DTL VP Dima: delić lokalne istorije sakriven u „Karađorđevoj kolibi“

Kompanija VP Dima sa sedištem u Velikoj Plani, osnovana je 1995. godine, kada su imali samo troje zaposlenih.  Ubrzo nakon toga, počelo je širenje poslovnih aktivnosti i van granica matične opštine – ka Smederevskoj Palanci,  Smederevu, Mladenovcu i Beogradu.

VP Dima je vremenom kontinuirano rasla i razvijala se, da bi danas zapošljavala 250 ljudi i imala preko 44 maloprodajnih objekata, sa tendencijom daljeg širenja mreže. Najveći prodajni objekat otvoren je 2013. godine. Nalazi se pri centrali firme u Velikoj Plani i prostire na 550 m2 prodajnog prostora.

U mestima u kojima posluje, “VP Dima” preduzima brojne društveno-korisne aktivnosti i ponosna je na brojna opštinska i crkvena priznanja i zahvalnice. Podržava sportske aktivnosti i klubove, vatrogasno društvo i razna kulturno-umetnička dešavanja, a tokom perioda pandemije obezbeđivala je razne donacije, kako pojedincima tako i brojnim organizacijama.

Specijalitet iz Velike Plane – u čast voždu Karađorđu

Velika Plana je opština koja je jednim delom u Šumadiji, a drugim u Pomoravlju – a odlična pozicija na koridoru 10 čini je zgodnim mestom za posetu. Kada nas put nanese tamo, mogu se obići poznate crkve i manastiri, među kojima je crkva-brvnara Pokajnica.

Za one koji planiraju dolazak u Veliku Planu, dobro je da tamo dođu u vreme najveće gastronomske manifestacije – Karađorđevi dani gurmanluka. Mada u treba isprobati markovački urnebes, smuđa na moravski način i suve paprike punjene pasuljem i prazilukom – neizostavni specijalitet je svakako „Karađorđeva koliba“.

Stara Velika Plana. Foto: velikaplana.rs

Zašto baš Karađorđe? Kakve veze imaju on i Velika Plana?

Radovanjski Lug je spomen kompleks, koji se nalazi u šumi sela Radovanje, na 8,5 km od Velike Plane. Kao prirodno-memorijalni spomenik ima status nepokretnog kulturnog dobra i status mesta od izuzetnog istorijskog značaja.

Spomen-kompleks obuhvata obeleženo mesto ubistva inicijatora i vođe Prvog srpskog ustanka (1804-1813) –  Vožda Đorđa Petrovića – Karađorđa. Atentat na Karađorđa je izvršen upravo u kolibi u kojoj se krio i to dok je spavao. Sahranjen je prvi put samo nekoliko metara od te kolibe – a manje je poznato da je kasnije, lokacija Voždovog groba bila menjana čak 4 puta.

RECEPT: Karađorđeva kolib

Sada kada znamo crticu iz istorije Velike Plane i zašto je „Karađorđeva koliba“ jedan od poznatijih gurmanluka – ostaje nam da pripremimo ovo jelo. Za kućnu upotrebu i ako koristite gril-tiganj, bolje je da se uzme mekše svinjsko meso: kare ili file. Ja sam odabrala file, kao najfiniji komad svinjetine. Takođe, bilo je praktičnije koristiti manje drvene ražnjiće.

Za pripremu na roštilju, može se koristiti svinjski kare ili but, kao i duži ražnjići, pogodniji za grilovanje na većim površinama.

Sastojci:

  • 600 g svinjskog mesa (kare ili file)
  • 150 g mesnate slanine (komad ili isečena)
  • veća glavica crnog luka
  • veća crvena paprika
  • 6 krompira
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • so i biber
  • malo ulja

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći i staviti da se kuva. Kada je skoro kuvan, procedi se voda i prebaci se u tepsiju. Začini se uljem, solju, biberom i mlevenom paprikom. Zatim se ubaci u rernu da se zapeče na 80 stepeni, dok ne dobije lepu boju.

Za to vreme, meso se iseče na kockice i posoli – a luk, paprika i slanina se iseku na kvadratiće, koji su iste veličine kao i komadi mesa. Na ražnjić se ređa: meso, luk, slanina, paprika – pa sve ponavlja dok ima mesta na ražnjiću. Tako se naprave 4 velika ili 6 manjih ražnjića. Sve ražnjiće malo premazati uljem tokom pečenja, a termički se obrađuju na roštilju ili gril tiganju.

Kada su i krompir, i ražnjići pečeni – krompir se stavi na sredinu u obliku kuće, a ražnjići poređaju preko njega, u oblik krova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро