Recept za terijaki lososa

TERIJAKI ZAPRAVO NIJE SOS.

On pretstavlja japansku metodu mariniranja mesa koje se zatim griluje. Ipak, u svetu se odomaćilo da se to naziva sosom pa se sada prodaje u flašici. Ali nema potrebe za kupovinom!

Domaći terijaki sos se pravi jednostavno!

U šerpicu se sipa:

  • 1 šoljica tamari sosa (koristila sam onu “tradicionalnu za čaj” za 4 odreska)
  • 2 šoljice belog vina
  • 1 ravna kašika smeđeg šećera ili kašika meda
  • 2 cela bela luka (kasnije se vade iz sosa)
  • malo vasabija (može i komadić rena ko nema vasabi, ali bez seckanja, jer se i on vadi)
  • Komadić svežeg đumbira (opciono)

Sastojci prokllučaju i kuvaju nekoliko minuta da se malo (ne još potpuno!) redukuje.

Kada se sos ohladi, izvadi se luk i potopi se meso. Sveža tuna, losos (pre odrezak nego ovaj “T-bone-cut” koji ja imam na slici) ili belo meso se najčešće koriste za terijaki.

Meso treba da stoji u marinatu oko 15-20 minuta uz okretanje. Zatim se izvadi iz sosa i prži ili griluje na tiganju. Bitno je da temperatura na početku bude visoka. Ovo formira “koru” pa sokovi iz mesa manje cure i ostaje sočnije. Tek kada se formira “kora” na obe strane, temperatura se smanji i isprži se do kraja (isto bi važilo i za bifteke i ramsteke).

Gotovo meso se skloni iz  tiganja na tanjir i u tiganj se sipa sos da se potpuno redukuje (postane gust i blago “lepljiv”). Kad je sos gotov, meso se vrati na još minut-dva, uz okretanje. Pravilno bi trebalo da se servira meso preko pirinča, a ne ovako kako sam ga uslikala – ali ja volim da pirinač serviram kašikom za sladoled 🙂

Terijaki mogu da spremaju i oni koji su na strogom LowCarbu. Kao zamenu za pirinač upotrebite rendani karfiol, kratko blanširan u vreloj vodi. I naravno, nema ubacivanja ni one kašike meda ili šećera u sos, što će malo uticati na gustinu.

Ne zaboravite!

Na isti način možete spremiti tunu ili piletinu! Belo meso s kožom, a krarabatak otkoštan.

Belo pileće meso bi trebalo da se skine sa kosti u JEDNOM komadu i sa kožom, tako da se dobije “leptir” izgled od dve spojene polovine. Zatim se na koži (ovo važi i za odrazak lososa) prave paralelni zarezi i strana sa kožom se uvek prva prži ili griluje.

 

2 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро