Veganska krckava slanina (lažna panceta)

Na jednom stranom sajtu, pronašla sam ideju za “vegansku krckavu pancetu“. Isprobala sam je sa #dmBio proizvodima: javorovim sirupom, čipsom od kokosa i kokosovim uljem.

Ovo je recept u kome ima nešto “hemije”, a to je tečni dim. Što se tečnog dima tiče, nekada se on prvio od tone aditiva i bio prilično loša stvar koju nisam koristila ni za zabavu. Danas, nove formule su zasnovane na ekstraktu biljke.

Tečni dim se stvarno pravi – od dima. Piljevina drveta poput hikorije (hickory, carya) – drveta pekanskog oraha, spaljuje se na visokim temperaturama, a onda se dim sakuplja u kondnezatorima što daje tečni koncentrat, osnovu za proizvod. Doda mu se voda, sirće, karamel i jedan emulgator – spakuje se u bočicu i to je to.

Bočica od 340 ml tečnog dima je bila oko 850 dinara, tako da nije nešto što ne može da se kupi, s obzirom da se koristi na kašičicu i povremeno – ipak je aditiv i “igračka”, pa ga ne bih upotrebljavala svaki dan.

Izbacivanjem tečnog dima, verujem da bi svaka sličnost s aromom slanine nestala, ali bi se tako dobilo prilično zdrav slani čips od kokosa.

Dakle, imate 2 varijante – pa odlučite sami kako ćete praviti ovaj fenomenalan snack 🙂

Sastojci:

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. U velikoj posudi izmešajte sve sastojke za preliv pa dodajte kokosov čips. Ne mešajte kašikom ili varjačom već tresite činiju kako bi se čips svuda obložio prelivom.  Potrebno je nešto vremena i strpljenja.

Silikonskom špatulom pažljivo izvadite kokos na pleh prekriven papirom za pečenje, pa rasporedite začinjen kokos u jednom sloju. Peče se oko 20-25 minuta, ali je potrebno da na svakih 5 minuta izvadite pleh i slikonskom špatulom i preklapanjem krajeva papira za pečenje “promešate” čips.

Pazite da ne izgori jer je sve osetljivo. Kad je gotovo imaće lepu karamelizovanu boju i treba da se ohladi, jer tek tada postaje krckavo 🙂 Može da stoji u frižideru i do 10 dana, a može i u kutiji da ostane u zamrzivaču i odmah koristi nakon vađenja – jer kokos ne može da smrzne.

Ovo serviranje je rađeno u formi “finger food” doručka – s maslinama i mladom šparglom koja je trenutno u jeku sezone i nikad lepša u toku godine 🙂

Kakav ukus ima “veganska slanina”?

Tekstura je identična krckavim komadima pancete!

A ukus zbunjujući. Nećete ga zameniti za pravu slaninu, ali je prilično dobar pogodak što se tiče aroma. Javorov sirup gađa onu slatkoću koju ima karamelizovana mast, tečni dim i tamari umeju da zavaraju čula… Dala sam bratu kad je svratio u posetu i nisam rekla šta je. Zbunio se jer miriše na slaninu, ima teksturu slanine, ali kapira da nije slanina.

Sve u svemu, vredi se potruditi u vreme posta ili ako vam dolaze gosti koji ne jedu meso, ili tek onako iz čiste zabave jer je stvarno ukusna i zanimljiva grickalica.

A u sledećem tekstu, čeka vas recept za nešto takođe vegansko – ali potpuno identično svom “mesnom” originalu. Recept koji me je bukvalno ostavio bez komentara! 😉

1 Komentar

Leave a Reply