Šta je MAP – hrana pakovana u modifikovanim uslovima?

Kad se pomene kremasti kari sos s piletinom – većina ljudi će pomisliti na Pasta Fast Food. Gde ovo jelo nije baš reprezentativno.

Problematičan je kvalitet sastojaka, a ja sam prilično sigurna da neće koristiti maslac za sos. Postoji i velika šansa da ni pavlaka za kuvanje neće biti 100% mlečna. Kod jela koje je pojednostavljena kopija indijskog karija – to jeste problem.

Sem mlečnih sastojaka, naredna bitna stavka jeste da nam je za kari pastu s piletinom potrebna dobra testenina, dobar kari i dobra piletina:

 1. Testeninu bi trebalo da bude od durum pšenice – a neće škoditi ako odaberemo neku “made in Italia” ili kvalitetniju domaću.
 2. Kari prah zapravo može da se nađe prilično dobar i u samoposluzi. Nije za stavljanje u isti koš s nekim uvoznim začinima, ali apsolutno može da posluži.
 3. A dobra piletina – zna se 🙂 Ona koja lepo miriše i sačuvala je svežinu, kada se otvori pakovanje.

Ne pomenuh slučajno baš pakovanje. Znamo da više kuvam, nego što idem po restoranima ili naručujem dostavu hrane (radim ta dva, ali jako umereno). Dakle – kupujem namirnice za kuvanje i ozbiljno patim od toga da mi sve bude odmah na dohvat ruke. Logično onda da kupujem za više dana . I želim da to više dana ostane sveže.

Evo kako to kod mene funkcioniše:

 • Za junetinu se ne sekiram, ona je izdržljiva. Piletina, s druge strane – nije. Spada u najosetljivija mesa, odmah nakon ribe – i oba se uvek drže u frižideru.
 • Kad kupim piletinu “na merenje” znam da moram da je upotrebim do sutra – jer ako dobijem i mrvicu onog “nije sveže” mirisa, imam ozbiljan probem s tim.
 • Takođe, vodim dinamičan život. Tek tako iskrsne neko druženje, odlazak u restoran, zaglavim u gradu… Nije baš 100% sigurno da ću stvarno kuvati do sutra.
 • Naravoučenije je da moja piltina treba da bude sveža nešto duže nego “samo do sutra”.

Rešenje?

Pa piletina pakovana u kontrolisanim uslovima. Šta drugo? 🙂

MAP. Modified Atmosphere Packaging.

Ili na srpskom da nas ceo svet razume – pakovanje u modifikovanoj atmosferi.

Nije baš da vam ovo nisam pominjala. Pričali smo već o vakumiranju hrane i tu sam pomenula MAP. Ozbiljna stvar, jer kao vakumiranje, produžava svežinu hrane, bez E-brojeva i nepotrebnih aditiva. Postojeći vazduh se u posebnim uslovima eliminiše, a zatim ubacuje miks savršeno bezbednih gasova koji onemogućavaju dejstvo mikroorganizama.

Zvuči kao neka naučnofantastična zabava – a zapravo i jeste, jer se koristi ozbiljna oprema. Hrana do samog isteka roka trajanja ostaje lepog mirisa, boje, ukusa, teksture. Ništa se ne menja danima. Duži broj dana nego inače.

Naravno da sam proces mora da se radi s posebnom ambalažom, tako da su i posuda, i folija dizajnirani tako da budu adekvatna barijera u odnosu na spoljašnju sredinu.

Naredna bitna stavka je da nema bukvalno nikave opasnosti od kros-komtaminacije. Baš vas briga da li je mesar nosio rukavice, kako je ko šta transportovao, da li je nekom nešto ispalo iz ruke ili nije. Jednostavno to prestaje da bude tema.

Kažem “mesar” jer tema danas i jeste MAP pakovanje mesa – a upravo tako je pakovana Perutnina Ptuj Natur piletina. A ona se ne smatra piletinom višeg kvaliteta samo zbog ovakvog pakovanja, već je prethodno uzeto u obzir i da Perutnina Ptuj pilići nisu hranjeni hranom s aditivima. Niti su gajeni u kavezima, već im se kretanje u zatvorenom prostoru ne ograničava.

RECEPT: Kari testenina s piletinom

Sada možemo da se vratimo na recept, ali ne pre napomena!

 1. Kratka pasta, fuslili ili pene ili bilo šta slično njima – koristi se uz kremaste i guste sosove. Nikako špagete – a osetljive taljatele tek ne dolaze u obzir.
 2. Ne spremajte ovo jelo s rafinisanim uljem. Pa čak ni s maslinovim. Jednostavno to ne ide, ne uklapa se. Please don’t! Samo maslac – verujte mi na reč.

Sastojci:

 • 450 g pilećeg filea Perutnina Ptuj
 • 400 g šampinjona
 • 1 crvena paprika
 • oko 60 g maslaca
 • so
 • 4 čena belog luka
 • 100 ml belog vina
 • 2 ravne kašičice karija u prahu
 • 250 ml pavlake za kuvanje
 • 1 žumance
 • peršun
 • parmezan (opciono)
 • pasta: fusilli ili penne

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Priprema:

Naseckajte belo meso na kockice veličine manjeg zalogaja. Usitnite šampinjone i beli luk – a papriku isecite na tanke trakice, kako bi se brže ispržila. Na 20 g maslaca prvo ispržite šampinjone i malo ih posolite. Pred sam kraj prženja, kada voda koju su pustili ispari – dodajte i papriku. Gotovo povrće prebacite u činijicu, pa dodajte još 20 g maslaca i pržite piletinu, takođe blago posoljenu. Mešajte sve vreme kako ne bi dobila boju i isušila se. Gotovu piletinu takođe prebacite u drugu činijicu.

Za sos, na ostatku maslaca kratko propržite beli luk i dodajte vino. Sačekajte da miris alkohola ispari i sipajte kari prah. Nakon što se i on uprži – daodajte pavlaku. Dok je pavlaka još uvek nezagrejana, ubacite žumance i izmešajte brzo. Kad sos proključa (umerena temperatura), vratite piletinu i povrće, pa sve zajedno kuvajte još oko 5 minuta. Probajte sos koji treba da bude gust i umereno slan.

Skuvajte testeninu po pravilu “1/100/10” – tj. na 1 l vode ide 100 g testenine i 10 g soli. Servirajte sos i testeninu zajedno, ukrasite svežim peršunom i po želji pospite s malo parmezana.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро