fbpx
Varjača i šporet

Jamie Oliver & “Food Revolution” dan u Beogradu (+ recept)

“U svetu u kojem 41 milion dece ispod 5 godina ima problem sa prekomernom težinom, dok je oko 159 miliona neuhranjeno, krajnje je vreme da uradimo nešto. Počnite iz svoje kuhinje, naučite decu važnosti hrane, spremajte sa njima, pravite porodična i prijateljska okupljanja, edukujte svoje okruženje i, mic po mic, primetićete da se dešavaju predivne stvari.” – poručio je slavni kuvar, Jamie Oliver, i pozvao ljude širom planete da obeleže 20. maj – #FoodRevolution dan.

jamie food revolution

#FoodRevolution dan je juče obeležen kod nas, uz upoznavanje sa aktivnostima koje već pet godina sprovodi J. Oliver. Istakla bih izjavu Ivane Ćirković, zvaničnog Food Reovlution Beograd ambasadora:

“Food Revolution dan nije samo 20. maja – trebalo bi da on bude svakog dana u godini”

Bojana Marković, predsednica naše najznačajnije i najaktivnije organizacije za borbu protiv dijabesa “Plavi krug” upoznala je prisutne novinare, nutricioniste, blogere i tviteraše sa ni malo povoljnim statistikama vezanim za porast broja obolelih od dijabetesa u Srbiji.

humus sa orijantalnim zacinima

Saznali smo i o aktivnostima koje sprovodi “Plavi krug” a vezane su za zdravu ishranu i promociju fizičke aktivnosti, a mogli smo da se informišemo i o radu još jednog važnog udruženja, koje okuplja roditelje dece obolele od dijabetesa – Plavi kružić. Bojana nas je informisala i o tome da je 2016. godina proglašena godinom borbe protiv dijabetesa, a pravi način za otpočinjanje te borbe je zdrava ishrana i rekreacija.

Mreža koju koordinira grupa mladih ljudi, a povezuje proizvođače i kupce organskih proizvoda Organicnet.co – dostavila je na događaj organske proizvode i spremali smo 2 jednostavna recepta: salatu i humus.

Da li su organski proizvodi beskorisni mit i bacanje para? Pročitajte ovde! 

humus sa zacinima

Da vas inspirišem da pripremite i sebi i deci zdrav doručak, spremiću humus sličan onome koji smo na događaju pravili po receptu J.Olivera. Samo sam ja u ovaj moj dodala i neke egzotične začine. Njih ubacite ako doručak pravite sebi, a izostavite ako pravite deci.

Zdrav doručak: sendvič sa humusom i jajima

Humus je popularni namaz sa Bliskog istoka koji se toliko “pripitomio” kod nas, da su domaći portali i sajtovi preplavljeni receptima za njega. S razlogom, jer je zdrav, brzo se pravi i izuzetno je ukusan 🙂

Sastojci:

 • 220g  – tj. teglica skuvane organske leblebije (gledajte sastav! leblebija, voda, so – i ništa više!)
 • puna kašika putera od susama, preporučujem Ecovital
 • so po ukusu
 • sok jednog malog limuna
 • jedna manja glavica organskog mladog belog luka
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • 2 kašike vode u kojoj su bile leblebije
 • opcino: po 1/3 kašičice začina – kurkuma, paprika, kajenska paprika/čili i kumin (ja sam stavila sve ovo i sjajno je!)
 • secko ili štapni mikser

zacineni humus 1

Priprema nikad jednostavnija. Ubacite sve sastojke u secka/blender i dobro izmiksujte da dobijete teksturu paštete. Ako je previše gusto, dodajte još malo vode u kojoj su bile leblebije.

Birajte i hleb za sendvič pažljivo!

Džabe zdravi namaz, ako ne izaberete zdravu podlogu za mazanje. Humus možete da jedete uz “čips od krastavca” ili “grisine od paprike”. A može da se napravi i sendvič:

 • Ako ste na Low Carb ili bezglutenskoj ishrani, predlažem vam hleb sa psilijumom – a još je lakše kad u kalupu za mafine, od iste mase, napravite lepinjice
 • Ako jedete žitarice, a posebno ako sendvič pravite deci – moja preporuka je uvek Tonus hleb sa semenkama (razloge pročitajte ovde)

Servirajte uz kuvana jaja i zelenu slatu, ili neko drugo povrće.

humus 1

Food Revolution aktivnosti i novisti možete da pretire na portalu “Organ vlasti”!

I naravno, aktivno učestvujte u prehrambenoj revoluciji 365 dana u godini!

revolucija-hrane-v2

1 Komentar

Leave a Reply