Obroci u teglama: kako da skuvate dugotrajna kuvana jela?

Pošto sam osoba koja se kune u svoj zamrzivač, nikada nisam pravila kuvane obroke u teglama. Zato danas imam GOSTA NA BLOGU.
Pred vama je tekst Miodraga Radanovića, koji je i autor svih fotografija.

*  *  *

Srpski padobranci umeju da se snađu u vanrednim situacijama, budući da je većina imala obuku o preživljavanju. Čuo sam mnogo priča i trikova kako ni od čega napraviti zdrav i ukusan obrok, ili o tome kako napraviti tradicionalne obroke s prilično dugim rokom trajanja.

Svi znamo za tehniku naših baka „zalivanje u masti“ i koja je i danas primenjiva, ali u doba frižidera i zamrzivača, skoro da je zaboravljena. Meni se više dopala tehnika pasterizacije, budući da živim sam i da ne moram svaki dan da kuvam kako bi imao raznovrsne obroke. Fora je u teglama 🙂

Svi mi imamo u špajzu prazne tegle od kornišona, ajvara, pekmeza i ostalih djakonija – pa evo da Vam dočaram kako se može kuvati u teglama bez vode, bez ulja i bez masti.

Prvo da objasnim sa tehnološke strane sam čin. Radi se praktično o pasterizaciji i sterilizaciji na temperaturi tek nešto ispod 100 stepeni. Kako je hrana u staklenoj ambalaži, onda radimo u „vodenim  kupatilima“ – tj. u našem slučaju,  u loncu sa vodom 🙂

 1. Nakon kuvanja jela, tegle se moraju ohladiti pa tek onda skladištiti.
 2. Mogu se čuvati u frižideru i onda imaju rok trajanja do 3 meseca (moje iskustvo) – ili van frižidera, u ostavi, na temperaturi od 8 do 12 stepeni, ali onda imaju kraći rok trajanja.

Recept nije potreban!

Dobra stvar kod ove metode jeste da možete da korisitite ono što imate u kući. Meso bilo koje vrste, dovoljno je samo iseći na komade, začiniti solju i eventualno nekim začinima prema Vašem ukusu  i bez ikakvog preliva stavi se u tegle. Isto tako možemo meso prethodno salamuriti, dimiti pa i peći, kao i preraditi u kobasice pa onda ih kao takve staviti u tegle – ali u ovoj situaciji, verovatnije je da ćete raditi sa svežim ili tek odmrznutim mesom.

Ja najviše volim da napravim kompletan obrok u tegli, što znači da prvo stavim malo luka, pa šargarepe, pa graška ili drugog sličnog povrća – zatim red mesa… Itako u krug dok dobro ne napunim teglu. Pre ubacivanja u teglu sve sastojke možete da začinite. Ja ne dodajem ni vodu, ni ulje, ni mast – samo ubacim glavne sastojke, zatvorim teglu i to je to 🙂

Princip kuvanja je jednostavan:

 1. Napunjene i zatvorene tegle stavite u lonac, zavijete kuhinjskim krpama kako se ne bi dodirivale
 2. Nalijete lonac vodom, tako da voda dođe jedan prst do poklopca tegle
 3. Tek sada uključite šporet i kad provri, smanjite vatru na najminimalnije – tek da slabo vri kao za supu
 4. Poklopite šerpu i ne dirate oko 4-5 sati.
 5. Kad se skuva, ostavite tegle da se same ohlade i skladište ih ili u frižider ili u hladniju ostavu (bitno je da se ostava ne greje )

Kako se kuva tako se i podgreva, samo ovaj put u rerni, stavite hladnu teglu u hladnu rernu na 80 stepeni, malo sačekati i gotovo 😊

Šta ćete staviti u teglu to može da odredi samo vaše nepce, dakle, po vašem ukusu. Evo nekih mojih ideja:

 • Ja sam kuvao u teglama slatki kupus, grašak, boraniju, klasične paprikaše….
 • Volim da teglu sa graškom zalijem paradajz sokom – tako da nekada možete i da nalijete tečnost po izboru
 • Jedino krompir mi se nije dopao, jer krompir nikada nije lep kad se podgreva
 • Redovno pravim tegle samo s mesom, pa onda dobijete meso kao šunku u konzervi, koju možete koristiti i za sendviče ali i za doradu. Dorada znači da meso iz tegle možete ubaciti u neki sos, pa uz testeninu ili pirinač imate gotov ručak za 10 minuta.
 • Moj kum, Rudo Meleg, takodje padobranac – kuvao je u teglama rečnu ribu, deverike, crvenperke, karaše… Kad očisti ribu, iseče je na komade i poprska sirćetom, kako se ne bi raspala tokom kuvanja, zatim posoli i stavi u tegle. Komadi ribe se onda dobro nabiju u teglu, pa zaliju s malo ulja i kuvaju 5 sati. tako se dobija savršena riba, nalik onima iz konzerve. Radio je varijante sa listom lovora ili kriškama limuna – sve spram svog ukusa.

Prednost ovog kuvanja je meni značajna, jer živim sam, pa onda u jednom kuvanju mogu napraviti više obroka. Da ne pominjem i praktičnu stranu zvanu “4 kompletna, a potpuno različita ručka“.

Kad god vidim da mi je u frižideru ostalo dosta sastojaka u malim količinama, spakujem u svaku teglu različit sadržaj, pa na ovaj način iskoristim sve preostale namirnice. Na na taj način imam zdrav, raznovrstan i kuvan obrok svaki dan. Takođe, nema bacanja hrane.

Napisao sam da koristim 4 tegle, a razlog je što koristim šerpu u koju staje ta količina. U slučaju da imate veću šerpu, u koju staje veći broj tegli, nema razloga da nakon identične pripreme – sve ovo uradite i u rerni. Samo produžite vreme kuvanja.

Ideja za sadržaj tegle biće onoliko koliko je i vas, koji ovo čitate. Svako veoma brzo može doći do svoje dobitne kombinacije omiljenog ručka 🙂

Ranije je ovo bilo jako zgodno za ljude koji rade i nemaju vremena za kuvanje. A danas izuzetno korisna metoda za sve koji nemaju zamrzivač  – a pogotovo za one koji dostavljaju hranu starijim osobama koje ne smeju da izlaze napolje ili osobama u karantinu.

 

AUTOR: Miodrag Radanović
mašinac, zanaltlija, gurman, dupli Bik – kome su padobranstvo i letenje ljubav i posao.
Uz to i vinski vitez iz reda “Vinskih vitezova Evrope“.

4 Komentara

 • Društvo,

  ako je neko probao da radi odmrznute papaline na ovaj način – neka se javi s iskustvom i detaljima. Nemamo nigde konzervisanu ribu, pa mislim da može da bude jako korisno.

  Hvala unapred 🙂

  • На овај начин радом бијелу рибу најчешће клена јер је пун костију, стим да ја успем уља и кашичицу зачина и добро затворене тегле у пекари “печем” 10-12сата на температури 105-110°,све кости омекшају и риба буде савршена, мека као сардина само укус 10х бољи!

Leave a Reply