Slow Cooker (krčko): kuvanje “na daljinu” i “u snu”

Prošlo je više od 7  godina od kada sam unela u kuću svoj prvi Slow Cooker aparat. Tada kod nas, jedva korišćen kućni aparat.

Pokušala sam da dinstam piletinu u njemu i to je verovatno jedna stvar kojom nisam bila oduševljena, jer je sporo kuvanje izvlačilo ono malo masnoće koju piletina ima. Zato treba pažljivije pogledati samo ime uređaja i reći dve najvažnije stvari o “krčku”.

Biće to pomalo kao ona epizoda Crne Guje, kad pokušava da pronađe Mudru Ženu koja će mu rešiti neki problem – a neko mu kaže da, pre nego što je pronađe, mora da zna 2 stvari o njoj. Prvo, da je žena – i drugo, da je mudra 😀

Napisaću ću nešto u sličnom fazonu i za Slow Cooker:

 1. U njemu se kuva. Ne, ozbiljno! Ne dinsta se meso, već se rade jela od više sastojaka i perfektan je za jela “na kašiku”, kao i sva ona koja bi i inače kuvali nešto duže. Poput jela od mesa i mahunarki, gulaše i slično. Kompleksne čorbe, sosovi koji treba da kuvaju satima poput bolonjeza…
 2. U njemu se kuva sporo 🙂 Jer ljudi često pomisle “što da kuvam nešto 6 sati umesto samo 2 sata”?
   • Prvo zato što je ukus koji se dobije nezamenjiv i neuporediv s klasičnim kuvanjem.
   • Drugo što se namirnice bolje očuvaju kada se ne maltretiraju previsokom temperaturom. Dakle, jelo je zdravije.
   • Ne moramo da dežuramo pored šporeta, već možemo da budemo na drugom kraju grada. Hrana prektično ne može da zagori i ne mora da se meša, sam kad mi tako poželimo.

Kuvanje u krčku kad nismo kod kuće

Neću da vam pričam o jelima, pre nego što vam kažem najvažniju stvar. A to je: možete da spavate ili odete iz kuće dok on radi.

 • Ne, ne trebaju vam A2D2, ni 3CPO,  koji dežuraju pored aparata i pritiskaju dugmiće.
 • Ne treba vam na “najbesniji” novi tip uređaja s integrisanim tajmerom, koji ćete otplaćivati do 2025. godine.

Sve što treba da uradite jeste da kupite “pametnu utičnicu“. Zatim vam je potrebno da:

 1. Imate provereni recept u kome su navedene količine glavnih sastojaka (npr. meso i sočivo) i precizno navedena količina vode. Pošto se krčko koristi s poklopcem, para nema gde da pobegne. Drugim rečima, potrebno je značajno manje vode nego u “regularnim” receptima.
 2. Imate ovog malog “pametnjakovića” od utičnice, koga namestite preko aplikacije u vašem mobilnom telefonu.
 3. Popakujete sve u krčka i ostavite ga uključenog u struju preko “smart utičnice” da miruje, dok mu se ne kaže drugačije.
 4. I on se sam upali u 2 noću i isključi u 6 ujutru. Ili se sam upali dok ste na poslu oko 12h i isključi u 18h, dok ste zaglavljani u saobraćaju, bez šansi da do kuće stignete pre 19 časova.

Stvar je u tome da možete da ponekad promešate jelo u ovom uređaju, ako ste kod kuće. Ali to uopšte ne morate da uradite, jer na niskoj temperaturi neće zagoreti. Sem ukusa, to i jeste poenta niske temperature kuvanja.

Moj omiljeni prebranac od crvenog pasulja iz Slow Cookera se kuva 11 sati. Zato, namestim da se aparat uključi u 3 noću, dok spavam ili sam u nekom provodu. Ne gledam ga do 14h kad je klopa gotova (a možda i nisam kod kuće).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Šta kuvati sem onih “bapskih jela”?

Rekoh da je “Krle” kralj gulaša i jela od mesa s mahunarkama. Ali je takođe i Faraon pripreme velikih porodičnih okupljanja i kuvanja unapred.

Zamislite ide neki praznik…

Rerna zauzeta prvo korama za tortu, a onda i jagnjećim butom. Tada se Krle skloni iz kuhinje na zastakljenu terasu da se sam brine o sarmi ili seckanoj sarmi. I ne, niste divljak što kuvate na terasi, jer se kroz njegov poklopac – koji se ne skida tokom kuvanja – mirisi ne osećaju uopšte, ili se osećaju izuzetno slabo.

Umem ja tako da spremim društvu i nešto zvano “klasika iz francuskog bistroa” – konfitirani pačiji bataci servirani kako bog zapoveda: sa sočivom.

Jedan dan u krčku napravim prebranac od sočiva, koji se kuva 6 sati. A onda sutradan napravim u krčku i to konfitirano meso. Svi srećni, a ja – manje, više – nisam mrdnula malim prstom 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Koji model Slow Cookera kupiti?

Možete i najbazičniji. Ovo nije aparat koji puno izvoljava. Potrebno je da ima 2 temperaturna podešavanja:

 • LOW i HIGH. Low je 80-90 stepeni, a High je 100-120. 
 • U prevodu? Kuvanje 1 sat na HIGH je odokativno isto što i kuvanje 2 sata na LOW.
 • Jedan sat u rerni na 175 stepeni je otprilike jednako 4 sata na HIGH ili 8 sati na LOW.

I bez onog: “Uuuuu! 4-8 sati! Elektrodistribucija d.o.o. Likes this!”
Jer krčko zvanično troši struju koliko i 1 sijalica.

Često ima i 3. opciju, a to je održavanje temperature. Verujem da je tu za situacije kad gosti kasne više od 2 sata. Nisam je koristila, jer bih tada radije odustala od ideje da ih primim u kuću 😀

Kako ja volim da kažem (kad pričam o kućnim aparatima) – veličina je bitna 😉

 • Uređaj koji imam od 4.5 l je dovoljan za porodicu. Moj novi aparat je upravo te zapremine i spada u bazične modele: Colossus CSS-5234.
 • U slučaju da spadate u one praktične osobe koje uvek kuvaju više pa zamrzavaju gotovo obroke, uzmite veći. Recimo Colossus CSS-5235 od 6.5 l.

Na Bazzar.rs možete pogledati i ostale Slow Cookere, pa odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama.

Kako do ideja za jela?

Ne zaboravite da je internet prepun recepata, jer je ovaj tip uređaja prilično popularan i to decenijama:

 • Samo ukucajte u Google: “Slow Cooker recipe
 • A zatim dodajte namirnice za koje ste trenutno raspoloženi, tipa “pork lentils” ili “potato carrot chicken“.

I onda nećete prestati da ga koristite 🙂

Posetite Bazzar.rs i pogledajte ponudu u kategorijama: 1. MALI KUĆNI APARATI  &  2. KUHINJA

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро