Sladak suši s bananom, lešnikom i brusnicom (posno)

Odavno pravim sushi kod kuće i vremenom sam se prilično uvežbala. Toliko da je moj stari recept za suši i dan danas u čestoj upotrebi 🙂

Nekad ga radim s dimljenim lososom, umesto sa mariniranom svežom ribom. A tada samo zamislim kakve bi izraze lica napravili moji bratanci, ako bi im iznela na sto pirinač umotan u nori-algu, u kome su losos, gambori i avokado… Znam da bi bili potpuno šokirani 😀

Verovatno je jedini način da probaju nešto što izgledom i pojedinim sastojcima podseća na suši – slatka verzija sušija.

Ako su neki pomislili da je dovoljno da se gušći sutlijaš umota u pirinčani paprir – niste u pravu 😉 Cela poenta ovog poduhvata jeste da se uradi nešto što stvarno jeste verzija suši pirinča, samo zaslađena – a zatim nastavi s kreiranjem deserta.

Najbolji deo priče jeste da ronlice mogu da se urade i unapred, ohlade u frižideru, a zatim serviraju kada je vreme. Kod pravog sušija bitno je da se rolnice vrate na sobnu temperaturu, jer se ne jede hladan. Slatkom hladnoća neće smetati.

Ovaj recept ima i video verziju. Nisam snimila kuvanje pirinča jer je jednostavno i detaljno sam ga objasnila u receptu dole. U video snimku je prikazano kako da se pirinač pomeša sa začinom i kako da se umota rolnica koja se neće raspadati. Sigurna sam da će uz video instrukcije sve biti lakše 😉

Suši pirinač za slatke rolnice:

 • 500 g mlečnog pirinča #dmBio
 • 500 g vode
 • 60 ml soka limuna
 • 40 ml pirinčanog sirupa #dmBio
 • prstohvat soli

Priprema:

Mere su date za veću količinu pirinča, ali slobodno prepolovite ovu količinu.

Prvi korak je priprema začina za pirinač koji mora da bude hladan. U sok od limuna dodajte pirinčani sirup i prstohvat soli. Potrebno je da se ova mešavina zagreje u šerpi tek da provri i kuva 2 minuta. Mešavina ne sme da ključa, već samo da lagano “struji”. Ostavite da se ohladi.

Za to vreme, pirinač treba da se ispere u oko 8 voda. Dakle, izmerite pirinač, nalijte hladnu vodu – jako je važno da bude hladna! Rukom blago “izmasirajte” pirinač da otpusti višak skroba, pa prospite vodu. Tokom rada, kad nalivate vodu, perete pirinač i prosipate vodu – budite nežni prema zrnima, jer ona ne smeju da se izlome. Prva voda koju prosipate, biće bela. Cilj je da do 8. ispiranja ta voda postane skoro bistra. Kad prisipate poslednju vodu, ne morate da cedite pirinač i OK je da malčice vode ostane u njemu – samo da je nema previše.

Prespite pirinač u širu šerpu. Nalijte ga sa 500 g hladne vode i poklopite. Ako poklopac ima otvor, zapušite ga aluminijumskom folijom. Tokom kuvanja nije dozvoljeno pomeranje i otvaranje poklopca.

 1. Uključite ringlu na najjaču temperaturu dok voda ne provri
 2. Kad provri, temperatura se smanjuje na srednju i kuva se tačno 7 minuta
 3. Nakon toga, smanjujete na najmanju temperaturu i kuvate još 10 minuta
 4. Zatim isključite ringlu i ostavite još 5 minuta da se odmara, i dalje poklopljeno
 5. Tek onda smete da skinete poklopac i silikonskom špatulom prebacite pirinač na dasku

Moguće je da će na dnu šerpe ostati nešto zalepljenog pirinča. Njega ne koristite i samo šerpu nalijte vodom i ostavite poklopljenu na ringli. Sam će se odlepiti za neko vreme, nije potrebno da stružete i ribate. Najbolje je da za mešanje pirinča koristite drvenu špatulu s ravnim dnom ili silikonsku špatulu.

Dakle, prebacite pirinač na veliku drvenu dasku koju ste prethodno nakvasili vodom da bude vlažna. Pirinač je jako lepljiv i takav i treba da bude. Opustiće se malo kada ga začinite. Začin za pirinač se stavlja tako da na 500 g nekuvanog pirinča ide 100 ml mešavine koju ste napravili od limuna i pirinčanog sirupa – dakle 20%.  Na sličan način i u istom procentu, drugačijom mešavinom, začinjava se pirinač za klasičan suši.

Pirinač nikako nemojte da mešate kašikom i lomite ga. Pošto se nalazi na drvenoj dasci, prelijte začin na više mesta, a zatim onom drvenom ili silikonskom špatulom mešajte pirinač pokretima kao da ga “sečete”. Ovo je dovoljno da se začin ravnomerno rasporedi. Nakvasite krpu i dobro je ocedite, pa njom prekrijte pirinač da sprečite sušenje. Može da se koristi nakon 20 minuta, a najkasnije 2 sata od momenta začinjavanja. Pazite sve vreme da se krpa ne osuši.

Sastojci za sladak suši:

 • četvrtasti pirinčani papir
 • pripremljen suši pirinač
 • kokosov protein #dmBio
 • banane
 • sušena brusnica #dmBio
 • seckani lešnici #dmBio
 • namaz od kokosa sa kakaom #dmBio
 • kaša od banane i jabuke #dmBio

Priprema:

Za rad, potrebna vam je prostirka od bambusa (košta oko 100 dinara). Umotajte je u providnu foliju i spremni ste za rad!

Sipajte mlaku vodu u veći tiganj i u njega pre pravljenja svake rolnice potopite pirinčani papir na oko 40 sekundi. Potrebno je da omekša, ali ne preterano, kako se ne bi raspadao. Omekšali pirinčani papir stavite na ivicu presvučene bambus-prostirke. Na svaku rolnicu ide 120 g pripremljenog suši-pirinča. Dobro je da već unapred izmerite pirinač i poređate odvojene gomilice na tacnu. Ovo obavezno prekrijte vlažnom krpom da se ne isuši dok radite.

Dakle, pirinač stavljate na samu ivicu pirinčanog papira i vlažnim pristima ga rasporedite negde do 2/3 pirinčanog papira. Pospite seckanim orašastim plodovima i brusnicom pirinač, ali i prazan deo pirinčanog papira – što će doprineti da rolnica bude dekorativnija. Na taj prazan deo možete da poređate i jestivo cveće, kao i čokoladne mrvice – tj. sve što bi vama izgledalo lepo.

Zatim isecite bananu na štapiće, onako kako biste za pravi suši sekli krastavac. Na isti način možete da upotrebite jagode, mango ili avokado. Poređajte štapiće banane uz ivicu pirinčanog papira – kad umotate suši, oni treba da budu u sredini. Čvrsto umotajte rolnicu, tako što ćete se pomagati prostirkom od bambusa. Ona će omogućiti da stegnete sastojke i da se rolnica ne raspada nakon sečenja. Pirinčani papir je lepljiv, pa uvaljajte rolnicu u kokosov protein. Za oblaganje umotane rolnice možete da koristite i samleveni dmBio keks od spelte i maslaca (samo to nije posno).

Poređajte rolnice na tacnu prekrivenu providnom folijom tako da se ne dodiruju i prekrijte. Najbolje nekom četvrtastom plastičnom kutijom, koja takođe neće dodirivati rolnice. Ostavite u frižideru do služenja.

Kada je vreme za serviranje, isecite rolnice kao suši. Ukrasite ih kremom od čokolade, polovinama lešnika i brusnicama. Pospite još malo orašastih plodova i prelijte pirinčanim sirupom. A umesto soja-sosa koji bi išao uz klasičan suši, servirajte u činijicama za sos kašu od banane i jabuka.

U saradnji s dm drogerie markt 

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро