DTL Proleter: perfektan svadbarski kupus iz Gornjeg Milanovca

Trgovinsko preduzeće za promet na veliko i malo “Metalac-Proleter” a.d. Gornji Milanovac, osnovano je na Vidovdan 1946. godine, kao Sreski državni magazin, na taj način što je nekoliko predratnih privatnih trgovaca dobrovoljno ustupilo svoje lokale, zaposlene i siromašan robni asortiman koji je u njima zatečen.

U sedam prodavnica, sa 210 m2 metara poslovnog prostora, na tačkice se prodavao šajak, platno, gumena obuća i slična roba, dok je u slobodnoj prodaji bio katran, luč i nešto poljoprivrednog alata… Narednih godina je dolazilo do brojnih organizacionih i svojinskih transformacija, da bi od 2003. godine većinski vlasnik firme postao “Metalac” a.d. iz Gornjeg Milanovca.

Prvim reklamnim sloganom odmah nakon preuzimanja, poslata je jasna poruka: Novi Proleter – moja stara trgovina. Preduzeće je preimenovano u “Metalac Proleter” a.d.

Danas ovaj maloprodajni lanac sa najdužom tradicijom u DTL sistemu, uspešno posluje na teritorijama opština Gornji Milanovac, Čačak, Ljig i Knić – a u svom sastavu ima 44 maloprodajna objekata i 400 zaposlenih. Pritom, najvažniji resurs i pored moderno uređenih objekata punih robe, predstavlja armija vernih kupaca, koji kada odlaze u nabavku, kažu: “Idem u moj Proleter”.

Gornji Milanovac: mesto gde je hrana nerazdvojni deo lokalnog identiteta

Grad na obroncima raskošnih planina Maljena, Suvobora, Rudnika i Vujna, održava status privrednog centra Šumadije. Ovde se mnogo pažnje posvećuje zaštiti životne sredine, pa na grbu opštine nalazi stilizovan hrast. Živopisna sela gornjomilanovačke opštine prva su počela da razvijaju seoski turizam u Srbiji, a neka od odredišta koja najviše privlače turiste, kako zbog svojih prirodnih vrednosti, tako i zbog istorijskih spomenika –  jesu Takovo, gde je podignut Drugi srpski ustanak, Rudnik, Koštunići, Ravna gora.

Stari Gornji Milanovac (izvor fotografije)

Turisti vole specijalitete ovog kraja, ali je najveća atrakcija svadbarski kupus, gde kupus zapravo ima „sporednu ulogu“, a glavnu razne vrste mesa: svinjsko, juneće, suva rebra, suva slanina, svinjske nožice i druga. Šljivovici i drugim vrstama „žestine“ posvećena je manifestacija „Rakijada“.

RECEPT: Svadbarski kupus

Svadbarski kupus je tradicionalno jelo koje se pripremalo za velika okupljanja kakve su svadbe, slave i drugi važni događaji. U odnosu na klasičan kupus razlikuje se po načinu pripreme, koji mu daje bogatiji ukus.

Naime, koriste se različite vrste mesa i suvog mesa – a jelo se sprema u velikoj glinenoj posudi na žaru.

Ipak, vraćamo se na naše kućne uslove! Žara ili kotlića nema, ali imamo ringlu– a poneko ima i Slow Cooker. Ono što je važno jeste da se jelo kuva jako dugo, na što nižim temperaturama.

Zato, ako imate Slow Cooker, obavezno ga upotrebite! Ako ne, potpuno istu stvar možete uraditi na ringli. U slučaju da koristite ringlu, za kuvanje će biti potrebno oko 5 sati – dok je u „krčku“ potrebno oko 11 sati na Low podešavanju.

Sastojci:

 • 1 veća glavica kiselog kupusa (oko 1.3 kg)
 • 500 g dimljenih rebara
 • 200 g dimljene slanine
 • 600 g mesa (mešano – junetina i svinjetina)
 • 3 šargarepe
 • 3 glavice crnog luka
 • 5 čenova belog luka
 • malo masti
 • 2 kašike mlevene ili dimljene paprike
 • mrvljena ljuta paprika (po ukusu)
 • biber
 • 4 lovorova lista

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAJA (@vitkigurman)

Priprema:

Naseckajte sve sastojke – oba luka sitno, šargarepu na kolutiće, kupus na kockice, suvo meso na sitnije kockice, a sveže na krupnije.

Dno posude namažite mašću pa stavite polovinu kupusa. Sve sastojke rasporedite u sredini – a završite ređanje drugom polovinom kupusa i na njega spustite dimljena rebra. Sipajte jako malo vode, jednu manju šolju maksimalno, što je dovoljno samo da se započne – kupus će kasnije sam pustiti vodu.

Kuvajte na ringli oko 5 sati, a u slow cookeru na LOW oko 11 sati. Jelo je bolje što se duže kuva, a još bolje dan posle, kad se podgreva – isto kao što je slučaj i s većinom dugo kuvanih jela.

Leave a Reply