Čokoladne keks-štanglice s brusnicom i indijskim orahom

Ideja za osnovu ovih štanglica bi bila relativno bazična da nema jednog jako važnog detalja.

Radi se o samlevenoj brusnici u masi od keksa. I ona je ozbiljan „game changer“. Karakterističan ukus brusnice potpuno transformiše ukus keks-rolata na koje smo navikli.

Inače nisam neki ljubitelj kolača od keksa – umem onako drsko da kažem kako ne pravim kolače koje mogu da naprave i deca 😊 Ipak, nakon ove forice sa samlevenom brusnicom – povlačim reč 😀

Ako bi trebalo da razmislim o nekoj zameni za brusnicu, kao prvo – ne preporučujem je. Ipak, baš ako bih morala – suvo grožđe i suve kajsije bi bile tek na drugom mestu. Na prvom verovatno dmBio suve šljive. Samo bih tada išla na crnu, a ne na mlečnu čokoladu.

No, da se vratim na keks

Nije samo da nisam volela da pravim „kolače koje mogu da prave i deca“ – već nisam bila zadovoljna ni opcijama za kupovinu. Keks na bazi pšenice s palminom mašću nije nešto što zamišljam u kvalitetnom slatkišu.

Moj negativan stav o keks-tortama i keks-kolačima promenio je dmBio program.

U njemu možete pronaći 2 keksa koje čak i ja rado upotrebim u desertima. Razlog je taj što je njihov sastav onakav kako bih i sama napravila kod kuće. Evo koji su to keksići:

 1. Keks od spelte sa maslacem, 150 g – sastav: 63% SPELTINO brašno, 18% maslac, šećer iz šećerne trske, punomasno MLEKO u prahu, sredstvo za dizanje testa, morska so
 2. KINDER dečiji keks od spelte sa maslacem , 125 g – 66% SPELTINO brašno, 14% MASLAC, šećer iz šećerne repe, 6% pire od urme, burbon-vanila, sredstvo za dizanje testa

Kako sam ovaj prvi koristila već mnogo puta, za današnji desert odlučila sam se za drugi. Svakako, pošto u recept ide 320 g keksa, možete ih kombinovati.

Sastojci:

 •  320 g KINDER keksa od spelte s maslacem dmBio
 • 50 g indijskog oraha dmBio
 • 50 g brusnice dmBio
 • 20 g šećera u prahu
 • 30 g kakao praha dmBio
 • 80 g maslaca
 • 160 g alpskog mleka 3,5% dmBio
 • 100 g mlečne čokolade dmBio
 • još malo brusnica i indijskog oraha za ukrašavanje

Priprema:

Iseckajte indijski orah i brusnice za ukrašavanje. Keks ubacite u secka i usitnite, a zatim prebacite u veću činiju. Ubacite u secka 50 g brusnica, 50 g indijskog oraha i šaku keksa, kako biste sve lakše samleli. Potrebno je da brusnica i indijski orah budu potpuno samleveni. Sipajte ih u keks.

Dodajte šećer u prahu i kakao pa sve dobro izmešajte. Otopite maslac u mikrotalasnoj ili drugačije – pa njega i mleko sipajte u keks. Prvo mešajte silikonskom špatulom, a zatim je najbolje da masu izradite rukama. Formirajte veknicu i uvijte je u providnu foliju, a zatim je hladite u frižideru bar 3 sata. Kada se stegne, isecite parčiće debljine oko 1.5 cm. Ovo je dovoljno da prilikom serviranja mogu da stoje uspravno.

Istopite mlečnu čokoladu, a zatim vrh svakog kolačića umočite u čokoladu ili prelijte čokoladom – kako god da vam je lakše. Na čokoladu pospite seckani indijski orah i brusnicu. Ponovo ohladite da se čokolada stegne – i kolač je spreman za serviranje.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро