Drvlje i kamenje

Aspartam i Stevija u Srbiji: početak obračuna?

U poslednjih par dana, konačno se malo više piše o tome koliko je aspartam štetan. I ovaj put ne na blogovima i u FB grupama, već od strane najvećih štampanih medija u zemlji. Nešto se krčka!

Odmah mi je palo na pamet je da se neka od većih kompanija setila da počne da ga uvozi i prodaje (i u prahu, i tečan, i u tableticama – pa naravno i u proizvodima). Posle današnjih tekstova, ispada da sam dobro mislila.

Informisanje je izgleda započeto. Svakako da prvo treba da znamo šta je Stevija i da se naviknemo na njen po malo specifičan ukus – da bi posle kupovali proizvode sa Stevijom. Bilo je i ranije priča da su se i “Pepsi” i “Coca Cola” baš nameračile na Steviju, ali su sve te priče do sada bile vremenski nedefinisane i daleke.

Aspartam

 

Prekjuče je “Blic” objavio tekst o Aspartamu “Aditivi: EU zabranjuje, mi koristimo” koji može da se prepriča u jednoj rečenici:

“Sve mi uzmi, samo mi aspartam ne diraj!”

Sa gospodinom koji aspartam “ne dovodi u pitanje” se nikako ne slažem i po$ebno ne $hvatam toliko odlučno$ti da ovaj $astojak većine prerađevina o$tane u upotrebi?  A u tekstu mi užasno bode oči i to što sagovornica koja je jedina rekla tačnu i normalnu stvar o aspartamu odlučuje da ostane anonimna.

Što se pojedinaca koji donose odluke tiče, očigledno je da možemo po starom u nedogled i ne moramo ništa da poboljšamo.

Em smo nenaviknuti na čitanje sastava proizvoda, em su slova toliko sitna da većina može da se kaje što ne nosi i lupu kada krene u samoposlugu. Ja u tim situacijama uživam jer sam kratkovida pa lako čitam sitna slova. A ima i proizvoda u kojima ne bi nikada ni tražili aspartam:

Gde se krije aspartam

Sitna slova, neočekivani proizvodi, neznanje, nedostatak navike da se proveri – a savet je da sami ograničite upotrebu. “U se i u svoje kljuse” na delu još jednom. Bez podrške.

Moram da priznam da su me ovi brusketi zgranuli! Jeste da brašno i žitarice jedem jako retko, a obično i kada se desi da smućkam nešto “brašnjavo” napravim beskvasni ili bezglutenski hleb. Ipak, onim dobrim ljudima koji mi dođu u goste umem i dalje da poslužim bruskete uz riblju čorbu. Nešto nisam čula da u pesto za bruskete treba da natrpam i šećer. Ili pošto šećer nemam u kući – da treba da nadrobim na njih veštački zaslađivač sa aspartamom.

Molim iskusne kuvarice da me isprave ako gajim neke iluzije o pripremi brusketa. Možda ipak ne znam da kuvam?

*   *   *

Nakon male Brusketne-Digresije, Aspartamsko-Stevijska priča se nastavlja!

Jutros mi je prijatelj poslao tekstove iz Politikinog dodatka “Potrošač” gde je ozbiljan prostor posvećen aspartamu i Steviji.

Ovaj put bez onog Aspartam-Je-Loš-Samo-Ako-Se-Preteruje-Sa-Njim, na koji niko razuman više ne pada, jer neodređeni “tuc-muc” stvarno nije ubedljiv. U ovom tekstu su ga opleli baš-onako-lepo. Pogledajte šta Evropska komisija planira da uradi aspartamu od 15. februara do maja ove godine:

KLIK na sliku za lakše čitanje!

Zasladjivaci 1 - Potrosac 24.1.13.

U istom izdanju Politikinog “Potrošača” je i tekst o Steviji:

Zasladjivaci 2 - Potrosac 24.1.13.

Da pažljivi čitaoci ne ostanu uskraćeni za neku priču, pošto se u oba teksta iz “Potrošača” pominje još jedna supstanca –  pročitajte više i o  HFCS – visoko fruktoznom kukuruznom sirupu.

Tekst o HFCS sam objavila za Noć Veštica. Taj datum mu savršeno odgovara. 

*   *   *

Loša strana ove priče o Steviji je da nisu kompanija Coca Cola i farmaceutska kuća prve podnele inicijativu, već inicijative vezane za Steviju u Srbiji postoje odavno i o njima sam odavno pisala. Samo se o tome nije previše pričalo dalje, iz razloga koje nikako ni$am $posobna da zami$lim.

Ili jesam 🙂 Verovatno je nekome smetalo da se Stevija odobri kod nas a u takvoj situaciji – može da krene samo veliki na velikog. Mislim da će ovo pitanje uskoro biti rešeno.

Zato je dobra strana priče da Stevija i proizvodi sa Stevijom stižu.

Još bolja stvar je da ima velikih šansi da aspartam odleti u zaborav.

rest-in-peace

P.S. Bilo bi lepo da novinari stvaraju u javnosti naviku da se Stevija  naziva “zaslađivač”.

Stevija je jedna obična biljka. 

18 Komentara

 • Divne vesti… Samo još da se naviknemo na steviu. Ja sam naručila iz Amerike dva pakovanja u prahu, jedno poklonila drugarici, ali je verovatno doživelo istu sudbinu kao i moje – stoji samo otpakovan na polici i čeka priliku da bude korišćen – samo kad čitam ovako nesto setim se da ga imam, a nisam bila mirna dok nisam nabavila 🙂

  U svakom lsučaju sjajan tekst, i bas se radujem proterivanju aspatama!

 • Koja si ti kraljica! Odvalila sam na: “Samo se o tome nije previše pričalo dalje, iz razloga koje nikako ni$am $posobna da zami$lim.”
  Jos se smijem sama sa sobom 😀

 • Draga Majo,

  Puno hvala za ovaj tekst, kao i sve prethodne, vrlo informativne i duhovite. 🙂 HFCS za Noć veštica? Priceless!!!

  Pitanje u vezi sa Stevijom – nisam je do sada koristila i kao nameravam, ali svuda po gradu viđam samo pakovanja poput “Natreen”-a, u malim pilulama. Pretpostavljam da to nije čista biljka, a i pakovanje nije baš zgodno za upotrebu. Gde mogu da nabavim drugo “agregatno stanje”? Da li uz njega dolazi uputstvo za doziranje?

  Puno hvala, i sve najbolje u ovoj godini!

  • U prethodnom tekstu o Steviji koji sam objavila ima više podataka o problemima sa nabavkom Stevije u Srbiji. Čak i predstavnik firme sa kojom sam razgovarala pre objavljivanja prvog teksta imao samo dva proizvoda i zastoj. Dalje ne znam šta se dešavalo.

   Moje zalihe će izdržati još neko vreme, a posle sledi snalaženje 🙁
   Čim čujem nešto novo, javljam na FB strani.

   Na linku “Recepti”, gore levo, je među “slatkišima” izdvojeno doziranje Stevije.

   Hvala na komentarima i takođe sve najbolje 🙂

 • Od skoro čitam ove tvoje tekstove/blogove/postove, šta god da su i nalazim koješta zanimljivo i korisno preporučeno u duhovitom tonu što meni, kao nekom ko ljubi sarkazam, veoma odgovara. Al moram priznati da steviju, sarkastično ili ne, nikako ne ljubim.
  Imam ja svoju muku, dijagnoza: intolerancija na šećer. U stvari, diabetes melitus tip dva, stečeni, ali je sad popularnije da si intolerantan nego bolestan :D))))
  Pre mnogo godina naidjem na neki članak o steviji, čak je bio objavljen i neki manufakturista koji je tu tvar distribuirao. Pozovem, naručim, dobijem oko 200 gr belog praha (nije onaj što mislite) i probam. Meni taj “specifični ukus” izaziva mučninu i prekriva sve ukuse napitaka ili hrane koja se stevijom zasladjuje.
  I sad, aspartam nikako ne, ne ni saharih, ne ciklamate, stevija je gadna….a ja volim slatku kafu i zasladjen čaj!
  Šta činiti?

  • I ja više volim da kažem da sam osetljiva na gluten, nego da se od njega nadujem kao žeba pred eksplozijom 🙂

   Imam malu bočicu od 5 ml u kojoj nosim par grama Stevije sa sobom. Neverovatno, svi uvek pomisle da je “neadekvatan beli prah”, kad god je izvadim iz kutije za naočare (toliko je mala da je izgubim u tašni) 😀

   Jedini o kome nisam čitala ništa gadno je Sucralose E955 (Splenda). Nisam je nikada probala, ne znam gde može da se kupi i nisam joj posvetila dovojno pažnje da bih imala stav o njoj.
   Ipak, ovo bi bila moja preporuka za malo istraživanja.

   Možda se javi neko ko zna više o njoj!

   Srećno Ljiljo i čuvaj se! 🙂

 • Sta mislite o ovoj Steviji koja se prodaje kod nas i preko interneta, proizvodjac je MedHerbs Nemacka, sastav-pise samo ”steviol glikozidi”?
  Na sajtu su okacena i dokumenta koja dokazuju prihatanje Stevije u Srbiji.
  Ako date amin, ja kupujem! hihihi :p

  Pozdrav!

   • Ne ostavljam linkove prema sajtovima koji su komercijalni, a retko napravim izuzetak. Ako postoji sastav može da se prokopiira.

    Ne znam šta sve može sada da se kupi. Uglavnom neka bude što čistije. Pojaviće se mnogo proizvoda, pa što je više u sastavu Stevija a što manje bilo šta drugo – to bolje.

Leave a Reply