Jelo za najpoznatiju markizu: piletina Pompadur

Posle jela koje je dobilo ime prema poznatom kompozitoru i drugog nazvanog prema čuvenom vojskovođi – vreme je da upoznamo bolje i jednu damu koja je dobila jelo sa svojim imenom. Originalno je kreirano sa junetinom i tamnim sosom, pa se odmah zapitate zašto čuvenoj ljubavnici još čuvenijeg kralja nije posvećen recept za voćnu salatu ili kremasti kolačić?

Madame_de_Pompadour

Od pametne Žane, do legendarne Markize

Najpoznatija ljubavnica kralja Luja XV je rođena je kao Žana Antoaneta Puason u imućnoj porodici i pažljivo obrazovana da bi mogla da postane supruga bogatog čoveka. U Parizu 18. veka, bogati muškarci, pa i oni poreklom iz niže klase, pokazivali su zanimanje za umetnost i književnost. Od njihovih supruga se očekivalo da dele ta interesovanja. Žana brzo postaje zvezda pariskog društva, a kada je kralj primetio – rastaje se i zvanično od svog muža iz ugovorenog braka, pa postaje prva osoba koja nije plave krvi u Versaju. Dobija od kralja zvanje markize i posed Pompadur, a tokom dugih godina koje provodi kao kraljeva ljubavnica – postaje mecena književnika i umetnika i osoba sa velikim uticajem na kralja. Među stvarima za koje je pokazivala interesovanje bila je gastronomija i verovala je da hrana može da utiče na libido.

Lepa markiza i kralj su bili ljubavnici do 1750. godine, ali su ostali doživotni prijatelji. Svih 20 godina koje je provela na dvoru bila mu je blizak poverenik i savetnk. Nakon rane smrti u 43. godini njen prijatelj Volter je rekao: “Tugujem i zahvalan sam joj. Iskrena od rođenja, volela je kralja zbog njega samog. Imala je pravednost u duši i pravde u svom srcu. Sve se to ne vidi svaki dan”. 

Tada, činjenica da Markizu oči kuvara nisu videle kroz voćne salatice, prestaje da iznenađuje…

Pompadour

 

Savršeno sočni bataci i karabataci

Pileće batake sam oglulila s početka koske po metodi Gordona Remzija (video, prvi minut) i ovaj put skinula i kožu sa bataka i karabataka (ostaviti kože u zamrzivaču da se ubace u pleh sa povrćem nekom prilikom).  Cilj jeste bio da se ima LowCarb i masno jelo, ali nema potrebe za preterivanjima 🙂

Da bih skratila vreme pripreme na tiganju, prvo su bataci i karabataci bili pečeni u rerni ispod folije, samo da omekšaju (ostali su bledi). Zatim su poređani na tiganj, dodatno isprženi da dobiju boju i na samom kraju su preliveni sosom.

Potrebno je da unapred pripremite Glace da Viande sos

Za serivranje je potrebno pripremiti i Maître d’Hôtel Butter – tradicionalni recept za puter začinjen svežim peršunom i limunovim sokom. Oko 120-150g putera prvo odstoji na sobnoj temperaturi a onda se dobro umuti viljuškom ili mikserom da postane kremast. Tek tada se dodaje oko 4 kašike seckanog peršuna i 2 kašike limunovog soka. Stavi se u neku lepu modlicu i servira za seckanje. Ja sam koristila klasičnu modlicu za puding pa smo nas četvoro na večeri seckali koliko nam treba – i sve pojeli 🙂

10736443_10153293335633912_211165373_o

Jelo je servirano sa:

  • blago isprženim cherry paradajzom
  • crnom trubom proprženom na maslacu
  • komadima Maître d’Hôtel Butter
  • zelenom salatom spremljenom sa prešunom, bundevinim uljem, limunom i neslanim, suvoprženim bundevinim semenkama

10732687_10153293335858912_317387024_o

Uživanje u druženju i tematskoj večeri posvećenoj Madam Pompadur smo započeli čorbicom od celera sa bundevinim uljem i lešnicima, a zaključili dezertom serviranim u čaši (na dnu čaše su ukuvane šljive, u sredini krem sa stevijom i tapiokom, na vrhu glazura od crne čokolade, i naravno – zlatni prah).

4 Komentara

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро