Detaljni VIDEO recepti za suši pirinač & domaće SUSHI rolnice

Kako nisu svi u mogućnosti da svrate u neki japanski restoran, što zbog cena sto zbog lokacije, a sushi je fenomenalna stvar – treba ga isprobati kod kuće. Uz ove video instrukcije, to neće biti ni malo teško 🙂

Kao zamenu za svežu ribu, možete da koristite dimljenog lososa. Što se svih sastojaka za suši tiče, oni se danas prilično lako pronalaze. Imam ceo tekst posvećen kupovini namirnica za ističnjačka jela i možete ga pročitati ovde.

U video receptima koji slede, detaljno je objašnjeno kako da pravilno pripremite suši pirinač – kao i priprema dve najčešće rolnice: maki i kalifornijske. Na kraju je i video-recept za još jedan tip rolnice od gambora i lešnika. Sushi Nigiri, valjak od pirinča preklopljen komadom marinirane ribe – nisam pravila ovaj put.

Suši je idealan za manje sedeljke s prijatlejima, jer može da se pripremi nešto unapred i ostavi u frižideru. Pre serviranja ga samo izvadite na vreme kako bi povratio temperaturu na sobnu, jer se je jede hladan. I onda ga isecite, dekorišite i servirajte.

Priprema pirinča za suši

Evo mog video-recepta za suši pirinač, koji sam uradila za „Telegraf Kuhinju“. Prilično je i detaljan i tačan 😉

Sushi Nori-Maki

Maki su zapravo „rolatići“ u nori algi. Malo ih je teže oblikovati od kalifornijskih rolnica. Važno je da koriste bambusovu prostirku, koja može da se kupi u svakoj kineskoj radnji. Motanje sušija bez ove prostirke je jako teško i predstavljalo bi bespotrebno maltretiranje. Nemojte da radite bez nje.

Pirinač se ne stavlja u velikoj količini, ne treba da bude gust i ne „pritiska se“. Stavlja se tako da ga ima svuda, ali treba da ostane „rastresit“. Rolat pri motanju „zatežite“ uz pomoć bambusove prostirke. Gotove rolatiće prekrijte providnom folijom do suženja. Zgodni su jer mogu da se pripreme unapred.

Kalifornijski Sushi: jedna od verzija Ura-maki rolnica

Ura-maki su rolnice kod kojih se alga nalazi unutra, a pirinač spolja. Zatim se spolja stavljaju razni začini. Poznate „kalifornijske“ rolnice spolja imaju susam. Meni su ovo omiljene rolnice, jer obožavam kombinaciju ribe i susama. Mislim da se lakše prave od maki-rolnica, jer je kod maki-rolnica teže spojiti algu na kraju rolata.

Ako na kraju ovakve rolnice prekrijete i komadima fino sečenog avokada, možete da dobijete nešto što podseća na Dragon Rolls 🙂

Kraljevske rolnice s gamborima

Izuzetno zanimljive rolnice za one koji ne vole nori algu – pošto se prave s pirinčanim papirom. Meni su jedne od omiljenih 🙂

Serviranje

Sushi se servira na drvenim podlogama ili na granitnoj dasci, jede prstima ili stapicima tako sto se komad umoci jednom stranom u umak i jede u jednom zalogaju.

 1. Umak je zapravo soja sos u koji moze da se doda malo sitno rendanog svežeg djumbira ili malo vasabija. Uek se radi o najblažem mogućem soja sosu.
 2. Obavezno ide ukiseljeni đumbir. Kada se koriste različite ribe, nekon svakog zalogaja sušijia se uzme komadić đumbira da se „resetuju“ nepca 🙂
 3. Nezaobilazan je i vasabi, japaski „osvežavajuće ljuti senf“ zelene boje. Može da se kupi kao pasta ili prah – a zatim se meša s majonezom ili krem sirom, kako bi se dobio namaz, koji je i jako dekorativan.

Odavde možete da „maznete“ još neku ideju:

A ovo je neka moja stara slika, kada sam tek počela da pravim Sushi i učila se 🙂

A ovako to izgleda danas, slikano na brzinu jer gosti nisu mogli da čekaju 🙂

I naravno, ne zaboravite da pustite japansku muziku kada servirate suši 🙂

4 Komentara

 • Sjajan recept 🙂 Gde nabavljaš tamari sos/miso i alge? Živela sam do nedavno u Sloveniji, tamo je algi bilo u Merkatoru u odeljku sa zdravom hranom, kao i svih mogućeh soseva (doduše su tek poneki imali sastojke koje zapravo razumem i mogu pročitati), ovde nisam naišla na ništa slično (komercijalne soseve ne računam)

  Sjajan je blog, na jako jednostavan i slikovit način objašnjavaš sve što treba znati u vezi ishrane, mogao bi komotno da bude obavezno gradivo u svim obrazovnim ustanovama, od vrtića, preko škola do srednjih škola. Svaka ti čast:)

  • Alge sam ranije uzimala u prodavnicama „zdrave hrane“ (ili kako ja volim da ih zovem „robe na merenje“) 🙂 To su uprave bile one „presavijene“ nori-alge koje me nerviraju.

   Na istim mestima sam uzimala i Tamari i miso, rađen na tradicionalni način i uvežen iz Japana, marka „Mitoku“. To su već dugo jedini sojini proizvodi koje jako retko upotrebim.

   Problem koji sada imam sa tim proizvodima je sledeći: poslednjii put kada sam kupovala, pisalo je da je „uvoz decembar 2010“. Naokon katastrofe u Japanu u martu 2011., naš uvoznik je jednostavno SKINUO datum uvoza i ostavio sao rok trajanja, valjda u nadi da ćemo zaboraviti šta je bilo u martu te godine.

   To je verovatno već poslić za ovu ekipu 🙂

   Dakle alge…

   Na 3. spratu kineskog tržnog centra u bloku 70. (najnovija bela zgrada) nalazi se samoposluga sa proizvodima iz Kine. Znam za nju već oko 4 godine.

   Ono što kupujem tamo su Nori-alge, ali su tamo ravne kao ploče (lakše za rad!), crne pečurke, pirinač za sushi, babmus u kesama (mariniran), vasabi-senf (u tubi), zvezdasti anis i „five spices“.

   Imaju još i neka susamova ulja (probala, prejako), soja sos (nisam ja kupovala ali sam probala – grozni su), pirinčane nudle (to inače ne jedem, ali sam uzimala za neku salatu sa krastavcima, supu i slične zezalice kad imam goste).

   Takođe, imaju zamrzivače u kojima su krabe i potpuno lude ribe, ali to volim da gledam i ne bih se nikad usudila da kupim. Ima i meduza 😀

   Što se štapića tiče, ranije je bilo da se kupe u „Metrou“ (baš veliko pakovanje), a u ovoj radnji u Kineskom TC imaju komplet sa „pravim“ štapićima koji se peru. Njih nisam kupovala, jer mi još traje ono nenormalno veliko pakovanje iz „Metroa“ 🙂

   (koliko čujem i većina restorana se snabdeva tamo, radnju drže „naši“ sa sve kasom i PIB-om) 🙂

   Ako sam nešto zaboravila da napišem, javljaj! 🙂

   I hvala na komplimentu 🙂

 • Čitam te već dva dana i presuper si! Ja sam prije mjesec dana u život ubacila paleo/lhcf i mislim da sam na potpuno novom početku! Svaka čast i nastavi pisati jer sam svašta naučila! Pozdrav!

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро