NOVO! Pirinčane kaše sa 6 probiotika i inulinom + Giveaway

Većina mama ujutru jednostavno obuče dete i odvede ga u vrtić ili školu. Snežana, Anica i Branislava to ne mogu. Prvo moraju da pripreme hranu koju njihova deca smeju da jedu, a onda da podsete i decu da ništa sem spakovanog ne smeju da uzmu od druge dece. Čak ni jedan zalogajčić!

Da, dete jedne moje drugarice je alergično na gluten, mleko i jaja. Dete moje druge drugarice na mleko i jaja. A poslednja je moja tetka, čije dete je sada poraslo – ali je tako bilo nekada, zbog alergije na gluten.

Tako znam iz prve ruke koji posao neke mame imaju pre nego što svoje dete ostave u vrtiću, školi ili pošalju na nešto što je drugima banalno: poput igranja u parkiću, dečijeg rođendana, đačkog izleta i ekskurzije. Ne radi se samo o obavezi pakovanja obroka, već i o stalnom objašnjavanju zašto to dete ne sme da uzme ni mrvicu nečeg što će svi oko njega grickati. To objašnjenje ipak ne dobijaju druga deca iz okruženja, a deca kao deca – samo znaju da se dešava nešto drugačije, čudno i neobično.

Drugi problem koji ovi roditelji imaju je taj što im država ne umanjuje iznose za ishranu u vrtiću, pa sem plaćanja pune cene boravka u predškolskoj ustanovi – moraju da spremaju obroke, a specijalni obroci koštaju više. Očigledno da nisu samo druga deca problem, već bi bilo poželjno da imamo više sreće u budućnosti i s odraslima koji donose ovakve odluke.

Baš zato što znam kakvi problemi postoje na ovom polju, volim kad mogu sa vama da podelim novitete poput zdravih zaslađivača za one s dijabtesom, brašna od orašastih plodova za one koji mršave i žele da budu fit, pa naravno i instant obroke koji imaju dobar sastav. Instant obroke iz kesice vidim kao dobro rešenje upravo ovog problema sa vrtićima i školama.

U kesicama ne dolazi do kontaminacije alergenima iz okruženja. Nema potrebe za posebnim posuđem za kuvanje. Specijalnim receptima za kuvarice u vrtiću. Uz zatvorenu kesicu se deo odgovornosti skida sa vaspitača ili učiteljice. Naravno, sve ovo važi ako je sastav namirnica u kesici što je moguće prirodniji.

Prednosti modernog doba…

Danas je većina ljudi motivisana da misli o hrani: o količinama, kvalitetu, izboru stila ishrane… Za one koji su primorani da misle o hrani to je dobro, jer se od skoro nalaze u okruženju s više razumevanja i saznanja!

Kada je mom bratu od tetke, pre mnogo godina otkrivena celijakija (alergija na gluten), tržište nije bilo ovako dobro snabdeveno – niti je mreža podrške bila tako dostupna. Danas, u ovakvim slučajevima, stvaraju se jake online zajednice dobro informisanih pojedinaca. Za razliku od gomile tra-la-la grupica na internetu koje služe za zabavu, grupe u kojima se okupljaju roditelji dece s alergijama ili dijabetesom, veoma su ozbiljne i informativne. I tamo, instant-proizvodi, koji se lako pakuju u đačke torbe, ne sadrže ništa od prečestih alergena, imaju što prirodniji sastav i fin ukus – jesu bitna stavka.

Danas želim da vam predstavim novu liniju proizvoda: TopNatur, koja se uvozi iz Evropske Unije, tačnije iz Češke – a predstaviću vam njihove pirinčane kaše i biljna mleka u prahu (tj. kokosovo mleko u prahu, jer sam njega odabrala kao svog favorita).

Ono što se nadam je da će nam takođe stići u Srbiju je TopNatur veganska zamena za jaja u prahu. Videla sam ovaj proizvod na češkom sajtu TopNatur i gorim od radoznalosti da to isprobam. Verujem da bi u vreme posta, veganima, a naravno i onima alargičnim na jaja ovo jako olakšalo život. Znate i sami koliko peciva možete da napravite samo s jajima – a to posebno važi za ona bezglutenska.

No, dok to ne dođe, da se vratim na moju današnju temu: kaše od pirinča.

Po čemu se TopNatur kaše razlikuju od dosadašnje ponude?

Uvod o čestim alergijama na hranu nije bio slučajan. Kaše koje su danas u ponudi su uglavnom ovsene. Ovas je zdrava namirnica s puno vlakana, ali ovas ima i posebnu vrstu glutena – tačnije protein sličan glutenu, koji se zove avenin. On može da smeta ljudima s celijakijom. Ne svima, ali je eliminacija ovsa česta. Pored toga,  ovas na našem tržištu je u 99% slučajeva kontaminiran glutenom, pošto se pakuje u istim pogonima s drugim glutenskim žitaricama.

Takođe, kaše mogu da se razlikuju i po količini i vrsti šećera, kao i po izboru masnoća koje idu u njih. Zna se: kvalitetnija masnoća = bolji i zdraviji proizvod. Kvalitetnija masnoća ima uticaj na cenu – ali već znamo iz prethodnih priča o mastima u ishrani, zašto su one prirodne dragocene.

Znate i sami da je bilo jako teško pronaći slanu kašu iz kesice. U odnosu na bogat izbor slatkih, slane ste mogli da tražite lupom po supermarketu i iskopate svega jednu ili dve. Ali više ne 🙂

 1. TopNatur ima koliko slatkih, toliko i slanih kaša na bazi dehidriranog povrća. I meni je ovo bilo sjajno otkriće! Ukusi su: neutralan, 4 slatka (banana sa čokoladom, crna ribizla i čija, višnja, kokos i banana) + 4 slana (brokoli, paradajz, šargerepa, pečurke)
 2. Ne samo to, već su kaše napravljene sa kokosovim uljem! Da, jedna od najzdravijih masnoća koje postoje – antiinflamatorno i prirodno kokosovo ulje 🙂
 3. Nema fruktoznih sirupa ili veštačkih zaslađivača. Zapravo – uopšte nema dodate fruktoze. Zaslađivač je glukoza, šećer koji se efikasno troši u svakoj našoj ćeliji (naravno ako se ne prejedamo) i nešto malo šećera iz šećerne trske. Količina dodatog šećera je ukupno 7 g po kesici.

Razlog što je dobro imati veliki izbor slanih kaša je naravno doručak ili čak ručak:

 • Poznato vam je da sam nisam ljubitelj slatkog doručka. U tom smislu, slatku kašu dobrog sastava, u koju bi dodali voće i možda čokoladu, vidim prvenstveno kao desert ili prepodnevnu užinu. Tako sam i jela ove slatke kaše sa slika i mogu vam reći da su bile dobre – nisu ni puno slatke što mi odgovara.
 • Ako vas mrzi da pravite pire za ručak – a imate povrće i meso, ili kuvana jaja – slana kaša je super dopuna. Znači nije samo za doručak 🙂

Slana kaše dozvoljava uobičajene načine za dodavanje proteina: meso, ćureće šunke sa 90% mesa, kuvana jaja ili visokoproteinski sir ako neko nije elergičan – kao i sardine ili tunu u ulju. Na ovaj način se od slane užinice začas dobija slan kompletan obrok.

Biljno mleko u prahu

Za one koji ostave decu samu, a deca imaju uzrast za bazično snalaženje u kuhinji bez upotrebe noževa i grejnih tela – kaša je dobro rešenje. Upravo zato, dobro je imati nešto što je zatvoreno u kesicu, lako prenosivo i teško kvarljivo, da se ostavi na dohvat ruke ili ubaci u đačku torbu. Pri tome svakako mislim i na dehidrirana biljna mleka.

Ovo, prilično ukusno i lako rastvorljivo, TopNatur mleko od kokosa je u bazi dehidrirano kokosovo ulje i sadrži glukozu kao zaslađivač. Dakle, određena količina šećera postoji. Uradiću poređenje s kravljim mlekom:

 • Ugljeni hidrati: na veću šolju od 250 ml kravljeg mleka ide oko 11 g laktoze (mlečnog šećera) – dok ovo mleko ima 16.5 g. Nije velika razlika. Priznaću ipak: kada bi se ovo mleko napravilo tako da se bar polovina šećera zameni stevijom – jako bih se radovala 😀
 • Masti: veća šolja od 250 g ovog kokosovog mleka ima 6.8 g masti. Preračunato na % – ono bi bilo ekvivalent kravljem mleku koje sadrži 2.8% masti, što je uobičajeno.
 • Proteini: tu je značajna razlika, jer biljna mleka imaju mnogo manje proteina i to je generalno odlika svih biljnih mleka – dok bi kravlje mleko imalo 7 g proteina u 250 ml, ovde ga ima oko gram.

Ako ste osoba koja redovno pije biljna mleka i mislite da vam dodavanje proteina znači –  dodajte u biljno mleko biljni protein po izboru. Recimo, samo 10 g proteina graška (izolat), što je pola merice za proteine – izjednačilo bi ovo mleko po količini proteina s kravljim. Na taj način u potpunosti rešavate situaciju.

Napomena: Ako jedete sir, jaja, ribu, meso, mahunarke – ili bar nešto od ovoga – teško da vam ovo dodavanje proteina nešto znači, jer je najverovatnije da ih unosite dovoljno. Ako ste vegan, to je druga priča: jedna biljna namirnica ne sadrži sve esencijalne aminokiseline, a raznovrsnom biljnom ishranom, koja uključuje povrće, mahunarke i žitarice, to se rešava.

Nutritivni sastav TopNatur PROBIO kaša

Vidite na mojim fotografijama da sam u kaše dodavala jaja, povrće, slaninicu, pečurke… Ovo bih nazvala sjajnim i kompletnim doručkom. U slatke sam ipak dodavala voće, orašaste plodove i crnu čokoladu, praveći od njih slatke užine ili deserte.

Tu inspiraciju dobila sam gledanjem nutritivnog sastava, pa kako su kaše prilično slične po sastavu i količini makronutrijenata (proteini, masti i ugljeni hidrati) – pozabaviću se samo „natural“ kašom, koja je neutralnog ukusa.

Na pakovanju su napisani nutritivni podaci za 100 g proizvoda,  ali vi u kesici imate 60 grama – pa je potrebno malo računanja. Pošto proizvod može da se pravi i s vodom, i s mlekom po izboru – radiću kao da je umućen s vodom. Dakle nema dodavanja kalorija!

 1. Kalorije – na 100 g ih ima preko 400, ali u jednoj kesici od 60 g ima samo 262 cal.
 2. Masti – u kesici ima 11 g masti i one su iz kokosovog ulja. Druge masti nisu korišćene 😉
 3. Ugljeni hidrati – u kesici ima 36 g ugljenih hidrata. Od toga je šećera 7 g dok ostalo ide na skrob i vlakna.
 4. Proteini – 2.16 g proteina, što nije puno.
 5. Probiotici i prebiotici – o kojima ću u narednom delu jer je ovo od izuzetnog značaja!

Sada vidite zašto sam – u skladu sa svojim ličnim navikama vezanim za doručak – imala želju da „kompletiram“ obrok jajima, slaninom ili pečurkama? Mada, za vegane i one što poste, (dimljeni) tofu bi se takođe fantastično uklopio. Ili neki veganski burger?

Naravno, ako ste osoba s drugačijim navikama od mojih, ne morate da dodate ništa sem vode ili mleka po izboru. Svako ima neki svoj fazon i navike 🙂

Prve probiotske kaše na tržištu – TopNatur PROBIO Pudding

To da obožavam inulin, fenomenalno prebiotsko vlakno i nije neka tajna, jer malo-malo, pa ga pomenem. Imate priču o prObioticima i prEbioticima na blogu, pa nema potrebe da ponavljam koliko su važni. Obavezno pročitajte tekst.

U samo jednoj porciji (kesici) TopNatur kaše sačekaće vas 6 probiotskih kultura i to 5 milijardi njih 🙂 To su: Bacillus coagulans, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus.

Ovo je količina probiotskih bakterija jednaka onoj u tableti probiotika, a svakako veća nego u jogurtu.

Kao što sam i ranije pisala, prEbiotici i prObiotici treba da postoje zajedno, jer oni i rade zajedno u savršenoj simbiozi – dobro je da se ne odvajaju! Inulin je važno prebiotsko vlakno koje osigurava da naš organizam sam proizvodi probiotske bakterije. U TopNatur kašama inulina ima 6%.

 1. Drugim rečima, u jednoj kesici imate 3,6 g inulina.
 2. Sebi uslugu pravite onda kada unesete minimum 4 g, a idealno 6 g prEbiotskih vlakana na dan.

Znači gricnite još komadić čičoke ili popijte jogurt s inulinom – i vi ste za taj dan završili 🙂 Obezbedili ste sebi zdravija creva, bolju probavu, pa samim tim i poboljšan metabolizam.

Ovo je stvarno prečica, jer mnogo ljudi unosi prebiotike u zanemarljivoj količini, što je greh prema organizmu. Sreća, lako rešiv!

Giveaway – poklanjamo 3 paketa TopNatur proizvoda

TopNatur proizvode možete u ovom mometu naručiti preko maila topnatur.srbija@gmail.com, ili ih kupiti u Univerexportu i bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ako se ne snađete, jednostavno pitajte gde ima na FB Page TopNatur Srbija – ili na njihovoj Instagram stranici.

Do tada, troje vas može da osvoji poklon pakete TopNatur proizvoda. U prvom paketu su: kokosov napitak u prahu + 5 PROBIO kaša: brokoli, pečurke, natural, višnja & kokos s belgijskom čokoladom. U druga 2 paketa nalaze se: kokosov napitak u prahu, kukuruzni napitak u prahu i ovsena kupka protiv ekcema.

Šta treba da uradite da osvojite poklon-paket?

 1. Naravno da već pratite mene i na FB i na Instagramu 🙂 – a sada bi trebalo da zapratite i TopNatur Srbija FB nalog, kao i Instagram
 2. Ostavite u kometaru koja vam je informacija iz ovog teksta bila najkorisnija i zašto? Takođe, bilo bi lepo da dodate zašto bi baš vama ovaj paketić bio koristan?
 3. Odgovore ostavljate ovde na blogu, ispod teksta, a ne na FB i Instagramu! Rok je nedelja 27.01.2019. u 23:59h.

PRAVILA: Paket se šalje samo na teritoriji Srbije. Dobitnika biram tako što ću izdvojiti najbolje odgovore, a zatim među njima izvući preko sajta random.org tri dobitnika.  Dobitnike objavljujem javno u kometaru + šaljem mail na njihove, koji su ostavljeni u kometaru. Dobitnik ima rok od 5 dana odgovori na moj mail, u suprotnom ponavljam to izvlačenje.

U saradnji sa TopNatur Srbija

15 Komentara

 • Kao mama dečaka s problemom u razvoju prilicno sam upućena u ovu temu, inace Inulin je jedan od sastojaka Nemecek protokola koji služi opštem poboljšanju stanja dece kako digestovnom tako i razvojnom, do sad nismo probali ovas bez glutena koji se teže nalazi na našem tržištu, i nisam znala da se smeju mešati probiotici i prebiotic, dragocena mi je inf.da uopšte postoji ovakav artikal koji bi nam znatno olakšao doručak, jer nas uskoro čeka prvi dan u vrtiću, a mi smo na režimu gfcfsf, veliki pozz za tebe Majo.

 • 1. 2. 3. Verujem tvojim preporukama jer su obrazlozene cinjenicama, a ne sponzorisan post ‘super je kasa bas je ukusna’ (zato sto ti placaju)
  4. Šokirah se za ovas, a gluten mi i ne prija bas
  5. Uvek i kad hocu nesto…tipa probiotik…ne znam kako da izaberem. Za inulin prvi put cujem i sve mi je jasno. Kupljeno.

 • Meni je iskreno značio ceo tekst uopšte. Kupovne kaše sam prestala da jedem pre nekih 5 godina kada sam shvatila koliko su pretrpane šećerom. Od tada sam jednostavno prestala da kupujem kaše u kesici i najveći problem mi je kada treba da doručkujem u kancelariji ili nekom drugom radnom prostoru, pošto bi mi tu najlakše bilo da pojedem „doručak iz kesice“. Kad god sam htela da prostudiram šta se nalazi u kesicama raznih brzih varijanti obroka na odeljenjima zdrave hrane, odustajala bih jer uglavnom pola sastojaka ne razumem, a one koje razumem nisu uvek najzdraviji.
  Zbog svega toga mi je najlakše kada neko na društvenim mrežama izreklamira neki proizvod, pa uz to još i potkrepi reklamu činjenicama i objašnjenjem svakog sastojka pojedinačno. Još ako proizvod za ishranu oceni neko poput tebe (a u tebe imam poverenja kada govoriš o onome što je „zdravo“) onda zaista jedva čekam da ga probam.
  Najviše bih volela da probam ove kaše, a kokosovo mleko u prahu zvuči veoma zanimljivo za nas osetljive na sve i svašta.

 • Ove kase deluju kao pravo otkrovenje, obzirom na svoje hranljive sastojke. Mogu biti odlicna uzina ili obrok. A ponajvise mi se dopada to sto postoje i slane varijante.
  Uvek biram slane obroke, izuzev uzine, tako da se lepo mogu ukombinovati u pauzi na poslu. Ionako mi ideje ponestaju polako… A vrlo korisna informacija je da su napravljene sa kokosovim uljem.
  Lep pozdrav, Ivana

 • Mi koji svakodnevno živimo sa alergijama na hranu imamo velike poteškoće da nađemo proizvode koji, ne samo da ne sadrže alergene i ne kontaminiraju glutenom, već i da se za njihove sastojke može reći da su zdravi i da ih bez griže savesti možemo dati našoj deci. Hvala tebi što si ovim predstavljanjem proizvoda skrenula pažnju na veliki problem koji roditelji dece sa alergijama i celijakijom imaju i što si nam Top Natur kaše predstavila na ovako dobar način. Raduje me što ima i slanih varijanti, raduje me i inulin i kokosovo ulje i jedva čekam da ih probamo svi zajedno za nedeljni doručak 😉

 • Sve iz ovog bloga mi je bilo korisno jer ja prosto volim ovakve stvari i negde se odusevljavam funkcionalnim obrocima gde se pazi na svaki sastojak i sto je najbitnije, da ta namirnica ili obrok ima odredjene dobrobiti na moje zdravlje. Jogurt sa probiticima je svakako deo moje svakodnevnice, ali kasa sa probitikom i prebiotikom je sigurno jos pametniji izbor. Puding me takodje kopka, ali i mleko, jer vec neko vreme sumnjam da mi kravlje mleko nije bas odgovarajuce, pa bi bilo pametno zameniti ga, mozda upravo kokosovim. Uskoro cu da uradim test inotelancije na hranu, pa cu konacno da znam sta je problem u ishrani i sta konkretno narusava zdravlje, izaziva razne promene i sl. Bas me raduje sto su kod nas sve vise prisutni ovako kvalitetni proizvodi, namenjeni ljudima koji imaju neki problem, ali i svima onima koji zele da naprave zdraviji izbor u svojoj svakodnevnoj ishrani.

 • Koristan tekst kao i svi ostali, hvala sto vrlo objektivno pisete uz vrlo korisne savete! Ovo bih mogla da probam, za neku uzinu, ili pak za dorucak uz dodatke koji bi ga nutritivno obogatili, jer inace ne kupujem kase vec ih sama pravim. Imam sindrom lenjih creva i ne mogu bas svu hranu jedem, a s obzirom da s probiotski i prebiotski obogacene, mislim da bi mi bile ok. Srdacan pozdrav! 🙂

 • Na žalost nisam majka ali imam prijateljicu koja muči ove muke. Sada mi je i nelagodno da uopšte pišem. Stvar je prosta, celi život, tačnije od treće godine života se borim sa jako sitlrokim spektrom alergija (gluten, laktoza, itd) koje su trajno oštetile moja pluća, srce i još nešto tu i tamo ali što bi rekli moje drugarice „ne vidi ti se“ :-D. Od kasica sam digla ruke upravo zbog svega navedenog u blogu ali obzirom na to da zbog jakih lekova koje trenutno pijem i sveopšte osetljivosti kao i nedostazka apetita čela priča o probioticima, prebioticima, inulinu i nutritivnim vrednostima. Preciznije, ovo „U samo jednoj porciji (kesici) TopNatur kaše sačekaće vas 6 probiotskih kultura i to 5 milijardi njih 🙂 To su: Bacillus coagulans, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus bulgaricus.

  Ovo je količina probiotskih bakterija jednaka onoj u tableti probiotika, a svakako veća nego u jogurtu.“.

  Tako da hvala puno na dragocenim informacijama! 🙂

 • Dopao mi se tekst zato sto ste nas vrlo detaljno informisali o sastavu proizvoda,probiotici su vrlo vazni za imunitet posto je poznato da odbrana organizma prvo pocinje od digestivnog trakta,a vazno mi je i sto ove kase ne sadrze puno secera 7gr po porciji je sasvim u redu.Volela bih da dobijem poklon posto vodim racuna o uzimanju probiotskih kultura kao i o kolicini secera za dobar imunitet a preslatku hranu ne smem zbog insulinske rezistencije .Divni su pokloni,svako ko voli da jede zdravu hranu bi im se obradovao.

 • Ovde u ovom blogu sve informacije su bitne..savrseno je opisana svaka stavka koja ulazi u sastav proizvoda..koliko cega,zasto je vazno u ishrani,sta se moze uzimati i slicno..sve ovo treba da zna svako ko zeli zdravo da se hrani,kao i svi oni koji konzumiraju hranu bez glutena…Sto se tice paketa nemam komentar svaki je prica za sebe i perfektno sastavljen…bilo koji od njih konzumirala bi moja deca,kao i mi odrasli ako od njih stignemo na red…zdrava ishrana koliko je za nase uslove to moguce je na prvom mestu…zdravlje na usta ulazi🍀🍀🍀❤

 • Protein koji se zove avenin. Nisam znala. Ovsene kaše obožavam. Pazljivo sam iscitala tekst, bas zato sto imam ekceme od puberteta, a nekako s godinama i intoleranciju na laktozu.
  Najteza stvar je pronaci slane kašice. Ni ja nisam, bas kao i vi ljubitelj slatkog dorucka, a ovo me je zaintrigiralo.
  Svakako da bi me radovalo da probam. Veliki pozdrav za Vas i sjajan tekst.

 • Sve informacije su mi jako korisne i hvala Vam na tome! Zašto baš ja? Zato što mi je dete alergično na mlečni protein, a suprug i ja postimo sve postove u toku godine, pa ne bi bilo loše da probamo nešto novo i uvrstimo u naš jelovnik!😀
  Veliki pozdrav🤗🤗🤗

 • Nije samo da me mrzi da pravim pire, nego svaki moj duzi boravak u kuhinji predstavlja odredjenu opasnost po bezbednist okoline, previse je tu grejnih tela, nozeva i ostalih opasnih naprava 😀. Tako da bi ove, pogotovo slane, kasice dobro dosle.

  Inace, oduvek imam nesto oetljiviji stomak, tako sam skoro u rucak dodao maaalo vise zacina kurkume i cilija i bolje da Vam ne opisujem reakciju ali recimo da ce ove kasice, pored rize, biti dobar izbor u narednim danima.

  P.S. Ne koristim instagram, nadam se kako nisam bas previse gresna dusa zbig toga 🤔

 • Hvala svima na zanimljivim komentarima 🙂
  Izdvojila sam 7 komentara koji su mi bili najzanimljiviji i „bubanj“ na sajtu random.org je svoj posao uradio ovako:

  – Za prvi, „glavni paket“ izvukao je Moniku (21.01 20:46h)

  – Drugu nagradu, dva ista paketa, dobijaju:
  Cvijeta Nedeljković (21.01. at 19:20h) & Jelena Soldatovic Ristic (22.01. 09:03h)

  Dobitnicama čestitam i šaljem im mail na onaj koji su ostavile prilikom komentarisanja.
  Pratite blog dalje, čekaju vas zanimljivi recepti, saveti vezani za ishranu i svakako, još neki #giveaway 😉

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро