Kulinarski DTL karavan kroz Srbiju

Kada su mi prvi put rekli za ideju – zapitala sam se da li će to uopšte biti moguće? Čak i pomislila da možda neće…

Ali počećemo s nekim drugim stvarima, s kojima takođe nisam bila dovoljno upoznata tada, kada sam prvi put čula za ovaj projekat…

Znala sam od ranije da postoji Domaći trgovački lanac – DTL. Ali se nisam udubila u priču, jer sam proteklih godina previše vremena provela u Beogradu 🙁 Evo objašnjenja zašto to kažem:

  1. Nisam znala da je DTL udruženje koje ima 14 članica. 
  2. Svaka od 14 članica DTL-a dolazi iz druge opštine u Srbiji.
  3. Sve članice su lokalni maloprodajni lanci.

Hronološki ispričano: davnih dana širom Srbije, lokalni preduzetnici su započinjali svoje biznise i otvarali maloprodajne objekte. Stvorili su tako maloprodajne lance u svojoj i obližnjim opštinama. Zatim su dugi niz godina radili sami i sami se suočavali sa svim poslovnim izazovima.

A onda se neko lepo dosetio da ih 2011. godine udruži, spoji i poveže.
Tako je nastala asocijacija 14 domaćih trgovačkih lanaca – DTL.

Danas, nakon 12 godina, DTL ima tri robne marke sa preko 200 proizvoda. U momentu pisanja ovog teksta, DTL asocijacija broji preko 770 maloprodajnih objekata i zapošljava preko 6500 ljudi.

A gradovi u kojima su sedišta članica, posebna su priča 🙂 Oni su bukvalno iz svih delova Srbije!

Sada vam je verovatno jasnije zašto sam rekla da sam previše vremena provela u Beogradu? Naravno da sam čula za DTL i neke od većih članica, ali mi su koncept organizacije i mnoge druge članice – bile nepoznanica. I upravo to je greška koju ću ispravljati.

Gastro-obilazak 14 gradova Srbije

Kada su mi prvi put rekli za ideju da bi trebalo da kroz priču i recept predstavimo opštinu u kojoj je sedište svake od 14 DTL članica, naravno da sam prvo pogledala mapu Srbije.

I onda se zapitala:

  • Koliko je uopšte moguće da neke opštine koje su blizu jedna druge imaju nešto stvarno različito?
  • Da li ću uspeti da otkrijem jelo koje je karakteristično za svaku od ovih opština? Ili makar pronađem neku jako specifičnu priču vezanu za određeni recept, takvu da je niko drugi nema?

Reći ću vam sada u ovom uvodu samo jednu stvar – planiranje ovog projekta je trajalo dugo.

I na svu sreću, imala sam sjajnu ekipu koja je štiklirala neke moje predloge – a precrtala druge, motivišući me da istražujem dalje, raspitujem se, vrtim telefone pokušavajući da iskopam “prijatelje prijatelja” iz tih 14 opština.

Da, u mesecima koji slede, sigurna sam da ću uspeti da vam ispričam više o svakoj DTL članici, njenoj matičnoj opštini i predstavim vam taj jedan recept koji je “nešto posebno” i stvarno bi trebalo da ga imate & isprobate.

VAŽNO!
Sigurna sam da i vi – pogotovo ako ste iz opština Srbije o kojima ću pisati, znate jos neke zanimljive recepte.
Ipak, nemojte da požurite da nam ih otkrijete! Ekipa koja radi na ovom projektu vam priprema jos neka iznenađenja! Budite strpljivi neko vreme i sačuvajte vaše “lokalne jestive tajne” 😉

Kakav je plan za dalje?

Prvo i najvažnije, napravila sam tag “DTL” preko koga ćete uvek moći da pogledate sve objave vezane za ovaj lep projekat.

Za naš start, odabrali smo Kragujevac. Pitala sam se da li je to bio neki vid motivacije za mene? Jer i sama imam poreko iz Šumadije, samo iz Kosmajskog kraja 😀

U slučaju da od ranije pratite DTL Instagram profil, verovatno znate ko je Dušan – DTL reporter? Duleksja već neko vreme putuje po Srbiji i upoznaje nas s DTL-om, njihovim proizvodima, akcijama i slično.

Dušan i ja smo se zajedno snimili u DTL Morava Marketu u Kragujevcu da najavimo projekat. Naš zajednički video možete pogledati na kraju teksta.

Nadalje, Dušan nastavlja da izveštava s terena, a ja kuvam. Videćemo da li ćemo se još nekada naći “negde na drumu”? Verovatno da, ako vam se bude dopalo kakav smo tim 🙂

Kragujevački recept i priču o DTL Morava očekujte već prekosutra – u četvrtak 4. maja!
I ovde na blogu, i na mom Instagramu 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @dtl.srbija

Leave a Reply