 18-19mg.

     Ipak, vitamin B3 se nalazi u stvarno brojnim namirnicama da bi lako doslo do deficita (dzigerica, srce, piletina i belo meso, ribe, jaja, teletina, avokado, paradajz, brokoli, zeleno povrće, šargrepa, pečurke, orašasti plodovi…).

     Sa ovakvom listom, očigledno je da ako se unosi dovoljno proteina i raznovrsnog povrća, ne bi trebalo da bude deficita.

     E, sada, deficit B3 bi pre uticao na metabolizam… a nedostatak B6 bi pre uticao na nesanice, nervni sistem i slično.

     Proveri ipak ovo sve još jednom!!!

     Moje lično iskustvo je takvo da zbog ovolike pažnje koju posvećujem ishrani, kao i ostali koji to rade – ne uspevam da se brinem oko deficita vitamina i minerala… 🙂 Jedino što uzimam je u konsultacijama sa trenerom u koga imam poverenja, a mojoj “listi” je i B6 (u vreme napornijih treninga).
     B3 mi nikada nije bio na “listi” jer ga prvenstveno vezujem za metabolizam, sa kojim nemam ni najmanjih problema.

     P.S. doze B6 koje se prodaju u apoteci su 10mg, a u saplementu za sportiste (ZMA) je u količini od 5-10mg u kombinaciji sa cinkom i magnezijumom… Možda odatle zabuna oko mg ???

     • Cao Maja,
      siguran sam da je niacin iliti vitamin B-3 u pitanju. Za njega sam prvi put cuo u filmu Foog Matters koji verujem da si gledala. Za B-6 i njegov uticaj na mood nisam cuo puno ali generalno je citav kompleks B vitamina dobar za raspolozenje pored svega ostalog…
      Saljem ti dobar clanak o niacinu gde ima i video klip koji predstavlja isecak iz navedenog filma:
      http://niacinflushsolutions.com/niacin-depression
      Pozdravljam te i lep dan zelim! 🙂

 • Zdravo Majo, evo malo dobrih vesti. Postoji protein bez veštačkih zaslađivača, radi se o ULT Iso Sensations 93, pakovanje 2.3 kg, cena je 10.900,00. Ukus natural, bez ikakvih zaslađivača i boja. Ovu informaciju sam dobio od tvoje imenjakinje iz XSPORT-a, Novi Sad. Mislim da još uvek može da se kupi u Branimira Ćosica br 11 u Novom Sadu

 • Nasao sam neke podatke da se povecanje IGF-1 dovodi u vezu sa dobijanjem raka. Takodje i EGF… Sumnjivo mi je sve to, prodacu mozda ovaj protein, bolje prirodno vezbati…

  • Hronicni nivoi insulina naravno da uticu na lucenje IGF-1. Taj hormon je pozitivan za bebe i djecu u razvoju a za sve ostale skupine je poguban jer aktivira celija tumora / raka koji svako od nas nasljedjuje a da nismo ni svjesni.

 • A da li ste culi i sta mislite o “Synermune Kolostrum”??
  Izgleda da ovaj gore igf-1 i efg se dobijaju od tog prirodnog proizvoda, koji se dobija od prve muze krava ili tako nesto…

 • Kolostrum je prozirna tekucina koja se stvara u mlijeku svih zenki sisara. Ama bas svih sisara. Omogucuje da “novorodjence” od pocetka dobije osnovu za zdrav razvoj i stvaranje imuniteta. Okidanjem insulina i IGF-1 kod beba i djece do puberteta omogucuje razvoj skeletne muskalature,tetiva i vezivnog tkiva. Njima je to i najpotrebnije.

  Cinjenica je da se djeca radjaju sa svim bolestima svijeta ali dojenjem i sticanjem imuniteta te bolesti se iskorijenjuju ili hiberniraju (“cekaju” okidace da se rasplamsaju).

  Sad se ja ne bih igrao sa hronicno visokim insulinom ,IGF-1 i ostalim kako prirodnim tako i vjestacko “prirodnim” aktivatorima nasljedjenih genetskih ostecenja celija i ostalih bolesti koje to prate.

  Tako da mene ne iznenadjuje kad potpuno “zdrave” osobe oboljevaju od bolesti koje su prije pripisivane pusacima / alkoholicarima / narkomanima. Tumori i rakovi i slicne posasti. Naslijedili su koban gen i forsiranjem igf-1 i insulina su “uspavane” celije rasirili po tijelu.

  Tako da sportisti oboljevaju od raka jetre i gusterace, srcanih problema i mozdanih infarkta. Ne bi trebali medjutim cinjenica je tu. Novorodjencad oboljevaju od bolesti prije shodnih samo penzionerima.

  Covjek je jedina zivotinja koja i nakon perioda vlastitog dojenja pije mlijeko drugih zivotinja. Dvije podvrste mlijecnih proteina iz majcinog mlijeka su priblizno slicne proteinima ostalih zivotinja tako da se piju kravlje, kozije, kobilje i lamino mlijeko.

  U zivotinjskom carstvu postoji mogucnost da zivotinje piju mlijeko drugih zivotinja ali zbog evolucionarne netrpeljivosti to im je u vecini vremena neizvedivo.

  Summa sumarum protiv sam svih labaratorijski proizvedenih “prirodnih” preparata, prasaka, tableta i napitaka koji direktno / indirektno uticu na nivoe insulina / IGF-1 i vec u organizmu prisutnih hormona.

 • Hvala na opsirnom odgovoru. Jos jedno pitanje, da li se kolostrum onda nalazi i u kojoj meri u mleku koje kupujemo i pijemo svaki dan? Da li to znaci da ne treba piti mleko i jesti mlecne proizvode?

  • Proguglao sam malo i nasao sam da je to mleko samo pred porodjaj, i da je najhvaljeniji prirodni lek za sve. Takodje i papreno skup, za mesec dana kapsula treba izdvojiti oko 4000din.

  • U opste prodavanom mlijeku posteno da i nema mlijeka a da ima kolostruma koji se nalazi u mlijeku dojilja u visokom mjesecu ” trudnoce” ili nakon samog “poroda”.

   Mozda ako nadjes farmera sa steonom ili upravo oteljenom kravom te je pomuzes onda mozes donekle biti siguran da si unijeo kolustrum u organizam,

   Kao sto sam prije naznacio kolostrum je najpreci “novorodjencadima” i osobama u predpuberteskom periodu.

   Za svo drugo jacanje imuniteta i obnavljanja crijevne flore domaci temeljac od govedjeg repa kostiju je neprestizan 😉

   http://en.wikipedia.org/wiki/Colostrum

 • dobio sam pre dva meseca tromb u listu leve noge,pojma nemam od cega se to stvorilo jedino sto sam koristio je skitekov 100% whey protein i ponekad amino kiseline

  • Ja se trudim da izbegavam bilo kakve “fensi” novotarije. Imam dovoljno belančevina u jajima, siru, jogurtu, mesu, ribi, povrću…
   Iskreno – nisam se zainteresovala za ovo, kao ni za proteine graška. Da mi trebaju neki u prahu pre bih birala Whey jer je kompletan (kao i soja koju ne jedem).

 • Proteini graška ? Koji je to k 😀 ? Bjelančevine soje bi prije odabrala nego bjelančevine konoplje ? Ja ne bi, nema tog boga i vraga 😛 . Koliko je meni poznato, i bjelančevine konoplje su cjelovite, aminokiselinski, jel‘, kad se gledaju biljni izvori. Možda griješim :/ .

  Ne znam, što misliš što bi mi bila “najprikladnija” zamjena za whey, pogotovo u šejkovima ? A ne smije biti mlijeko ili mliječna prerađevina, osim maslaca. Isto tako, da nije soja, leguminoza ili nešto s glutenom ili aveninom.

 • Vidim da se ovde dosta spominje samo Aspartam kao stetan zasladjivac dok se Sucralose (Splenda) ne spominje a koja je podjednako stetna kao i Aspartam. Sucralosu ima skoro svaki suplement sa ukusom.
  Ja sam dosta dugo pio Whey sa sukralozom/aspartamom i priznajem da nisam obavio domaci zadatak kako treba pre nego sto sam uopste poceo da ih pijem.
  Sada sam odlucio da pravim sam proteinske sejkove i da nastavim trazim industrijske proteine bez zasladjivaca i po mogucnosti bez gmo. Nazalost kod nas ih nema ili se tesko nalazi whey sa steviom recimo.
  Jedino sto sam nasao je
  Dymatize All Natural Elite Whey Protein Isolate – koji ima steviju ali i gmo soju i Olimp 100 natural whey protein concentrate koji navodno nema vestacke zasladjivace ali nisam uspeo da nadjem sastav tako da ne iskljucuje da ima gmo soju.
  Ono sto nazalost takodje rade proizvodjaci suplemenata je to da napisu da je Aspartam Free a zato umesto aspartama stavljaju sukralozu ili acesulfame-k ili cak i kombinaciju ta dva.

  Pozdrav i svaka cast za blog!

 • Pozdrav svima,
  evo informacija sa deklaracije izolata proteina iz surutke koji se prodaje u jednoj prodavnici zdrave hrane. Cena je 1700din/kg.
  Voleo bih da prokomentarisemo sastav:
  Protein (Nx6.38) 80%
  On dry basis
  Lactose 6.5%
  Fat 4.8%
  Ash(550c) 4.4%
  Moisture 4.6%
  pH 6.5

  to je sve Chemical analysis. Na dole ima i Physical, Microbiological, Minerals. Ako treba, ispisaću i to.
  Nikola

 • Imam 20 godina,i imam lijepo oblikovano tijelo,problem mi je samo što kada smršam izgledam ružno,a kada se malo udebljam odmah ki i noge dobiju na ljepšem izgledu ali stomak izgleda katastrofalno.. postoji li neko manje riješenje za to?Da li ima neki protein koji mogu da kupim da mi pripomogne ovome? …I kada isključim iz ishrane beli hleb i počnem da se hranim zdravo,odmah smršam i izgledam ružno.
  Hvala unapred
  blog je sjajan

Leave a Reply