Veganski sir od indijskih oraha

Ne koristim biljne sireve koje možete kupiti u većini prodavnica, jer ono što uglavnom nalazimo jesu očvrsnuta biljna ulja (margarini) koja se foliraju da su sir. To je izuzetno nezdravo i dobro samo za izbegavanje.

Upozorila sam na njih davno, u tekstu o ishrani u vreme posta. Jedini biljni sir koji jedem povremeno je tofu, ali tada pazim na poreklo soje i ostale sastojke u njemu. Zato mi se jako dopao #dmBio dimljeni tofu koji u sebi ima više badema i lešnika, nego organske soje.

I postoji još samo jedan tip biljnog sira koji jedem, a to je onaj koji se pravi od orašastih plodova. Od kad sam prvi put isprobala recept za sir od indijskih oraha – potpuno me je oduševio!

Spremala sam ga, nakon tog prvog puta, ponovo i ponovo. Na više različitih načina, pravila varijacije u vremenu natapanja indijskih oraha, začinima, načinu pečenja i sl. Baš sam dala sve od sebe da recept popravim i usavršim, jer je i zdrav i mnogo ukusan 🙂 Poslednaj varijacija je bila s dugim natapanjem indijskih oraha i uz #dmBio namaz čili i paprika.

Kako je moj prethodni #dmBio recept za ciabatta hlebiće imao dugačku pripremu, jedan deo tog testa sam ispekla nakon fermentacije od 24 h.

Drugi deo testa je sačekao još malo 😉

Ove hlebiće na slikama iz današnjeg teksta, pekla sam od istog testa iz prethodnog recepta. I oni su puni rupa i s tankom korom – ali su fermenisali 48 sati. Razlika se ne samo osetila u ukusu, već se vidi i na slikama 🙂

Kako sam dva puta pekla isto testo, tako sam sada radila dva serviranja! Jedno je ono gde sam „biljni sir“ pekla u keramičkoj posudi i servirala uz ciabattu.

Drugo je ono gde sam iskoristila to testo da napravim lepinjicu – a onda sir zapekla direktno u toj lepinji, prethodno izdubljenoj…

Sastojci za biljni sir od indijskih oraha:

  • 180 g #dmBio indijskog oraha
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 ravne kašike tapioke  (zamena za tapioku je skrob ali sir neće biti tako rastegljiv)
  • 1.5 kašičica suvog kvasca
  • Začini po želji: čili, so, biber (ovaj put nisam dodala čili zbog dece)
  • oko pola teglice #dmBio paprika-čili namaza  (a možete koristiti i #dmBio Toskanski namaz)
  • 200-220 ml vode
  • Za ukrašavanje još začina, takođe po ukusu: aleva paprika, beli luk, majčina dušica, ruzmarin…

Priprema:

Dan pre izmerite potrebnu količinu indijskog oraha i potopite ih u vodu. Neka stoje preko noći – ili još bolje puna 24 h.

Nakon natapanja, sve sastojke staviti u blender i treba ih baš dobro izblendovati. Ako je blender slabiji, prvo sameljite indijske orahe, pa tek onda dodajte ostale sastojke. Masa koju ćete dobiti treba da bude glatka i dobro samlevena. Uspeće recept i ako ne bude perfektno mleveno, ali je bolje kada jeste.

Prespite sve iz blendera u šerpicu, pa kuvajte samlevene sastojke na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje. Sklonite s ringle čim se zgusnu. Kako je sve jestivo, slobodno probajte tokom kuvanja i odmah korigujte ukus.

Beli luk će vas asocirati na ukus plemenitih plesni u srevima poput Brie i Camembert.

Kada se sve zgusne, odprilike kao puding – sipa se u keramičku ili zemljenu posudu i ukrasi začinima: belim lukom, feferonama, majčinom dušicom, alevom paprikom, čilijem…. Ubaci se u rernu zagrejanu na 180 stepeni i peče 20 minuta. Super je vruće, a može da se jede i ohlađeno. U slučaju podgrevanja, postaje manje elastičan.

I na kraju je onaj najvažnij detalj: finiširanje ovog racepta i fotografisanje ostavila sam za vikend, kada si mi došli bratovi klinci na spavanje & klopanje.

Najbolje stvari, posebno one ogranskog porekla – jesu ono što želim da završi upravo u njihovim rukama (i stomacima) 🙂

U saradnji sa dm drogerie markt .

6 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро