Veganski rižoto s paradajzom

Rižoto je jedno od mojih omiljenih jela, pa ne čudi što insistiramna nekim pravilima kada je priprema u pitanju…

Recimo, viđala sam da rižoto prave s basmati ili jasmin pirinčem. Ili s već skuvanim integralnim pirinčem. Ali – to onda nije rižoto. Rižoto se pravi s arborio ili carnaroli pirinčem. Oba su popularni izbori, mada se arborio koristi nešto češće.

Onaj izgovor kako ove dve vrste pirinča teško pronalazimo kod nas – zapravo od danas i jesu samo izgovor 🙂 Konačno u dm drogerijama, u dmBio programu – postoji i organski arborio pirinač, pa je sada lako napraviti perfektan rižoto!

Još neka pravila za dobar rižoto su sledeća:

  1. Kuvajte ga u široj i plićoj šerpi
  2. Mešajte drvenom varjačom ili silikonskom špatulom kako se zrna ne bi lomila
  3. Supa se doliva malo po malo, a šerpica sa supom stoji pored šerpe u kojoj se pravi rižoto. Supa treba da se greje (tj. bude vruća)
  4. Količina pirinča po osobi je “jedna puna šaka”

Ako niste vegan, odmah ću vam reći da za ovaj rižoto ne morate koristiti vegansku Chorizo kobasicu. Napravite rižoto samo s paradajzom i on će biti fenomenalan prilog uz ribu – ali i uz gambore. Sjajno se slažu ukusi 🙂

I naravno, ako budete imali višak rižota – uvek možete da napravite arančine. To su pohovane kuglice od ostataka rižota.

Sastojci:

Priprema:

Iseckajte sitno crni i beli luk. Jednu kocku za supu prelijte s oko 700 g tople vode. Naseckajte Chorizo kobasicu. Zagrejte meslinovo ulje pa propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte mu beli luk i kobasicu, a kad se uprži sipajte pirinač. Dobro promešajte pirinač da se svako zrno obloži maslinovim uljem i prižite dok pirinač ne postane staklast. Sipajte belo vino i kuvajte dok vino ne ispari.

Dok ovo radite, šerpicu u kojoj je voda s kockom za supu grejte na susednoj ringli. Sipajte u pirinač paradajz iz konzerve i za početaj 2 kutlače supe. Mešajte rižoto tokom kuvanja na srednjoj temperaturi – a malo po malo dodajete supu tokom kuvanja. Pazite na količinu tečnosti pred kraj kuvanja. Cilj je da pirinač bude tek skuvan (al dente) – ali da nema viška tečnosti u rižotu. Jelo finiširajte veganskim posipom za testeninu (veganskim parmezanom) i odmah poslužite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Petrović (@vitkigurman)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
EUR Еуро