DTL Zlatan trag: male tajne nadaleko poznatog roštilja iz Leskovca

“Zlatan Trag” preko 25 godina uspešno posluje na teritoriji grada Leskovca i u okolini. Prvi hipermarket je otvoren 2005. godine i u to vreme bio je najveći, najmodernije opremljen objekat u ovom delu Srbije. Začetnici su moderne trgovine južno od Beograda.

Nakon kupovine tadašnjeg usnulog giganta “Moravke”, 2009. godine, otvaraju novi hipermarket, koji je i dalje najveći prodajni objekat u čitavom DTL sistemu. Maloprodajni lanac “Zlatan Trag”, poziciju najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca na jugu Srbije sa 59 maloprodajnih objekta, stekao je dugogodišnjim pažljivim osluškivanjem potreba tržišta, stalnim inovacijama, pažljivo odabranim asortimanom i pristupačnim cenama.

Danas zapošljava preko 1000 vrednih i obrazovanih ljudi, koji se svakodnevno brinu o potrebama i zahtevima stotina hiljada sugrađana u Jablaničkom i Nišavskom okrugu.

Leskovački hedonizam uz papriku, ćumur i najbolje meso

Među tokovima Južne Morave, Jablanice, Veternice, Vlasine i Puste reke, rastu najbolje paprike u Srbiji i priprema se savršen tradicionalni roštilj. Na toj osunčanoj poziciji, punoj prirodnih lepota, nalazi se grad Leskovac – prepoznatljiv po bogatoj gastronomskoj ponudi.

Bukvalno se ne zna koje jelo ovog kraja je omiljenije među gurmanima: leskovačka mućkalica, ajvar, đuveč, punjene, pečene i pohovane paprike, salate „trljanice“ i „ljutenice“, uz neizostavni „urnebes“… Upravo zato se posetioci često odlučuju za „leskovački voz“, u kome ima različitih vrsta roštilja i može sve da se proba.

Ne čudi što je prepoznatljiv događaj za Leskovac upravo „Roštiljada“ – najveći festival roštilja u jugoistočnoj Evropi, gde se obaraju rekordi u pripremi najveće pljeskavice.

Leskovačko roštilj meso je zaštićen brend. Kažu da se pravo roštilj meso secka, a ne melje. Da sme da se priprema samo na ćumuru – a okreće golim rukama. Ali ćemo mi ipak da čuvamo naše prstiće u receptu koji sledi 😊

RECEPT: Leskovački uštipak – detaljna priprema

Tajna dobrog roštilja je slična tajni dobrog hleba: vreme i fermentacija. Pisala sam već o tome u svom starom receptu za ćevape, kao i u receptima za hlebove.

Sigurno da svaka lokacija poznata po dobrom roštilju, uključujući tu naravno i Leskovac – ima još neke svoje dodatne tajne, cake i specifičnosti – ali generalno, ovo jesu bitni faktori. Slična pravila koja ćete videti u ovom receptu važe dakle i kod ćevapa, i kod pljeskavica – jer je to način na koji se inače priprema roštiljsko meso.

Dobro roštiljsko meso treba da bude „povezano i elastično“.

Nije svuda u svetu takvo pravilo. Recimo, kada se prave američki burgeri – oni baš treba da budu „rastresiti“ i obično krupnije samleveni. Znači pljeskavica i burger nikako nisu isto. A upravo zato treba ispoštovati korake u pravljenju leskovačkog roštilja, ili drugog roštilja s našeg podneblja.

Naravno, ako nemate mašinu za mlevenje mesa, uzećete sitno samleveno meso, pa se držati mera iz recepta i celog postupka – uz preskakanje koraka mlevenja. Nema ni trunčice dileme da ćete i tako dobiti sjajan rezultat.

Još jedna napomena. Često je napisano da u meso ide 2% soli od količine mesa. U ovom slučaju je to trebalo da bude 20g soli. Smanjila sam jer je bilo previše za moj ukus, ali moram da napomenem šta sam uradila „mimo pravila“.

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa od vrata (malo masnije) – u komadu
  • 15 g sitne soli
  • 150 g tvrdog kačkavalja
  • 150 g dimljenog vrata ili dimljene mesnate slanine
  • 3 čena belog luka
  • 1 ljuta papričica (a može i mrvljena ljuta paprika)
  • sveže samleven biber

Priprema:

Juneće meso isecite na kockice, posolite i promešajte. Prekrijte providnom folijom i ostavite oko 1 sat u frižideru. Kada je odležalo sameljite uz krupniju rešetku na mašini za mlevenje mesa. Ponovo prekrijte providnom folijom i stavite u frižider na 24 sata.

Sutradan prvo iseckajte kačkavalj i dimljeni vrat na sitnije kockice. Usitnite dobro beli luk i ljutu papričicu. Zatim meso još jednom sameljite, ali ovaj put uz upotrebu sitnije rešetke. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro rukama zamesite meso.

Ovaj proces „mešenja“ ume da traje i nešto duže, stari majstori kažu pola sata ili čak pun sat! Ono što želite da dobijete jeste da su se proteini iz mesa povezali – pa kockice kačkavalja i dimljenog vrata postale „deo mase“ i ne ispadaju. Dobro roštilj meso treba da bude elastično i ne sme da se raspada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Kad ste to završili, formirajte uštipke – a neko pravilo je da budu malo rustičniji, nepravilnog oblika. Svaki uštipak treba da ima oko 30 grama, mada vi svakako možete da ih pravite po oko 5 grama sitnije ili krupnije.

Idealno je da ih termički obradite na roštilju na ćumur, ali ako ga nemate upotrebite: električni roštilj, grill tiganj ili čak fritezu na vruć vazduh. Kao i kod ćevapa, tokom prženja, malo više okrećite uštipke kako bi se ravnomerno zapekli sa svih strana.

Serviraju se odmah, obično uz urnebes salatu, šopsku salatu i narezani crni luk. Ako volite, možete da dodate i pomfrit.

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро