Pepeljuga Fitness: lakši, brži i bolji načini za sređivanje stana

Prošle nedelje sam imala ozbiljan “Pepeljuga Fitness” poduhvat 🙂 Drugim rečima, odradila sam najbrutalnije veliko spremanje stana od poda do plafona…

Bavila sam se brisanjem prozora. I pranjem zavesa, koje sam na kraju peglala – jer koliko god to mrzela da radim, lepše izgleda. Pomerala sam nameštaj. Birsala ormane, vrata… Upotrebila sredstvo u peni za tepihe na svim tapaciranim površinama. Još jedno sredstvo za održavanje kože na staroj garnituri u dnevnoj sobi…

Sve to u 2 dana. Sama. Dobro za liniju sigurno, jer ovakvo prolećno spremanje može da sprži ozbiljnu količinu kalorija.

A sigurno da je dobro i za živce. Kad god mislim da mi nešto nije potaman u životu, ja prvo sredim ormane, prepeglam svu garderobu vertikalnom peglom… A posle toga nastavim da ribam stan. Na kraju sam uvek previše umorna da bih imala problem 😀

Zato vam danas pričam o 2 kućna uređaja bez kojih bih uvek mislila da posao nisam završila do kraja. To su ručni usisivač i paročistač. Oba prilično dobra za prostore u kojima ima dece, kućnih ljubimaca i postoji želja da se sve uradi bolje & brže.

Istorija moje upotrebe paročistača

Ja volim vodu i sve što ima veze s vodom. Čak i kada je to većini “bljak”. Dakle volim da perem sudove, da perem kola, da perem kupatilo i da brišem podove džogerom. Zato mi baš dugo nije ni padalo na pamet da mi je sem usisivača potreban i paročistač.

Ali, imala sam drugi problem – moju šašavu Suki. Pas koji je oduvek bio uveren da joj je beli i pufnasti džoger neka sestra, ili dalja rođaka. Pola vremena bih ribala pod, a drugu polovinu se svađala sa Suki što napada džoger i pokušava da se igra s njim. Nije mi bilo zabavno jer je tu uvek korišćeno i neko sredstvo za održavanje podova, pločica ili parketa.

I tako sam, pre oko 4 godine, kupila jedan kabastiji i teži usisivač s paročistačem. Idealan za prostranije prostore bez pragova. Začas bih usisala stan s njim, mada zbog težine i nedostatka nastavaka, nisam mogla da ga koristim u ćoškovima. Nastavila sam da za njih koristim džoger i sunđere. To je bilo loše. A dobro je bilo da je Suki od ovog aparata bežala kao đavo od krsta 😀

Paročistač je bio fenomenalna stvar – stvarno ogromna i primetna razlika kad se stan sredi s paročistačem i bez paročistača. Idila je trajala par godina – sve dok paročistač nije prestao da ispušta vruću paru (usisivač i dalje radi, ali je očito neki grejač otišao).

Povratak na džoger je naravno doneo novo ratovanje sa Suki, koja se nije uozbiljila za sve te godine 🙂 Očito, bilo je neophodno pronaći nešto novo što ne zahteva upotrebu hemikalija, efikasno čisti. I Suki od toga beži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

1) Novi i pero-lagani paročistač

Poučena prethodnim iskustvom o preteškom uređaju bez nastavaka, koji nisam mogla da podignem u vazduh i očistim parom bilo šta sem podova – promenila sam strategiju.

Potražila sam na Bazzar.rs, među kućnim aparatima paročistač koji je lagan kao pero i koji bez problema mogu da podignem da operem vrata, drveni nameštaj ili prozore. Pa čak i fugne u kupatilu ili kuhinji.

Zbog lakoće manevrisanja, odabrala sam Bleck+Decker paročistač. Mada u kategoriji “paročistači” možete pronaći još mnogo sličnih uređaja. Ako neko održava velike površine, možda ima potrebu upravo za “kabastijim” aparatom – onakvim na koji ja ne želim da se vratim?

Sve u svemu, ako vam je brzo održavanje stana bitno i hoćete da uštedite vreme dok dobijete perfektnu čistoću, zahvaljujuči samo temperaturi vode, bez ikave hemije  – paročistač je super rešenje. Pogotovo je dobro rešenje ako, kao i ja, imate ljubimca u stanu – jer nekad moram da je lovim kako bismo oprale šape nakon šetnje 🙂

2) Ručni usisivač

Pored pegle za vertikalno peglanje, kao i Air Fryera (friteze na vruć vazduh) – smatram ručni usisivač jednom od najboljih investicija ikada.

Na Bazzaru ima dosta modela – a onaj koji sam ja odabrala je Gorenje MCV148FW.  

Bukvalno mi je svanulo od kada ga imam!. Lagan aparat s gomilom nastavaka s kojima sam mogla da priđem i jako teško dostupnim delovima stana.

Tako sam i promenila naviku. Umesto da usisavam ceo stan velikim usisivačem na svakih nekiliko dana, sada sam mojim mailm usisivačem prolazila svaki dan po ćoškovima, kuhinji, kupatilu nakon feniranja (zbog kose) – nekada bih ga uzimala u ruke i 2-3 puta na dan. Danas skoro da više ne usisavam na onaj klasičan način, već svaki čas usisavam po malo.

A da ne pominjem sređivanje automobila 🙂

Nikada me nije mrzelo da odem u samouslužnu perionicu da sama operem kola. U automobilu držim 2 tipa maramica: jedne za stakla, druge za plastične površine protiv prašine. Ali nikada nisam imala živaca da čekam u perionici dok mi drugi sređuju kola. Dakle, podovi su bili problem. Ovim aparatom sam rešila i kola, i stan.

Aparatu sam našla samo jednu uslovnu manu, a to je vreme trajanja baterije od oko 20 minuta. Uslovna, zato što mi je to samo jednom zasmetalo, kod prvog velikog sređivanja automobila. Jednostavno sam toliko detaljisala, da sam morala da se vratim u stan, dopunim ručni usisivač i vratim se pred zgradu da finiširam posao.

Zbog toga aparat držim na punjaču sve vreme. Nisam sigurna koliko je to dobro, ali ne mogu da nagađam da li je pun ili nije. Treba mi bukvalno svaki čas, na po nekoliko minuta. I ne znam kako sam do sada živela bez njega.

Naravoučenije

Eto, to su neki kućni uređaji koje bih stvarno svakome od srca preporučila.

Danas, da kupijem sve ponovo – kupila bih odvojeno pero laki usisivač i pero laki paročistač.

“Pepeljuga Fitness” već sam po sebi nije lak. Ni onaj svakodnevni deo, ni ove povremena generalna spremanja. Trebalo bi olakšati svaki aspekt koji postoji – i nadam se da ste ovde našli koju korisnu ideju o tome kako da vam bude efikasnije i lakše 🙂

Posetite Bazzar.rs i pogledajte ponudu u kategorijama: 1. KUĆNI APARATI  &  2. KUHINJA

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро