Ortoreksija – novi prehrambeni psihički poremećaj

Sedi dole i umukni! Nema preispitivanja hrane! Slušaj šta ti kažu mediji i reklame za procesuiranu industrijsku hranu! U suprotnom – lečiće te kao psihijatrijski slučaj!

„Američka asocijacija psihijatara“ objavila je novi „Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje“. Mada još uvek nije zvaničan, već izaziva kontroverze. Među poremećajima koji bi trebalo da budu lečeni nalazi se i „Orthorexia Nervosa“ definisana toliko neprecizno da uopšte nije lako zamisliti kakvi sve primeri mogu da se jave u budućoj psihijatrijskoj praksi:

Ortoreksija je zaokupljenost pripremom zdrave hrane, planiranjem jelovnika, redovnim vežbanjem i borbom protiv pesticida, herbicida i konzervansa u toj meri da se osoba ne oseća dobro ukoliko jede nezdravu hranu.

ortoreksija 1

Poruka poslata od strane profesionalaca za mentalno zdravlje je da psihički zdrav čovek pristaje da jede džank hranu i da je to normalno, razumno i neporemećeno – dok osobe zainteresovane za svoju hranu zapravo vape za terapijom. Pokušavam da povežem želju za kvalitetnom hranom i mentalni poremećaj.

Koliko sam luda na skali od 0 do „košuljica vezana na leđima“ zato što želim da znam kako funkscioniše moj organizam ili ne jedem u velikoj količini nešto što mi poručuju da moram da jedem? Da li su mi potrebni lekovi jer mislim da ispred MekDonaldsa jako smrdi a da još gore smrde viršle kad se kuvaju? Hoće li me tretirati samo ambulantno zato što mi se ukus margarina gadi posebno onaj momenat kada počne da se lepi za nepca ili zbog prateće mučnine od ukusa gaziranih pića moram da budem zadržana na bolničkom lečenju? Da li smem da priznam da bih odbila da jedem nešto za šta sumnjam da je možda GMO?

Profil prosečnog ortoreksičara

Ima ekstremnog naroda, ne samo kada je hrana u pitanju nego bilo šta na ovom svetu. Lako je da znamo kada je (na primer) neko agresivan, pasivan ili asertivan. Ali ovde nije jasno podvučena crta između onoga kada smo „normalni“ i onoga kada „postajemo ortoreksični“ – pa mene danas zanima samo jedno:

Ko je prosečan ortoreksičar? Kakav je profil prosečne osobe koja pati od ovog novog mentalnog poremećaja?

Ako će nešto uskoro i zvanično postati psihički poremećaj – jako je važno da se odgovori na pitanje kada se prelazi granica te normalnosti. Šta to uopšte znači „preterano razmišljati“ i „previše posvetiti pažnju“ da bi bilo svrstano u „poremećaj“? Da li će biti isto ako procenu mentalnog zdravlja radi lekar koji jede paštete ili lekar koji je sportista? Hoćemo li kod jednog dobiti terapiju i da li će nas drugi izbaciti iz ordinacije jer lupetamo o izmišljenim bolestima?

zdrava hrana i ortoreksija

Ortoreksija – od grčkih rieči orthos (ispravan) i iorexis (apetit).

Kažu da je ortoreksija „ekstremna“ posvećenost zdravoj hrani i prvi put je definisao 1997. godine doktor Steven Bratman, specijalista alternativne medicine.  Ortoreksija nema sličnosti sa anoreksijom jer cilj ortoreksičara nije smanjenje telesne težine i mršavljenje. Ortoreksičar želi da se kroz konzumiranje samo zdrave hrane (kako kažu stručnjaci) oseća čisto i prirodno pa se u to ime preterano bavi proverom kvaliteta hrane. Ortoreksičar planira svoje obroke, nosi svoju hranu od kuće i primećuju koja hrana „nije kvalitetna“ pa tako vodi sebe u socijalnu izolaciju.

Test na ortoreksiju: da li nemaš život ali imaš meni?

Sva sreća pa je Dr.Bratman napravio i test sa deset pitanja na koje treba iskreno odgovoriti. Svaki portvrdan odgovor nosi 1 poen, a sa prikupljena 4 poena treba potražiti pomoć zbog velike opasnosti od ortoreksije. Odlučila sam da uradim test i odgovorila na ovih 10 mudro i pažljivo osmišljenih pitanja.

TRENUTAK ISTINE: da li imam ortoreksiju i da li me hitno treba lečiti?
Nakon urađenog testa po Bratman-u ja sam ortoreksična sa 5 pošteno zarađenih poena.
Detalji testa su ovde: Maja Petrović test na ortoreksiju

Kriva sam zato što mi je prava hrana ukusnija i zato što mi je šnicla koju sama spremim bolja od pljeskavice sa sojom i brašnom i zato što mislim da pomfrit iz fast-fuda ima ukus kao preslani opanak. Ipak, u slučaju da ova priča o ortoreksiji postane ozbiljna – javno izjavljujem da ću pojesti jedan Big Mek i sladoled da ne bih išla na terapiju i gutala neke preskupe lekove koji treba da me vrate u normalu. Druga opcija je da ovaj upitnik Dr.Bratman-a pošaljem do 100 đavola i usput se zapitam ko je finasirao njegov rad i rizikujem da titulu „ortoreksičar“ začinim i titulom „teoretičar zavere“? 🙂 Može i tako, pa nek ide život! 🙂

Vesti o ortoreksiji iz 2017. godine

Usudite se nakon svega ovoga da nastavite da preispitujete prehrambene proizvode i proveravate sastav proizvoda! Bolje budite na oprezu jer ćemo u bliskoj budućnosti imati mogučnost da pročitamo vesti poput ovih:

ortoreksija 2017. vesti

36 Komentara

 • “ Ipak, u slučaju da ova priča o ortoreksiji postane ozbiljna – javno izjavljujem da ću pojesti jedan Big Mek i sladoled da ne bih išla na terapiju i gutala neke preskupe lekove koji treba da me vrate u normalu.“

  Majo dok budeš jela taj Big Mek moraš da uživaš u njemu inače… 🙂

  Super post za ovo nisam čula do sada!

 • Ortoreksija bolest izmisljena od strane vlasti, novog svetskog poretka, vlade iz senke…
  I svih ostalih kojima je zelja da kontrolisu siroke narodne mase a u isto vreme zele da ostanu na vlasti sto duze. Letargican covek nema volje ni zelje da ustane iz svoje fotelje i da se udalji od svoje carobne kutije kako je svojevremno lik koji je napisao prvu satanisticku bibliju nazvao televizor. Covek ako se hrani po principima koje dobija iz carobne kutije postace letargican, ugojen i na kraju bolestan. Takav covek ne moze da se uhvati u kostac ni sa svojim svakodnevnim obavezama i „problemima“ koje svuda vidi. Tako da mu je „lakse“ da ostane u fotelji jede nezdravu hranu, gleda magicnu kutiju i napaja se informacijama koje mu ovi sto su izmislili ORTOREKSIJU serviraju. Prema tome takvom coveku nece pasti na pamet da se menja u bilo kom smislu a kamoli da razmislja o pobuni protiv ljudi koji nam mazu oci a u koju bi vecina da zdravo razmislja odavno trebala da krene. Tako Amerikancima koji su zdravi? Ili su ortoreksicni? Zamenili odnosno povecali sedista na stadionima da mogu i dalje da uzivaju u blagodetima hot dogova, nezdravih sladoleda, raznoraznih napitaka i svakakvih djakonija…
  E sada mozda smo mi „ORTOREKSICNI“iz njihovog ugla bolesni ali smo svakako zdraviji od vecine „NORMALNIH“. Ako u danasnjem vremenu postoji iko normalan i bez nekog „poremecaja“.

  http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/84049-psihijatrijski-prirucnik-dsm-5-borba-protiv-vlasti-nadzornih-kamera-i-brze-hrane-postaju-mentalni-poremecaji.html

  Znaci poremecaj je takodje i borba protiv vlasti…
  Kada sabereta 2+2 to je = 4

 • Vladimire, mislim da ipak malo preterujete:) i da je stvar mnogo jednostavnija – u pitanju je najviše finansijski momenat. Kada bismo svi odjednom krenuli da se hranimo kvalitetno, koje velike firme/korporacije bi sve propale, a tek koliko bismo manje novca davali na lečenje i lekove! Moj utisak je da je danas, na žalost, sve u novcu i profitu – neko će i da vas truje za pare i da vas kljuka lekovima i šta sve ne.

  Ja zaradih 6 poena…

  • Jeste sve je novcu.
   Svi gore navedeni u mom preterivanju su ti koji imaju mnogo novca i koji zele jos mnogo novca a novac je najlakse zaradtiti na hijerarhijskom vrhu gde se oni nalaze i zele tamo da ostanu.
   Dobro ja ocigledno imam jos poremecaja sem ortoreksije…

 • Ima tome već dosta da sam čula, a i čitala na temu ortoreksije, čiju si definiciju ti Majo lepo napisala. Međutim, kako smo veoma svesni, nadam se, da pojedine grupacije, nacije, imaju sklonost da mnogo tog prihvataju ekstremno, tako verujem, hoću da verujem, jer se radi o mojoj branši, a ja još uvek verujem da mnogi iz nje rade jer su sačuvali etiku tj. da im nije samo novac važan, da se ovde misli na ektreman način pristupanja i shvatanja zdrave ishrane. Što bi rekao dobri, stari Aristotel; Ničega premalo, ničega previše! – ja volim da dodam, da to ipak nije „zlatna“ sredina, već prava mera. Shodno tome, misljenja sam, da se ovde radi o onima koji način zdrave ishrane, tačnije „bekstvo“ od nje, trenutno, nehatno, kako god, doživljavaju kompulzivno, što se opet odražava na njihovo mentalno zdravlje, što se , mnogi će se složiti, dešava i u drugim sferama iz života, a ne samo u ishrani. Ne pristajem da verujem da se uvek radi o teorijama zavere protiv čovečanstva u celini i stvaranja novog robovlasničkog poretka, ali moram, opet, da se saglasim, nije da i tog nema u mnogim segmentima sveopšteg življenja. Tako da, Majo, po meni, ako i pojedemo, po nekad, Big Mac, sigurno to neće biti mera, jesmo li, ili nismo ortoreksični. Naprotiv. Mislim da je to dokaz da umemo da izaberemo ono što hoćemo u trenutku koji smo sami odredili da odstupimo od, u ovom slučaju zdrave ishrane, tj. hrane, i da stanemo iza svog izbora.

 • Pih, kad su smislili da je neposlusnost vladi psihicki poremecaj, kao i imanje bilo kakvog osecanja, sto ne bi ovo. Sad se brinem za svoje psihicko zdravlje! Boze, pa ja biram zdravu hranu…brzo sedative!

 • Мислим да не треба ни да радим тест, слутим да би ме на крају истог, због одговора које бих дала, чекају чике са „кошуљицом“, оном са копчањем на леђима… 🙂

 • Like an eating disorder, orthorexia nervosa is believed to be a mental disorder and is also deadly.
  …//ali deadly, pa da l’ su oni normalni?
  Orthorexia Symptoms…
  An orthorexic may avoid numerous foods, including those made with:

  Animal or dairy products
  Artificial colors, flavors or preservatives
  Fat, sugar or salt
  Gluten
  Pesticides or genetic modification
  Other ingredients considered to be unhealthy

  I za kraj : Orthorexia symptoms are serious, chronic, and deadly. If you are concerned that you or someone you love is struggling with orthorexia please reach out to The Victorian. We would be happy to discuss recovery and treatment options with you.

  http://www.eatingdisordersonline.com/blogs/s/orthorexia-the-healthy-eating-disorder

  Ovo kao da je film.

 • Mislila sam the me više ništa ne može iznenaditi I začuditi, ali sam se definitivno prevarila! Sačuvaj nas od zla, Gospodine!

 • Majo, vec neko vrijeme se hranim po lchf rezimu ishrane i hvala Vam neizmjerno sta sa nama dijelite Vase znanje. Posto sam se skoro doselila u Bg htjela sam da Vas pitam gdje se moze kupiti organsko povrce, pokusala sam da se raspitam ali niko u mojoj okolini nije znao?

  Pozdrav, Ivana

 • Super blog,

  Majo stvarno imas talenta za pisanje, a i kuhanje 🙂

  Sto se tice ortoreksije, vjerujem da se moze zloupotrijebiti u svakakve svrhe, ali citajuci po netu o zdravoj prehrani, istrazujuci, moram priznati da sam naletavala na neke grupacije ljudi koji stvarno djeluju blago psihicki nestabilno, a neki od njih i sami imaju youtube trenutke u kojima govore kako ih je njihov nacin prehrane socijalno izolirao, ucinio osjetljivima, razdrazljivima itd.
  Ne mislim tu na lchf-ovce, nego da jednu drugu „prehrambenu“ grupaciju koju necu navodit jer zelim biti politicki korektna 😛

  Mada zapravo ne radi se o prehrambenom „smjeru“, nego o snazi emocija koje su ulozene u – hranu, kojoj svaka cast, ali nije emotivni centar zivota, oko kojeg, kao u sadomazohisticnom odnosu covjek prozivljava snazne zelje, strahove, krivnje, obozavanja, itd.
  Tako da vjerujem da taj poremecaj ima osnovu u realnosti i ne mislim da je iskljucivo rezultat teorija zavjere, ali ne mislim da se odnosi na ljude koji se trude zdravije hraniti, koliko mogu i stignu, nego na one koji su fiksirani na ideju apsolutne cistoce.

  Nadam se da me necete zamrziti zbog ovog stava u prvom postu 🙂
  Jer sam apsolutno odusevljena blogom!
  I ako si ti Majo ortoreksicna, nadam se da neces tako skoro na lijecenje 😉

  • Ne slažem se da je ortoreksija pravi poremećaj i da ima stvarne temelje. Točno je da ima ljudi koji su pretjerano opsjednuti prehranom (bilo kojom vrstom prehrane), možda agresivni prema okolini, prema sami sebi itd. Ali tu je onda riječ o kojem od poremećaja koji već postoje. Npr može to biti opsesivno-kompulzivni poremećaj ili koji drugi. Ovdje je čovjek bolestan ako želi ostati zdrav! To, štoviše postaje zdravstvena norma. Za sada samo u Americi (možda i Britaniji). A što nas sve čeka, ako dopustimo, to ćemo tek saznati.

   • „tu je onda riječ o kojem od poremećaja koji već postoje“

    mislim da je ovo izuzetno dobro zapažanje i otvara pitanje da li nam je pored postojećih dijagnoza trebalo nešto ovako „novo“ i „nedefinisano“.

    Hvala, Marta!

  • Hvala Nepe 🙂

   Neću ni na lečenje a ne mogu da te zamrzim – jer se slažem 🙂

   Ima svašta-nešto da se odgleda na internetu ovih dana. Čak, recimo, da pomišljam na koga si mogla da aludiraš 🙂
   Ako je ta osoba u pitanju ja sam bila u šoku kada sam odgledala Youtube snimke prvi put.

   Lična ubeđenja mi smetaju samo kada je neko mnogo dosadan ili bezobrazan – ali i pored toga neke stvari upadaju u zonu „zastrašujuće“.

   Ako se neko fura na priče o ishrani ne očekujem da izgleda kao top-model ili fitnes model – ili slične budalaštine. Samo očekujem da izgleda kao zdrava i prava mlada ili starija žena. Ništa više od toga. Kod nekih taj momenat izostaje.

   Moj najveći problem sa terminom „ortoreksija“ je upravo ta „odokativnost“, zbog koje mi nikada nije izgledala kao ozbiljna stvar kojom neko misli stvarno da se pozabavi – već pre kao nova izmišljotina iz budžeta prehrambene industrije (bez teorija zavere, marketing uvek košta) 🙂

   • Ortoreksicari su ludi jer ne jedu mekdonald i slicna g*, kao velika vecina ostalih. Po toj logici, da li su ludi i oni koji posle upotrebe toaleta peru ruke jer to ne radi vecina ostalih?

 • iskreno sasvim razumem koncept poremecaja, ali kao i kod svakog ‘novog’ poremecaja potrebno je vreme kako bi uspeo da se definise i operacionalizuje kako treba. svi psiholoski poremecaji koji su do sada otkriveni su prosli godine revizija i operacionalizacije, kako bi se precizno i sto jasnije definisali. veliki deo poremecaja se zasniva na osecaju kontrole(svesnom ili nesvesnom) i iracionalnim uverenjima, medjutim ne mogu se svesti pod jedan isti, zbog preterane razlicitosti motivacije, manifestacije i ponasanja.
  Iskreno kao neko ko se dosta interesuje za zdravu ishranu, citala sam i gledala sam mnoge ljude koji govore o tome. pa sam imala priliku da vidim fitnes trenera koji je doveo sebe do stanja da se plasio da pojede jabuku, kamoli bananu, iz straha kakve ce to posledice imati na telo. ljudi koji se plase i beze od toga da npr. pojedu parce pice, pa makar je i sami napravili, crveno meso, tj. bilo sta osim piletine i ribe, kako god bilo spremljeno, bilo sta sto ima ikakve veze sa hlebom itd. da sada ne davim, jednostavno postoji previse koncepata “zdrave ishrane“. po nekom mom amaterskom misljenju, mislim da smo u svakako u problemu ako se plasimo da pojedemo bananu zbog kalorija i vocnog secera, i time zakljucimo da nije zdrava za nas. ili npr. ukoliko nam se zaista jede neka torta ili kolac ili bilo sta ali se suzdrzavamo da pojedemo jedno parce jer nije zdravo i ne valja za nas. jednostavno prelazi u sferu mucenja sebe i samokaznjavanja. nazalost primecujem sve vise ljudi sa ovakvim vidjenjem zdrave ishrane.
  zelim jos samo da podelim jedno ludilo jednog mog prijatelja: nakon nekoliko meseci citanja o ishrani, odlucio se da meso ne valja, i da zeli da prestane da ga jede, medjutim porodica se poprilicno hrani mesom, sto je znacilo da od porodice vegetarijansku hranu nije mogao da ocekuje. stoga je u jednom momentu zavrsio na tome da je jeo peciva, hleb, sir, paradajz,papriku i poneku vocku, povremeno se tu naslo po neko jaje. u prevodu nije unosio ni priblizno dnevnih resursa potrebnih da mu telo funkcionise kako treba. pri tom je sportista. nakon 2 nedelje je doziveo da mu je telo “otkazalo“. na treningu ga misici jednostavno ‘nisu slusali’, izgledao je iscrpljeno i nije imao snage, hodanje je bilo problem.

 • Ok, stigli smo do toga da nekoga ko se brine za sebe, iskljucivo za sebe, jer niko nikoga ne primorava, markiramo kao psihicki obolelog. I to sa tacnim nazivom bolesti. EJJJ, tugo!
  A sto je jos strasnije i tragicnije, vidim tu neka poluslaganja sa stavom!!!!

 • Zapravo, zao mi je, izvinjavam se na upadu. Bas me briga sta god ko misli, imam mnogo godina i mnogo iskustva da bi me bilo cije sarlatansko misljenje zanimalo.

 • Kao sto si u testu pisala,i mene si navela da budem ortoreksicar :),ali ja sam ti zahvalna puuunooo!

 • Ovog momenta sam preživeo napad ortoreksije i pripremio obroke za naredne dane. 😀 Užas, stvarno sam mislio da je neslana šala kada sam prvi put pročitao.

 • Ja kada citam opis ortoreksicara prepoznajem svoju bivsu koleginicu. Ona je po mojim laickim zakljuccima zapravo hipohondar, a kako je u poslednjih par godina krenuo talas prica o zdravoj ishrani u medijima, pocela je da se zdravo hrani. Toliko zdravo da nije jela nista skoro..zavrsila je na vocu i povrcu a na kraju je i to proglasila za nezdravo zato sto se prska. Generalno, njen najveci strah je bio da ce dobiti neki karcinom, a ima inace je osoba mladja od 30 godina…Rucak na poslu joj je bila jabuka, a kada je u PMSu rucak je bila jabuka+banana.

  • hm, sad gledam i ostale testove na ovu temu (na sajtovima koji su mi ponuđeni, jer sam „modest case of orthorexia“ :D), i većina pitanja počinje sa „I fear…“, ili “ I’m afraid“ da jedem ovo ili ono, ili „I only feel good about myself when I’m eating healthy foods.“, „Food is my friend“…Mislim da možda malo mašimo „definiciju“, i da ljudi koji zaista osećaju jedino zadovoljstvo kada jedu „ispravno“ (šta god to ispravno podrazumevalo; mislim da i tu možda mašimo definiciju, možda grešim..?) ili se bave ishranom koliko i profesionalci (koji zarađuju na tome) i razmišljaju stalno i non-stop (i samo o) svojoj ishrani, imaju neki poremećaj u ishrani, a poremećaj u ishrani je samo posledica. Mislim da niko od nas ovde nije ortoreksičan, jer nema osećaj realnog straha da pojede nešto za šta zna da nije zdravo, niti će se osećati fizički i psihički toliko loše da bi upao u paniku, nakon što pojede „kolač na slavi koji ima trans masti“, ili kupi povrće na pijaci za koje zna da ima pesticida kojih neće moći sasvim da se reši, već će ih na kraju pojesti.

 • moj rezultat testa: „You may have a modest case of orthorexia. 4+ Points: You may have a modest case of orthorexia. You may need to relax your diet standards. Please seek medical attention if you are concerned about your eating habits.“

  genijalno! :))))))

 • Draga Majo, ne znam da li cete videti kometar jer je ovaj tekst pisan bas davno. Htela bih da podelim svoje iskustvo. Posle odlaska lekaru i recenice da mi je povecan insulin i da povedem racuna o ishrani, resila sam da reagujem. Pocela sam da citam dosta o zdravoj hrani, izmedju ostalog i ovde na blogu. Pre odlaska lekaru jela sam mnogo lose, nisam doruckovala, tek oko 12-1 bih kupila nesto u pekari. Rucak mi je bio domaca kuhinja ali odmah posle rucka sam morala da pojedem cips ili smoki jer mi je „pao pritisak“. Vecera naravno pekara ili picerija. Posle lekara pocela sam redovno da jedem medjutim informacije o zdravoj hrani sam primala selektivno i nisam verovatno jela dovoljno, pa sam dovela sebe do ispod 50kg. Lampica mi se upalila tek kada sam postala iscrpljena i malaksala, osecala konstanto bolove u nogama i rukama, toliko da nekad nisam imala snage da ustanem iz kreveta. E onda sam resila da cu i ako ne uspem da doruckujem kod kuce ipak pojesti u pekari jednom u nedelju dana, ili da cu pojesti kolac ako odem u goste a ne samo vodu jer nemaju nista „zdravo“. I znate sta nasla sam meru i osecam se odlicno sada. Tako da ova bolest nije naivna. Naravno da zvuvi smesno, ali verovatno je pre odredjenog vremena i anoreksija zvucala tako. Nema potrebe da ismevamo, treba cesce naglasavati da se generalno treba hraniti zdravo. Onih 10-20% nece nam mnogo naskoditi a nece nas dovesti do ivice. Pozdrav.

 • Aman ljudi, poenta kod ortoreksije nije da je pogresno birati zdravu hranu, nego OPSESIVNO se time baviti. To je poprilicna razlika. Ako neko ne moze da shvati da mu se nista nece desiti ako NEKAD pojede i nesto „nezdravo“ (mada nisam bas sigurna sta je to sto je zdravo u danasnje vreme), onda je stvarno u problemu.

 • Nije na meni da prosuđujem je li netko tko „voli“(???) zdravu hranu normalan, ali priznajem da ne mogu razumjeti kako netko može voljeti zdravu hranu. Tebi smeta okus margarina, gaziranog soka, hrenovki, itd – ja nemam s tim problema – za mene su to delicije. Ja imam problema s okusom zdrave harne. Kako ti zdravu hranu doživiš kao ukusnu kad ju staviš i usta??? Meni se zdrava hrana uistinu gadi. Probala san recepte slične onima s ovog bloga i to je zaista prestrašno, ja to ne smatram jestivim.
  Nema straha da će ovo biti ozbiljno prihvaćeno kao bolest – jer zadnjih par godina zdravojedi se ne gase, iskaču iz svih medija i na sve strane. Ljudi poput tebe maltretiraju ljude poput mene svojom zdravom hranom. Kad dođem na ručak nekom zdravojedu poput tebe (svejedno jel to paeo, lchf, makrobiotika, raw ili slične gadosti) – nemam što jesti! Zovete ljude na ručak ili na neku proslavu i odlučni ste u tome da ih našopate tim svojim zdravim gadostima – ja sam se u više navrata pokupila doma, kad sam vidjela što su neki zdravojedi pripremili za obrok. Imam dovoljno godina, pameti i iskustva da znam da je zdrava hrana odurna. Bila sam na dovoljno dijeta (svejedno jel to palo, lchf varijanta itd.) da znam kako je teško biti na toj hrani koja mi se gadi. Znam da je danas popularna teorija da paleo, raw, itd. nije dijeta nego stil života – ajme, ja bih radije crkla odmah nego da živim cijeli život na tome (ok, koji tjedan dijete izguram, ali cijeli život, ajme…). Dijete postoje zato da bi se na njima bilo koji tjedan ili mjesec – a nakon toga se uživa i gušta u preukusnoj NEZDRAVOJ(!!!) hrani.
  Ne žalim ja ljude popuz+t tebe, niste vi vrijedni žaljenja – sami ste si nametnuli takvu prehranu i to je dokaz da ste uistinu bolesni. Al fakat me zanima: Tko te je uspio natjerati da probaš opanak i da utvrdiš da je preslan?

  • Nisam se odavno ovoliko nasmejala nekom komentaru 🙂

   – Prvo – ako ti se nešto ne dopada, što to radiš? Što si bila na dijetama ako ti je tako super?
   – Drugo – niko ne može da te maltretira jer sama puniš svoj frižider i nikoga ne pitaš čime. Sve je veoma na dobrovoljnoj bazi. To što sama maltretiraš sebe nekim besmislenim dijetama – stvarno nije moj problem. Ja nemam razloga da čitam ovako ogorčen tekst i neke sumanute dijagnoze. To što ti porolaziš nema apsloutno nikave veze samnom, niti sa bilo kime ko ima drugačiji životni stil.
   – Treće – ja se ni najmanje ne sekiram što ti voliš džank hranu… Ne kapiram tvoj stres oko onih koji je ne vole.
   – Četvrto – jela iz svake kuhinje su i ukusna i nekusna, jer ima svega. Ima veoma ukusnog džanka, ima splačina. Ima ukusne veganske i ftines hrane, ima i splačina.
   – I peto – koje logično proističe iz pretodnog: nauči već jednom da kuvaš To je očito veština koja ti nedostaje. Jer SVAKA – ali doslovce SVAKA – kuhinja ima sjajnih jela.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро