Funkcionalna hrana s probioticima i prebioticima: Vitalia Probiotic kaše i kolačići

Tema prObiotika i prEbiotika u ishrani aspolutno nikada ne zastareva, a nova naučna saznanja o njihovoj važnosti pokazuju koliko je to opravdano.

(ne propustite darivanje – info na kraju teksta!)

Davnog avgusta 2014. kada sam napisala prvi tekst o razlici između prObiotika i prEbiotika – retko ko ih je uopšte razlikovao. Za prObiotike su svi znali, a o prEbioticima nije se puno pričalo i pisalo. Danas se to promenilo. Mislim da danas svi znaju razliku i koliko su oba važna.

Zapravo, tema o njihovoj važnosti produbila se još više nakon popularnih knjiga koje su objavljivali naučnici i među kojima se istakla knjiga „10% čovek.

 1. U njoj smo mogli da saznamo da probiotici i prebiotici nisu bitni samo za zdravlje creva, već za opšte zdravlje.
 2. Mogli smo da naučimo da su creva i bakterije u njima centar dobrog imuniteta.
 3. Saznali smo da poremećaj crevne flore ne znači samo ono što svi znamo: gasovi, nadimanje, bol u stomaku, grčevi, neredovna stolica ili dijareja. Oni znače i pad imuniteta, gomilanje telesnih masti, veći rizik od ekcema i alergija, poremećenu vaginalnu floru – pa čak i pogoršanje mentalnog zdravlja.
 4. A oni koji nisu čitali knjigu, isto su mogli da nauče u najkriznijim momenatima COVID-19, kada su zdravstveni eksperti opominjali stanovništvo da uzimaju probiotike za jačanje imuniteta. Savet je bio i te kako na mestu.

Prirodni izvori i uobičajena suplementacija

1) Probiotici su živi mikro-organizmi koji se nalaze u hrani koju jedemo (posebno onoj fermentisanoj): jogurt, kiselo mleko, kefir, kombuha, prirodno fermentisane turšije… Ono što je posebno zanimljivo, jeste da se oni nalaze i u hrani životinjskog porekla, što bi značilo fermentisani sirevi, mesa, riba… Prirodni probiotici su, očito, prilično ukusni i nije mučenje snabdevati se njima 🙂 Bar kada nam je sve potaman.

Ali u situacijama kada želimo da jačamo imunitet, da poboljšamo crevnu floru, uspostavimo balans – posežemo za prebioticima u kapsulama. Kvalitet tih kapsula se meri:

 1. Brojem mikroorganizama u 1 kapsuli, a trenutno najjpoznatiji prebiotik ima 5 milijardi mikroorganizama u kapsuli.
 2. Raznovrsnošću mikroorganizama. Najčešće su to različite lakto-bakterije + gljivica Saccharomyces boulardii. Obično u kapsuli bude oko 5 vrsta mikroorganizama. Forte verzije probiotika koje se piju samo kada dođe do ozbiljnijih problema (antibiotici, stres, bolest) – sadrže 14 milijardi po kapsuli.

2) Prebiotici su nešto potpuno drugo. Oni su posebna vrsta biljnih vlakana i omiljena hrana dobrih bakterija naseljenih u našim crevima. Baš onih bakterija s kojima naš organizam živi u simbiozi i bez kojih nema dobrog imuniteta & zdravlja. I ova posebna biljna vlakna nalaze se u hrani koja je ukusna: cikorija, čičoka, praziluk, crni i beli luk, pšenične mekinje, banana…

Jasno je: da bismo uneli dovoljno prebiotika, potrebno je da unesemo dovoljno vlakana. Kako su prebiotici samo jedna vrsta biljnih vlakana, očito da ni njh ne unosimo dovoljno. Preporuka za prosečnog čoveka jeste 25-36 g biljnih vlakana dnevno, ali većina ljudi ne dođe ni do 15 g.

Zato postoji inulin, kao dodatak ishrani. Inulin je prah od cikorije, biljke najbogatije prebioticima. Ne postoji preporučena doza inulina. Ali su rađeni eksperimenti koji su dokazali da postoje koristi od uzimanja ovog pripodnog prebiotika. U tim eksperimentima, obično su korišćene doze od 8-10 g inulina na dan.

Vitalia Probiotic linija – nova vrsta suplementacije

Pre dve godine, nas LowCarbere oduševili su keto linijom proizvoda – krekerima i pralinama. A sada Vitalia nastavlja da pokreće nove trendove u ishrani 🙂

Od skoro, imamo ukusniju alternativu uzimanju probiotika u tableticama. Vitalia je lansirala novu liniju ovsenih kaša i kolačića, bez dodatog šećera. Bitno je napomenuti da pored prObiotika, ovi proizvodi sadrže i prEbiotike – što ih istovremeno čini i obrokom, i suplementom.

Vitalia Probiotic ovsene kaše (funkcionalni doručak) imaju 2 ukusa, a svaka kaša ima u sebi 5 vrsta probiotika u količini od 4.5 milijarde. Ukusi su:

 • Kokos, šumsko voće i bela čokolada
 • Kinoa, čija, malina

Vitalia Probiotic kolačići (funkcionalna užina) imaju 3 ukusa, a svaki kolačić ima u sebi 5 vrsta probiotika u količini od čak 3 milijarde. Ukusi su:

 • s mlečnim kakao prelivom, tamnom čokoladom i lešnikom
 • s belim krem prelivom, crvenim voćem i čiom
 • s mlečnim kakao prelivom, puterom od kikirikija i jezgrovitim voćem

Ozbiljno sam bila fascinirana količinom probiotika u kolačićima! 🙂 Zato i postoji preporučena doza od 1 ili 2 kolačića na dan.

Posebno mi je sjajna praktičnost ideje da se probiotici nađu u ovoj formi, jer to nije samo zgodno rešenje za ljude koji jure i žure, već i za one koji su na putovanju. Da ne pominjem decu koju treba naterati da jedu određene vrste hrane – ali kolačić nikada neće odbiti 🙂

Što se ukusa tiče, dopala su mi se sva tri. Mada kao večni ljubitelj crvenog voća, malo više naginjem ka njemu – bez obzira što će ceo svet oko mene prvo izabrati čokoladu i lešnik 😉

Napomena za one koji žele da znaju više + DARIVANJE

Upućeniji će se odmah zapitati kako kolačić s probiotikom?

 • Kako to može kada je poznato da ako kuvamo s jogurtom ili kefirom, probiotici neće preživeti?
 • Iz istih razloga, fermentisana hrana se dodaje jelu na samom kraju – jer probiotici neće opstati na preko 46 stepeni.

Odgovor je jednostavan: svaki kolačić ima preliv koji se topi na temperaturi ispod ove pomenute 🙂 U prelivu su prObiotici – a unutra su vlakna i prEbiotici.

Ako ovo do sada niste znali, sigurna sam da ćete novostečeno znanje moći u nekom momentu da primenite i u svojoj kuhinji. Ali ne baš za pravljenje ovakvih kolačića, jer ne verujem da bismo sami uspeli da uradimo nešto slično. Zato i jesu potpuno sjajna ideja 🙂

Darivanje

Ako želite da isprobate ove proizvode, pridružite mi se na Instagramu i učestvujte u Vitalia darivanju. Imamo 3 paketa, a u svakom se nalazi komplet proizvoda iz Vitalia Probiotic linije 🙂

U svakom poklon-paketu nalaze se: 4 ovsene kaše (po dve od oba ukusa) + 6 kesica s kolačićima (po dve od tri ukusa)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро