Oglašavanje na blogu i saradnja

Na blogu VitkiGurman.com moguće je promovisanje putem tekstova ili banera, kao i ostvarenje saradnje sa autorom bloga na drugim srodnim aktivnostima.

Blog postoji od 2012. godine i nakon 22 meseca rada nagrađen je kao najbolji blog u Srbiji. Danas je svakako najčitaniji blog iz oblasti ishrane. Ono što ga izdvaja od drugih je kvalitet informacija i gastronomsko-hedonistički pristup zdravoj ishrani.

Prednosti oglašavanja na VitkiGurman.com:

 • U poslednjih godinu dana (oktobar 2015 – oktobar2016) bilo je 742,335 jedinstvenih posetilaca na blogu i 1.6 miliona pregleda. Trenutno, mesečno blog poseti oko 72.000 ljudi.
 • Promocija partnerskog teksta se vrši i preko naloga na društvenim mrežama – FB (15.000 stranica + 7,000 prijatelja i pratilaca) i TW (1.500 pratilaca) i Instagram (3.500).
 • Čitaoci bloga su pretežno visokoobrazovani i 67% posetilaca je iz Srbije – a po 8% iz BiH i Hrvatske.
 • Blog čita oko 65% žena, a starosne grupe posetilaca su: 18-24 godine 27% / 25-34 godine 34% / 35-44 godine 16% / 45-54 godine 13%

Vitki-Gurman-logo

Tekstovi na blogu

Promovisanje organizacija, preduzeća i njihovih proizvoda se ostvaruje putem “prirodnog” advertajzinga (Native Advertising) – sadržaja koji je blisko povezan sa aktuelnim sadržajima na blogu i koji ima osobinu da je dovoljno interesantan da bi ga čitaoci delili sa drugim online korisnicima.

Pravila:

 1. Samostalno dajem odgovor na upit o mogućnostima za saradnju sa određenom organizacijom/preduzećem i odlučujem da li može da se ostvari ova usluga.
 2. Na blogu se nikada ne objavljuju PR saopštenja organizacije/kompanije. Ja sam autor svakog teksta objavljenog na blogu i on sadrži moj stav i mišljenje.
 3. Samostalno dajem predlog šta će se konkretno predstaviti u blog postu i na koji način, što partner odobrava ili ne. Partnerski tekst razmatramo zajedno u fazi ideje, prvog drafta i finalne verzije koje se šalju organizaciji.
 4. Termin objave blog posta se usaglašava sa potrebama organizacije i sa rasporedom objava blog postova. Ovakvi tekstovi su obavezno označeni kao „partnerski tekst“. Na blogu ne postoji mogućnost da se pojavi neoznačni partnerski test.
 5. Ako do sada nije postojala saradnja sa organizacijom koja želi da se promoviše preko ovog bloga, uplata se vrši nakon usaglašavanja oko prvog drafta teksta, a pre objavljivanja na blogu. Partner po završenom poslu dobija izvod iz statistika.
Pogledajte primere partnerskih tekstova kao i moja razmišljanja o partnerskim tekstovima, kratkoročnim i dugoročnim saradnjama. Ostale teme, sem hrane, o kojima volim da pišem su na blogu u kategoriji „Digresije“ (možete pogledati i tagove, npr. tag #beauty, kao i intervjue).

Baneri

VitkiGurman.com je najviše rangiran blog u svojoj oblasti (Alexa) pa baner na blogu predstavlja afirmativni signal. Statički ili dinamički baneri imaju izuzetnu efikasnost u procesu brendiranja. Ukoliko posedujete web sajt, pored jačanja snage vašeg brenda, oni direktno dovode do boljeg rangiranja i veće vidljivosti vaših strana na pretratraživačima. Sidebar za banere se nalazi sa desne stranea postoji mogućnost ubacivanaj banera i u postojeće tekstove na blogu.

Ograničenja za promociju (tekst i baneri):

 • Promovisanje industrijskih proizvoda koji sadrže margarin je strogo zabranjeno na blogu, kao i promovisanje gaziranih i negaziranih zašećerenih napitaka.
 • Promovisanje zaslađivača koji u sebi sadrže bilo šta što nije stevija, inulin i eritritol – je nepoželjno. Proizvodi koji sadrže med ili izuzetno malu količinu šećera mogu da budu prihvatljivi, uz prethodnu proveru sastava.
 • Autor bloga smatra umereno i odgovorno konzumiranje alkoholnih pića od strane punoletnih lica (vina, piva i tradicionalnih žestokih pića) prihvatljivim. Autor ceni vinsku kulturu pa su vina prihvatljiva tema, kao i promovisanje bezalkoholnih piva i vina. Ipak, neprihvatljivi su zašećereni napici koji sadrže i alkohol (kokteli, likeri, aromatizovana piva i sl).
 • Proizvodi koje u uvodnom postu nazivam „nečim između“ jesu prihvatljivi uz prethodno razmatranje od strane autora. U ovakvom tekstu mora da se pojavi napomena vezana za neodgovarajući sastojak.

Dugoročna partnerstva

Na blogu VitkiGurman.com postoji mogućnost ostvarenja dugoročne saradnje sa organizacijom/kompanijom.

 • U slučaju da se saradnja bazira na promociji prehrambenih proizvoda, oni moraju biti u skladu sa svim dosada iskazanim stavovima autora u vezi ishrane. U slučaju da kompanija ima u svom asortimanu proizvode i iz druge kategorije, moguće je pisanje samo o onima koji su u skladu sa stavovima autora bloga.
 • U slučaju da je saradnja vezana za podršku aktivnostima ili projektima društene odgovornosti, autor bloga mora da bude upoznat i saglasan sa ciljevima projekta. U slučaju ostvarnja ovakve saradnje, autor bloga neće pisati o proizvodima kompanije niti imati link koji vodi ka proizvodu. Primer jedne ovakve saradnje pogledajte ovde.

Ostale usluge i aktivnosti

 • Online „ključ u ruke“ sistem za preduzetnike – izrada web sajta, SEO optimizacija sa startovanjem aktivnosti na društvenim mrežama i obukom za dalje vođenje društvenih mreža (u saradnji sa agencijom „SEO expert„)
 • Učešće u organizovanju promocija i komunikaciji sa online zajednicom (primer RioMare promocija – uloga voditelja na eventu, komunikcija sa drugim blogerima u vezi objavljivanja sadržaja na njihovim blogovima)
 • Rad na planiranju i sprovođenju projekata, sa posebnim akcentom na projektima vezanim za teme kojima se blog bavi (prethodno iskustvo)
 • Vođenje društvenih mreža za informativne kampanje ili evente (festivale i manifestacije) – poslednji primer je ovde (izrada sajta, i 2 meseca rada na promociji događaja)
 • Saradnja sa časopisima i magazinima (tekstovi za ofline i online izdanja)

Autor bloga sebe vidi kao aktivistu i neku vrstu „novinara“ pa se ne bavi izradom individualnih programa ishrane. S druge strane, može da se bavi pitanjima organizacije zdravije ishrane, kroz konsultacije ili učešćem/vođenjem kulinarskih radionica i škola kuvanja.

Više o autoru bloga iz medija (intervjui, TV gostovanja)

Podrška bez nadoknade

Eventualnu podršku bez nadoknade, kada vreme i slobodni prostor za banere dozvoljavaju, autor bloga može da posveti pitanjima bolje ishrane mladih i dece, borbi protiv dijabetesa, borbi protiv pušenja i slično. Nosilac projekta u ovom slučaju mora da bude udruženje građana ili neka zvanična institucija. Autor bloga ima pravo da odluči kojim aktivnostima će se posvetiti jer je vreme i prostor za banere na blogu ograničen.

Knjiga „Gurmanske veze“

gurmanske veze sadrzaj 2

 • Moju knjigu možete naručiti preko sajta – ili kupiti u Delfi knjižarama.
 • U slučaju da želite da moju knjigu imate u svojoj knjižari/radnji, javite mi se.

Kontakt možete ostvariti putem kontakt formulara ili maila maja@vitkigurman.com 

3 Komentara

Ostavite odgovor