Ukusi koje deca vole: kolač s orasima i bananom

Oduvek je postojao običaj da se pri odlasku u goste, ako su u kući domaćina i deca – deci odnese nešto. To “nešto” skoro nikad ne bi bilo voće…

Uglavnom se radilo o keksićima, slanim grickalicama, sokovima ili bilo čemu sličnom.

Kad pričam o hrani kojom se “čašćavaju” deca – prvenstveno je zamerka kvalitet. U industrijskim grickalicama su rafinisana ulja, margarini, od skoro i palmina mast (što je podnošljivije).  Od aditiva i aroma, teško da ćete pronaći orašaste plodove. Nema ih čak i u tragovima – kao ni jaja, jer bi to skratilo trajanje proizvoda.

Ako biste poredili domaće keksiće/kolače s onim industrijskim, ne biste verovatno mnogo uštedeli na količinama šećera, pa čak ni na gramima masti, ili broju kalorija. Ali biste izbegli sve ono veštačko i nepoželjno, što umanjuje kvalitet. Poseban problem je što se “čašćavanje” dešava više puta na dan – umesto dve puta nedeljno, ili svakog drugog dana. U situacijama kada se insistitra na domaćim slatkišima – “slatko svaki dan” postaje nemoguća misija, jer nema šanse da svaki dan pravimo kolače (nadam se) 🙂

Kad sam bila mala, mama ih je pravila jednom nedeljno u proseku ili za proslave. A gosti, znajući njene navike – nisu u kuću donosili grickalice za nas. Negazirani sok koji bi smo svi podelili i voće, uz ponekad klasičnu mlečnu čokoladu – bio bi prihvatljiv poklon. Ne sećam se da mi je bilo ko donosio bombone, čokoladne kremiće, zašećerene jogurte, filovane keksiće krcate šećerom ili čips i slane krekere. Jednostavno su znali da bi kod moje Mile-Majčice-Sneške to letelo napolje čim okrenu glavu.

Ostala mi je navika da ni ja to ne radim kad posećujem prijatelje koji imaju decu. Istovremeno, nemam nameru da budem “najmanje omiljena drugarica” njihove mame 🙂 Nisam baš ni ja od juče, pa da ne znam da klinci vole poklone ili ukus slatkog! Zato, ako ne odnesem knjigu ili voće, onda tražim proizvode koji imaju sastav kao da su domaći. Kad baš imam vremena, sama napravim kolač i odnesem ga.

Ovaj kolač sam pravila kada sam išla u posetu kod drugarice koja ima tri ćerke 🙂

Sem očekivanih sastojaka, poput jaja i maslaca, tu su se našli i organski orasi – kao i jedini keks na tržištu koji mi je stvarno po volji. Radi se o organskom keksu od spelte i maslaca. Sastojci u njemu su isti oni koje bih i sama upotrebila kada bih pravila keks kod kuće. Mnogo mi je lakše sada, kada ovakav kvalitetan keks postoji, jer mogu da ubrzam pravljenje slatkiša “za poklon” i izbegnem izradu složenije kore 🙂

Sastojci za koru:

 • 150 g (celo pakovanje) keksa od spelte #dmBio
 • 100 g oraha #dmBio
 • 4 kašike šećera od šećerne trske #dmBio
 • 80 g otopljenog maslaca

Usitnite u blenderu ili secku šećer, orahe, so i keks. Prespite u činiju i umešajte maslac. Dno okruglog kalupa s pokretnim obručem, prečnika 20 cm, obložite pepirom za pečenje (ne morate ivice, ne lepi se) – pa formirajte koru. Kora treba da bude jednake debljine na dnu i ivicama. Sada ostavite formiranu koru u zamrzivaču, da se malo ohladi, dok skuvate i prohladite fil.

Sastojci za fil:

 • 400 ml alpskog mleka s 3.5% masti #dmBio
 • 120 g šećera od šećerne trske #dmBio
 • 4 kašike gusitna
 • so na vrh noža
 • 3 jaja, veća
 • 20 g maslaca, otopljen ili na sobnoj temperaturi
 • vanila u zrnu #dmBio ili ekstrakt vanile

Sve sastojke za krem ubacite u blender i dobro sjedinite. Zatim ih prespite u šerpu i uz stalno mešanje žicom, kuvajte da se fil lepo zgusne. Prespite fil u činiju kako bi se brže ohladio i povremeno mešajte žicom da se ne uhvati kora (ili prekrijte providnom folijom). Fil može da se koristi tek kada se prohladi.

Ostalo:

 • 4 kašike šećera od šećerne trske #dmBio
 • oko 15 oraha #dmBio
 • 2 banane

Uključite rernu na 200 stepeni i ispecite ohlađenu koru 6-7 minuta, tek da se sastojci dobro povežu i malo dobije boju. Kad je gotova i malo se prohladi, skinite obruč tek da proverite da se nešto nije zalepilo – pa obruč očistite i vratite. Naseckajte banane i poređajte ih na dno kolača. Možete u dva sloja, ili gusto i pod kosinom – tako da potrošite obe banane. Na banane sipajte prohlađen krem, poravnajte površinu i ostavite u frižideru da se dobro ohladi – oko 4 sata ili čak preko noći. Servirajte uz karamelizovane orahe.

Za karamelizovane orahe, stavite u šerpicu šećer i 2 kašike vode. Grejte na srednjoj temperaturi. Kada se šećer otopi i počne da ključa, poređajte orahe i pržite ih u šećeru s obe strane. Vremenom, šečer će dobiti boju karamela i kad uočite da postaje gust – izvadite orahe na papir za pečenje da se ohlade. Ne dodirujte ih rukama jer su izuzetno vrući – a u šerpu sa karamelom odmah sipajte vodu i vratite je na još uvek toplu ringlu, kako biste je kasnije lako oprali.

U saradnji s dm drogerie markt

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро