Poli u Japanu: “Spam Onigirazu“ sendvič

Kad kroz recepte krenemo na put oko sveta, možemo sebi da zadamo veoma različite teme…

Možemo svet da obiđemo kroz jela koja se jedu na kašiku – supe i čorbe. Ili kroz tipične salate, kao i kroz jela od mesa. Pogotovo jela od piletine, jer se svuda jede piletina. Možemo kroz voćne slatkiše, ili one čokoladne. A možemo i kroz sendviče 🙂

Jer nema dela sveta koji nema neki svoj poseban i prepoznatljiv sendvič.

Perutnina Ptuj Poli – sendvič putopis!

Perutnina Ptuj, s kojom radim već dugo i čije MAP pakovanje ste do sada dobro upoznali – ima novi zadatak za mene 😉 Da napravim jedno putovanje upravo kroz sendviče. Dodatni zahtev je bio da receptima ne obilazim komšiluk koji svi već znamo, Grčku ili Italiju…

Pitali su da li Poli mogu odvedem što dalje i spojim je sa sendvičima sa što egzotičnijih destinacija. A Poli je jedan od brendova Perutnine Ptuj i radi se o liniji kobasica, šunki i namaza, karakterističnim po izuzetno visokom udelu mesa.

Drugim rečima, Poli će naći svoje mesto u 6 svetskih kuhinja – a to joj neće teško pasti, jer je ovaj proizvod napravljen od skoro 80% pilećeg mesa uz prehrambena vlakna i začine. Bez soje, sojinih proteina i sličnih dodataka koji menjaju ukus piletine.

A piletina, kao što već rekoh, može da se uklopi u sve svetske kuhinje. Kao što i Poli može da se uklopi u recepte za sendviče iz ovih zemalja 🙂

Jedno od iznenađenja japanske kuhinje

Kad se pomene japanska kuhinja, prvo se pomisli na suši, ali smo suši odavno apsolvirali na ovom sajtu – kao i pravljenje katsua, japanske pohovane šnicle.

Nastavila sam šetnju po Japanu terijaki piletinom, a neizostavno je bilo i  jedno specijalno jelo s ribom: Tai Meshi. Da sve ne bi bilo samo pirinač & pirinač – naučili smo i šta su Tangzhong lepinjice – tj. lepinjice bez kore. I na kraju naučili kako se pravi sladak suši.

Dok sam ja svoje japanske recepte vrtela oko ovih poznatih jela – nisam se ni setila da pogledam kako japanci prave sendviče. Da nije bilo ove Perutnina/Poli ideje, ko zna kada bih, i ko zna da li bih…

Jasno da mogu da ih prave u već pomenutim Tangzhong lepinjicama, ali takođe – često ih prave u sushi pirinču! Obično u tako pripremljen pirinač ubacuju i takođe već pomenuti katsu, od svih mogućih vrsta mesa.

Na moje veliko iznenađenje, jer to nisam baš očekivala od japanske kuhinje – koriste i jednu specijalnu vrstu mesnog odreska koji zovu SPAM. I od njega, nakon prženja, takođe prave sendvič. U suši pirinču.

Ako ovo nije bio recept u koji Poli treba da uskoči kao zamena za nedostajući sastojak, onda ne znam koji bi drugi to bio?

 • SPAM u Japanskoj kuhinji datira od posle 2. svetskog rata i stigao im je s Havaja. Tako su i počeli da ga koriste u Fast Food verzijama sendviča sa suši pirinčem.
 • Postao je toliko popularan, da su počeli da ga nazivaju „SPAM burger“
 • Jedan od dva najveća svetska lanca brze hrane, poznata po burgerima, u svoj doručak uvrstili su i SPAM sendvič

I evo kako se on pravi – uz prethodnu napomenu da svi sastojci mogu da se nađu kod nas, o čemu sam vam pisala u ovom tekstu.

RECEPT: odomaćeni & prilagođeni „SPAM Onigirazu“

Sastojci za 3 sendviča:

 • 3 deblja komada Poli pileće kobasice
 • 3 jajeta
 • malo maslaca ili ulja
 • 3 lista nori alge
 • skuvan suši pirinač (recept je na kraju teksta)
 • 1 avokado
 • malo soka limuna ili limete
 • listovi zelene salate

Priprema:

Iseckajte avokado i prelijte ga s malo limuna ili limete, kako ne bi promenio boju. Na maslacu ili ulju isprižite 3 jajeta na oko i sklonite iz tiganja. Metalnim obručem možete da ih isečete kako bi imala pravilan okrugli oblik. U istom tiganju, na ostatku ulja, ispržite isečene komade Poli kobasice – da dobiju zlatnu boju.

Na providnu foliju stavite list nori alge, zatim rasporedite oko 1/6 suši pirinča. Preko stavite zelenu salatu i iseckani avokado. Zatim komad Poli pileće kobasice i jedno jaje na oko. Prekrijte drugom 1/6 pirinča i umotajte u algu (postupak imate u video snimku). Dobro stegnite folijom, da izgleda kao burger i stavite u frižider da se ohladi i setuje. Ovako napravite još 2 sendviča.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Recept za suši pirinač

Ako niste kupili gotov tečni začin za suši pirinač, onda kratko prokuvajte: 100 ml pirinčanog ili belog vinskog sirćeta, 45 g šećera i 20 g soli – pa ostavite da se ohladi.

Za suši pirinač je potrebno:

 • 300 g pirinča okruglog zrna (suši pirinač ili kočanski)
 • 60 ml tečnog začina za pirinač (kupljen ili domaći)

Isperite pirinač u 8 voda dok voda ne postane bistra. U šerpu s ispranim i oceđenim pirinčem sipajte 300 ml hladne vode i poklopite (bitno je da poklopac na šerpi dobro dihtuje, kao tečnost ne bi isparavala). Uključite ringlu na najjače. Kad provri smanjite temperaturu na srednju i kuvajte tačno 7 minuta. Zatim smanjite na najmanju vrednost i kuvajte tačno 10 minuta. Na kraju, šporet isključite i šerpicu ostavite na njemu još 5 minuta. Tek sada smete da skinete poklopac. Prespite pirinač na veću drvenu površinu. Ako na dnu šerpe ima malo zalepljenog pirinča, njega ne presipajte, već ga prelijte vodom i ostavite ga da se natopi, kako bi ste posle lako oprali šerpu.

Sada, prelijte tečni začin za pirinač, uzmite ravnu drvenu špatulu i pokretima koji liče na “sečenje” izmešajte pirinač i začin. Gledajte da pirinač ne gnječite i ne lomite. Kada je začinjen, prekrijte ga mokrom krpom ili providnom folijom da odstoji 15 minuta. Pirinač možete koristiti u naredna 2 sata.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро