Bezglutenski izvrnuti kolač s ananasom i kurkumom

Upside down cake – a kako ga ovde zovemo “izvrnuti kolač” ili “prevrnuti kolač” – jedan je od jednostavnijih, pa samim tim i omiljen domaćicama širom sveta. Uz malo šećera i maslaca na dnu posude za pečenje, na koji idu voće i umućeno testo – on brzo bude spreman za serviranje.

Naravno, pre toga kolač treba okrenuti da sloj od voća koji je stavljen prvi, bude gore – zbog čega je i dobio svoje ime 🙂 Inače, prve upside-down kolače zvali su “skillet cakes“, jer su se pravili u livenim tiganjima, negde početkom 19. veka, uglavnom s višnjama ili jabukama.

Svakako da je izbor voća na vama i ovaj kolač dopušta igranje ukusima. Najčešće to jesu već pomenute jabuke, zatim kruške, banane, kajsije, šljive, višnje ili trešnje – a za malo egzotike, izbor pada na ananas.

Ovaj put, poigrala sam se klasikom i odlučila da napravim bezglutensku verziju poznatog slatkiša. I to ne bilo kakvu – već onu obogaćenu jednim od najzdravijih začina na svetu: kurkumom.

Zašto je kurkuma tako cenjen začin?

Moderna medicina u poslednje vreme potvrđuje ono što su u Indiji znali hiljadama godina: kurkuma stvarno ima određena jedinjenja koja pozitivno utiču na naš organizam. Najvažnije među njma nazvano je curcumin i ima jako anti-inflamatorno dejstvo.

Kao jak antioksidans, kurkuma onesposobljava štetne slobodne radikale, ali takođe pomaže telu da pojača sopstvene odbrambene mehanizme. Curcumin čak može da utiče na promene na molekularnom nivou koje mogu da pomoglu u tretmanu raka, ili budu preventivne.  Isto se smatra kada su u pitanju bolesti srca, Alchajmerove bolest, depresija i artritis.

Kako je sadržaj kurkumina u začinu najčešće 3%  jako je važno da se nabavi kvalitetan začin. Oni manjeg kvaliteta mogu imati aditive, supstance protiv zgušnjavanja, dodatu žutu boju jer je kurkuma bila razblažena skrobom ili brašnom – a sve ovo nije izlistano na deklaraciji.

Jedina zaštita je da se kupi kurkuma s reputacijom. Odnosno sa sertifikatom koji garantuje čistoću i poreklo. Poput  “sanaterra” organske kurkume koju može nabaviti u “dm drogerie markt” radnjama širom Srbije.

Ono što je važno naglasiti jeste da sanaterra kurkuma ima čak 5% kurkumina u sebi.

Česti načini konzumacije uključuju napitke od kurkume s mlekom (npr. poznato zlatno mleko) ili čajeve od kurkume. Čest je začin u slanim jelima – ali neretko se koristi i u kolačima, jer im daje interesantnu aromu. Ono što manje ljudi zna jeste da se dodavanjem crnog bibera u jelo postiže bolja apsorpcija kurkumina, ali to ćemo ostaviti za neko slano jelo 🙂 Sada spremamo kolač!

Izvrnuti kolač sa organskom kurkumom

Sastojci za testo:

 • 40 g kokosovog ulja #dmBio
 • 80 g maslaca – obavezno omekšalog na sobnoj temperaturi
 • 90 g kokosovog šećera #dmBio
 • 2 veća jaja
 • 50 ml kokosovog mleka  #dmBio  (gusto mleko iz konzerve)
 • 1/3 kašičice zrna vanile #dmBio
 • ravna kašika organske kurkume sanaterra
 • 90 g brašna od badema  (obezmašćeno)
 • 30 g brašna tapioke (gustin može da bude zamena)
 • 25 g kokosovog brašna #dmBio  (obezmašćeno, drugo ime: kokos protein) 
 • kašičica praška za pecivo
 • 1/4 kašičice želatina
 • so na vrh noža

Sastojci za dno kalupa:

 • 60 g maslaca
 • 20 g kokosovog ulja #dmBio
 • 60 g kokosovog šećera #dmBio
 • nekoliko kolutova ananasa (najbolje u sopstvenom soku ili svež)
 • malo suvih višanja #dmBio
 • nekoliko pekan oraha #dmBio

Postupak:

Uključite rernu da se greje na 170 stepeni i maslacem podmažite zidove posude u kojoj ćete peći kolač. Odgovarajući je duži i veći kalup za hleb ili okrugla posuda prečnika oko 22 cm – a ja sam se poigrala manjim kalupom za hleb i jednom posudom za sufle, pa istovremeno pekla dva kolača različitih oblika.

Sve suve sastojke za testo dobro izmešajte u činijici (brašna od badema, kokosa, tapioke, prašak za pecivo, vanila, želatin, so).

U veću posudu za mućenje stavite omekšali maslac, kokosovo ulje i kokosov šećer za testo – a u drugu manju iste te sastojke samo predviđene i izmerene za dno kalupa. Izmutite i jedno i drugo tako odvojeno. Umućen maslac šećer i kokosovo ulje za dno kalupa stavite na stranu, trebaće vam tek kasnije.

U umućen maslac, kokosovo ulje i kokosov šećer za koru – dodajte jaja, pa kad se sve sjedini ubacite u to pola brašna iz miksa koji ste napravili. Zatim dodajte kokosovo mleko i izmutite, pa sipajte ostatak brašna. Masa nije retka kao testo za klasičan upside down ceke – ali bez brige, dobije se fino testo nakon pečenja.

Na dno kalupa za pečenje namažite miks masnoća i šećera. Ovo liči na fil za tortu pa ga tako i namažite – svuda jednako i sloj treba da ima debljinu takvu da lepo “maskira” dno kalupa. Poređajte kolutove ananasa. U svaki kolut stavite nekoliko suvih višanja. Okolo prazan prostor popunite pekan orasima.

Kašikom rasporedite testo svuda jednako i pazite, pošto je malo čvršće da ne poremetite naređano voće. Poravnajte testo prvo kašikom, a onda i mokrim rukama – pa stavite da se peče. Sigurno mu je potrebno oko 40 minuta, a ako vam deluje da je kolač potamneo brzo, spustite parče folije na kalup i neka se peče s tim.

Nakon što je pečen, neka odmori 10 minuta. Onda ga pažljivo prevrnite na tacnu za serviranje. Služi se kada se ohladi.

U saradnji s dm drogerie markt

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро