Kuhinjski termometar: čemu služi i kako se koristi?

Kuhinjski termometar je jednostavna spravica s prilično niskom cenom, koju bi svaka kuhinja trebalo da ima. A ne koristi se dovoljno, što je i šteta, i greška.

Naše navike u kuvanju, pogotovo većih komada mesa, jesu da pogledamo vreme u receptu, pipnemo i štipnemo – dok odmeravamo boju. Zatim jelo proglasimo za gotovo – ili odlučimo da treba još malo da se kuva ili bude u rerni.

Rezultat će, kod onih koji imaju manje iskustva u kuhinji, obično biti nedovoljno ili previše pečeno (kuvano) meso.

Za profesionalne šefove ne možemo da kažemo da nemaju dovoljno iskustva, ali čak i oni najiskusniji koriste ovu spravicu. Prvenstveno da bi uvek bili sigurni da postižu optimalan i identičan rezultat. Što bi trebalo i mi da poželimo 🙂 Zato ćemo sada malo bolje upoznati ovo praktično kuhinjsko pomagalo:

Kakav kuhinjski termometar možete da nabavite?

Postoje tzv. “ubodni” i sa sondom. Ubodni se češće koristi za kuvanje i možete ga naći na Bazzar.rs .

Primetićete da prvi – Fackelmann termometar za meso – ima nacrtane vrste mesa, što bi trebalo da pomogne tokom kuvanja.

Ipak, postoje mnogi sajtovi koji se bave temperaturama za pripremu različitih jela, a jedan od mojih omiljenih je ThermoBlog. Pronađite tamo nešto što je najsličnije vašem receptu i pogledajte njihove savete 🙂

A evo sada svih najbitnijih detalja o kuhinjskim termometrima:

1) KUHINJSKI TERMOMETAR SA SONDOM

Ovo je termometar koji ima gajtan i na kraju gajtana je sonda/merač temperature. On ne može da se ubode u meso, ali je dobar za merenje temperature vode. Često ga kupuju oni koji imaju bebu kako bi podgrevali hranu što preciznije. A koriste ga i ozbiljni ljubitelji čajeva, koji različite čajeve kuvaju na tačno propisanoj temperaturi vode. Za kuvarske potrebe, bitan je za ljude koji nemaju Sous Vide štap kod kuće i žele da primene tehniku “suvidiranje uz šerpu i šporet”. Tada je neophodno imati jedan ovakav termometar.

2) UBODNI KUHINJSKI TERMOMETAR

Prvenstveno se koristi za meso koje se kuva ili peče u rerni. Pogotovo je dobro imati ga za steak ili veće komade mesa. Jako je važan kod pečenja komada koji imaju kosku.

 • Bitno je napomenuti da se većina ovakvih termometara ne drži u mesu tokom pečenja, već se ubada u najdeblji deo mesa i proverava se temperatura u tom najdebljem delu. Za ovakve trmometre, proizvođač obično napomene koliko brzo će izmeriti temperaturu i o ovome morate da vodite računa.
 • Takođe, postoje i termometri koji su predviđeni da sve vreme stoje u hrani koja je u rerni. Upravo takav je Fackelmann termometar za meso – koji možete odmah ubosti u hranu koju pečete. Ili možete da ga postavite kada je procenite da se pečenje hrane bliži kraju.

Temperature za određene vrste mesa treba da budu dostignute u sredini najdebljeg dela. Ako postoji kost u mesu, onda se meri uz kost. Svaki aparat ima svoje vreme koje je potrebno da očita temperaturu i to bi trebalo da bude navedeno na pakovanju.

 • STEAK ili BIFTEK Ja imam Sous Vide štap pa mi je lako da napravim steak bez termometra, jer ga prvo “suvidiram”. Ali ako nemate štap, onda se unutrašnja temperatura proverava ubodnim kuhinjskim termometrom. Kada sredina pokaže određenu temperaturu – možete da znate da li je steak “well done” ili je “medium rare“.

Infografik: SteakSchool

 • PAČIJE GRUDI: Obožavam pačije grudi i najviše ih volim pripremljene Sous Vide (58 stepeni, 2 sata), a zatim dovršene na tiganju. Kad je to nemoguće, mogu da se spremaju samo na tiganju. I tada je dobro imati termometar.
 • ODREZAK TUNE: Ja odrezak tune suvidiram na između 46 i 50 stepeni, zatim finiširam u tiganju. Ovde imate objašnjeno na kojim temperautrama se tuna priprema u tiganju. Može da se radi i kako sam objasnila u linkovanom receptu “odokativnom” metodom, ali je uz termometar bolje i preciznije.
 • PEČENA JAGNJETINA ili PEČENA PATKA: kod ova dva linkovana recepta, vreme pečenja i temperature su date jako precizno i ispada perfektno. Ipak, bolje je biti siguran. Ovo bi pogotovo važilo za neke druge komade mesa, gde je nemoguće znati šta se dešava uz kost (svinjska plećka, svinjski but, pečena ćurka i slično). Upravo zato, za svako jelo, mogu da se nađu precizne temperature koje treba da budu izmerene unutra kako bismo znali da je meso gotovo. Za svako meso postoje i preporuke koja tempertura treba da se postigne kako bismo bili sigurni da je bezbedno za upotrebu.

Ostala upotreba bi se odnosila na:
 • grilovanje mesa na ćumur-roštiljima,
 • merenja temperature ulja za duboko prženje,
 • merenje temperature u sredini testa kako bismo znali da li je hleb ili kolač gotov.

Primer koji ću vam ja dati jeste priprema brzog hleba s tikvicama. 

RECEPT: Brzi slatki hleb s tikvicama

Više ljudi bi koristilo kuhinjski termometar kada bi znali da s njim lakše mogu da pripremaju testa. Ovo važi i za brze slatke hlebove poput banana-hleba ili ovog današnjeg: slatkog hleba s tikvicama.

Čačkalica je oduvek bila alat da se proveri da li je testo pečeno – imak ovo je neprecizna metoda. Ispravnije je da se temperatura testa izmeri nakon vremena predviđenog za pečenje – upravo kuhinjskim termometrom.

Ako je u sredini testa postignuta temperatura od 93 stepena ili nešto malo viša, testo je gotovo. Temperatura od 93°C je upravo ona na kojoj je:

 • prašak za pecivo već otpustio ugljen dioksid i omogućio da testo naraste,
 • proteini iz jaja su zgrušali (što se desi već na 45 stepeni)
 • a najvažnije: skrob iz brašna postao želatiniziran.

Sve ovo znači da je kolač definiitvno ispečen! 🙂

Sastojci:

 • 2 izrendane zelene tikvice
 • 1 veće jaje, umućeno
 • 150 g šećera
 • 180 g otopljenog maslaca
 • 1 kašičica cimeta
 • 1/2 kašičice đumbira u prahu
 • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
 • 230 g brašna
 • kašičica praška za pecivo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maja Petrović (@vitkigurman)

Priprema:

Izredajte tikvice i jako dobro ih ocedite, idealno je čak uz pomoć krpe. Ovaj korak nikako ne preskačite, jer hleb može da ne uspe. Umutite jaje i šećer, pa mu dodajte otopljeni maslac i tikvice, kao i sve začine. Kada sjedinite sastojke, dodajte brašno i prašak za pecivo.

Testo prelijte u kalup za hleb dimenzija oko 23×13 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 50-55 minuta. Pred kraj pečenja ubacite termometar i proverite da li je temperatura u sredini testa 93 stepena ili malo viša – ako jeste, hleb je sigurno gotov.

Posetite Bazzar.rs i pogledajte ponudu u kategorijama: 1. MALI KUĆNI APARATI  &  2. KUHINJA

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро