Kafa ne trezni – kafa je za dan posle!

Srbija kroz 21. vek korača uz podatak da smo četvrta zemlja u Evropi po potrošnji alkohola. Poznato je da ni omladina – i pored beogradskih prohibicija – ni malo ne zaostaje za odraslima kada je hvatanje za čašicu i flašicu u pitanju.

Najčešći i apsolutno najbolji savet koji možete da pročitate je da prekinete da ločete, budete ekstra umereni i da ne doprinosite ovakvoj statistici. Ipak – znajući da ovaj savet kod nekih neće stupiti u dejstvo odmah a kod nekih se to neće desiti nikada – potrebno je odgovoriti i na pitanje šta treba raditi u međuvremenu i kako makar delimično sanirati napravljenu štetu?

Šta vam je činiti pre, za vreme i nakon hvatanja za čašicu?

mladi i alkohol

Kako deluje alkohol?

Od trenutka kada dospe u telo alkohol kao da ima specijalne privilegije zbog čega brzo dospeva do mozga. Priča da treba grickati uz cirkanje da vas manje uhvati važi samo do momenta dok je hrana s alkoholom u želucu gde će masti i ugljeni hidrati usporiti varenje – ali prava ludnica kreće kada sve ovo dospe u tanko crevo jer alkohol u tankom crevu ima toliko prioritetan tretman da se apsorbuje pre svih nutrijenata.

Alkohol u organizmu se razgrađuje enzimom Alcohol Dehydrogenase (i namerno na engleskom za radoznalije ljubitelje guglovanja) a u daljem tekstu radi nezamaranja mozga – skraćeno AD-enzim. Kada se unese mala količina alkohola, onda on biva brzo metabolisan od strane ovog enzima, te u krv dospeva malo ili nimalo alkohola. Kada se unese veća količina alkohola i na prazan stomak, resorpcija je brza i iz želuca u jetru dolaze veće količine nego što AD-enzim može da preradi, pa i veće količine dospevaju u cirkulaciju i veoma brzo do mozga.

Ovaj enzim kod prosečnog muškarca može da eliminiše alkohol iz jednog jedinog pića na sat – a kod žena se radi samo o pola pića na sat. Zbog tog enzima ide ona priča da žene treba da loču duplo manje od muškaraca  ili tri puta manje od krupnog muškarca. Ne, moje dame – to nije urbana legenda!

SAVET NO.1: Ako već morate da cirkate jer je svadba, Beer Fest, raskid u toku ili ste dospeli na bilo kakvo opštenarodno veselje – pijte jedno piće na sat.

alkohol

Dakle, koliko AD-enzima jetra može da proizvede zavisiće od starosti, veličine čoveka, pola (žene su osetljivije na dejstvo alkohola naročito tokom menstrualnog ciklusa, u trudnoći i u klimaksu), kvaliteta ishrane, zdravlja, ali i prethodnog iskustva u alkoholisanju – odnosno ko više šljoka imaće manje enzima na raspolaganju – potrebno je vreme da se obnove zalihe ovog enzima.

Najviše alkohola završi u jetri upravo zato što se tamo i stvara najviše AD-enzima. Tokom lude noći, umesto da se jetra bavi svojim aktivnostima (recimo, da pakuje masne kiseline u trigliceride i šalje ih po telu da rade svoj posao) – ona je zauzeta metabolisanjem alkohola – a za to vreme masne kiseline se okupljaju u sa ambicijom da kreiraju još jednu masnu jetru.

Pored toga, alkohol ima 7 kalorija po gramu (praznih kalorija), a uz alkohol se često jedu grickalice i FastFood najčešće u sitne jutarnje časove – čime se stvaraju dodatne nepotrebne zalihe u jetri. Masna jetra je u neraskidivoj vezi sa visceralnim mastima, a visceralne masti su poznate po tome što pozitivno utiču na porast tražnje za uslugama kardiologa – ali i na formiranje novih modnih trendova (poput nošenja kajiša nisko ispod stomaka).

Kafa ne može da vas otrezni!

Svaka kafica i svaka šetnjica koju ste u toku života priuštili sveže ušljepanom drugaru (ili drugarici) je bila uzaludna. Ono što je tačno je da kafa razbudi i osoba u alkoholisanom stanju ima opasnu iluziju da je treznija nego što je bila pre kafe.

Ne koristite ovaj divan, mirisni napitak kao loš izgovor da sednete za volan ako nije proteklo dovoljno vremena za trežnjenje! Ako ste muškarac koji je popio 3 piva – računajte na to da ste minimum 3 sata zvanično izalkoholisani i da ne treba da vozite, zovete bivšu devojku ili ljubavnicu – čak i ako su vam dobronamernici sasuli u grlo bokal kafe.

SAVET NO.2: Nemojte da dajete alkosu kafu! Samo ćete imati budnog alkosa. Kafa je diuretik kao što je i alkohol pa je još tačnije da ćete imati budnog i dehidriranog alkosa.

budjenje uz kafu

Ako ste vi onaj trezni nesrećnik koga ubeđuju da nekoga vodi u šetnju – recite “ne” bez griže savesti – jer samo jetra metaboliše alkohol ali ne i mišići. Pijanac pored vas, ako rešite da ga izvedete u šetnjicu, pre može da doživi da mu asfalt nenajavljeno poleti ka licu ili da bandera potrči ka njegovom čelu u toku te šetnje – a da se otrezni neće! Sem ako ga ne šetate dovoljno dugo – jer je vreme jedini pravi lek.

SAVET NO.3: Još jednom – ako ste se vi “proveselili” više nego što je trebalo i neko vas je vodio u šetnju i dao vam kafu – ne umišljajte da vam je bolje i da možete da vozite auto, rolere ili uspešno upravljate sopstvenim nogama pri prelasku ulice van pešačkog prelaza.

Šta stvarno pomaže?

Te noći dok se pije ne pomaže ništa sem umerenosti. A kada glava sutradan počne da seva kao da je u nju ugrađen osinjak – pitanje umerenosti ostaje tema za neki naredni put – a prva pomoć postaje trenutni prioritet (i zbog glave i zbog jetre).

Samo jedna noć druženja sa čašicom može da stvori uočljive promene ne jetri, koja onda ima problema da stvara žuč i aktivira vitamin D. U toku “izbacivanja alkohola” iz organizma stvara se kisela sredina i troše vitamini B grupe, posebno vitamin B3 (niacin). Usporava se i sinteza proteina i slabi imuni sistem. Zapravo – ne trudite se oko svih ovih detalja! Kratko i jasno: napravljena je totalna havarija i potrebne su hitne popravke.

SAVET NO.4: Ako ste u subotu kum na svadbi i od vas se očekuje da popijete bar 1/3 “one” rakije koju je mladoženjin deda zakopao na dan njegovog rođenja – nekoliko dana pre toga nemojte uopšte da pijete i jedite dosta proteina od kojih se i stvara AD-enzim. Trebaju vam zalihe enzima da vam većina slika sa te svadbe ne bi bile one na kojima ste ispod astala.

Ono što ćete verovatno poželeti da uradite nakon ispijanja glavnog naroCkog saveznika protiv mamurluka (rasola) jeste da dohvatite neke krekere ili suve slane grickalice. I tu sebe treba da lupite po prstima (kad već sinoć niste znali).

Prvo, vaš organizam koji je pod inflamacijom ne žudi za trans-mastima iz margarina. Drugo, vaša jetra natankovana mastima ne žudi ni za brzim ugljenim hidratima iz belog brašna niti za šećerom iz keksića – ona želi da prvo potrošite one masti od sinoć!

corbica od spanaca i jaja

Zato za početak napravite čorbicu od spanaća i skuvajte jaja:

 • Spanać sadrži alfa-lipolinsku kiselinu koja je sjajni antioksidans. Ako niste neki kuvar – pogledajte recept sada kad ste trezni. Ako recept ne pomaže, kupite alfa-lipolinsku kisleinu u tabletama (mada je jasno da treba da znate da kuvate kad već znate da pijete) 🙂
 • Jaja su dobar izvor amino kisleine Cysteine – koja učestvuje u eliminaciji toksina iz alkohola. Dobra su hrana i pre i posle “lude noći”.

Vitaminsko-mineralna havarija koju ste sebi priuštili može da se redukuje na ovaj način:

 • Ono što vam dalje nedostaje su magnezijum kog imate u tabletama ili u onom spanaću iz čorbice – ali ipak najviše u semenkama bundeve. Naterajte se da glođete semenke ako možete da pogodite svoja usta.
 • C vitamin – u dozi oko 1000mg (ako vas mrzi da cedite limun i narandžu)
 • B3 vitamin (niacin) nadoknadite lososom, tunom, sardinama u vodi ili pljeskavicom od čiste junetine (treba vam jako malo ove hrane).
 • B6 vitamin (piridoksin) ćete naći u potrebnoj količini u 170g belog luka. Ovo i nije tako loša ideja obrzirom da će vam raspoloženje biti takvo da svi žele da pobegnu od vas i vi želite da pobegnete od svih. Beli luk tu stvarno pomaže. U slučaju da ipak želite prisustvo drugih ljudskih bića, tablete vitamina B6 koštaju oko 60 dinara u apoteci 🙂

Nedostaje vam zapravo i B1 i folna kiselina (B9) – možda nije toliko loša ideja da uzmete kompleks B vitamina u tableti pa da završimo s ovim “B-delom” priče?

Ili da manje ločete sledeći put?

SAVET NO.5: Popijte svu vodu koju vidite! Ako ne vidite vodu – idite po flašu od 0.5l i stavite je u vidno polje. A onda ponovo popijte svu vodu koju vidite…

Kako kafa ipak može da pomogne?

Ovaj recept sam dobila od druga iz Švedske. Kaže da i Šveđani vole da cugnu a onda spremaju posebnu kafu:

Magic Bullet Coffee (Bulletproof Coffe)

Ova kafa je nazvana magičnom jer sadrži dovoljno kalorija iz pretežno masnih kiselina srednjih lanaca koje se lako koriste kao energija. Na ovaj način ujustru se bez gladovanja produžava sagorevanje postojećih telesnih masti jer proces sagorevanja masti nije prekinut doručkom koji sadrži ugljene hidrate. Sprema se lako:

Prvo što je potrebno je da skuvate stvarno dobru domaću kafu! Dobra kafa se kuva tako što dodajete kafu kada je voda na ivici da prokuljuča, sačekate da pena tek počne da se podiže i odmah sklonite. Kad god se domaća kafa kuva duže prekuva se i dobija grozan ukus i umesto mirisnog napitka. Jedina gora stvar od tanke kafe (tzv. piroćanke) je kafa koja je ostavljena na ringli da ključa bez potrebe.

magicna kafaKad je gotova kafu procedite je u veliku čašu/šolju i dodajte dok je vruća ostale sastojke. Sve se dobro umuti po izboru: mutilicom za kafu, ili u blenderu, ili žicom za mućenje ili električnim mikserom. Kada se puter rastopi i oba ulja izmešaju dobro s kafom, dobija se jako ukusna kremasta kafa sa penom na vrhu. Kafa sme da se zasladi samo Stevijom.

Umerenim unosom kofeina smatra se unos od 200mg. Ne preporučuje se više od 400mg – a Olimpijski komitet zabranjuje unos veći od 600mg. Jedna ovakva šolja domaće kafe može da ima oko 100mg kofeina.

Kako magična kafa deluje? Masne kiseline kratkih i srednjih lanaca se lako vare i apsorbuju u telu za energiju, dok masne kiseline dugih lanaca zahtevaju dužu proceduru i enzime iz jetre (tj. trenutno izmučne jetre kojoj je potreban odmor). Puter sadrži oko 15% ovakvih kratkih i srednjih lanaca dok kokosovo ulje ima rekordnih 66%!

Zbog svega navedenog, “magična kafa” nije samo napitak za dan posle i pravilno upotrebljena kafa nakon alkoholom začinjene avanture – već i jedan od omiljenih napitaka i onih koji su na Low Carb ishrani a ne vole ili ih mrzi da doručkuju. Ona potpuno eliminiše osećaj gladi jer sadrži dovoljno kalorija – oko 450 – što bi i bila normalna količina kalorija za doručak.

soljice Doncafe

Post urađen u saradnji sa Doncafé. Pravilnik, tačka 4.

 

14 Komentara

 • Jao moram nesto da kazem 🙂
  Tema je divno obradjena, bas u tvom stilu i morala sam tekst da posaljem svima na fb za koje pouzdano znam da su mi trazili savet sta da koriste posle. A sad cu i onima sto su pogasili naloge.

  Ali ima jedna stvar koju mi je rekao profesor: ako neko pije toliko da se probudi mamuran, ne treba mu reci koji je lek, treba ga pustiti da stooo duze pati, i po mogucstvu mu jos dodatno ljuljati krevet svaki put kad mu se javi mucnina.

  😉

 • Hahaha, pa fenomenalan tekst.
  Odavno mi je neko rekao jedan “recept” protiv mramurluka.
  A to je gorka kafa sa limunom- ukus odvratan ali mramurluk izostaje
  isprobano na masi mladih muskih pijanih zrtvi alkohola,krajem 80tih godina 🙂
  Da li imas ideju na kojoj osnovi ovo moze da radi osim sto je kiselina i vitami C u pitanju?
  Neke od ovih saveta znam , a pravilo par nas koje je umelo da pije i da se ne napije je bilo:
  jesti dobro pre nego sto izadjes
  piti vode izmedju -( pauze zimedju pic alkohola)
  i naravno djuska- uglavnom su to i bile zurke gde se igralo non stop.
  ima slicnosti sa tvojim tekstom, zar ne?
  Jos jednom, uzivala sam i slatko sam se nasmejala citajuci tvoj tekst, sada u radnu akciju procesljavanja tvog bloga 🙂

  • Jelena, to sa kafom i limunom funkcionise 🙂
   Ali mora da je gorka kafa.

   To je inace i lek protiv migrena i glavobolja koje se javljaju sa strane glave. Mamurluk ima slicne simptome i slicno se i leci.

 • Hahahaha! Dobro si me nasmejala ovim postom! Pored toga sto je 100% istinit i tacan, tako si ga vickasto napisala, sa sve recima kao sto su “locete”, “astal” i posebno ovom recenicom “mada je jasno da treba da znate da kuvate kad već znate da pijete”, da sam morala jos jednom da ga procitam! 🙂

 • ja cirkam odprilike svaki drugi vikend-vec 15 god…sve mi je ovo jasno ali nikako da primenim tj da se manem alkohola..a zasto? ne znam 🙂

 • Probala sam ovu kafu, kao ljubitelj butera i kokosovog ulja, i posle par sati je počela nepodnošljiva mučnina koja je trajala ceo dan. Da li je razlog za to moja relativna netolerancija ulja u tako čistom obliku, i da li mogu nešto da učinim da mi se organizam navikne, pošto smatram da pijenje ove kafe ima mnoge benefite?

 • Kao i uvek, napisala si tekst koji je zanimljiv, i nama koji ne konzumiramo alkohol uopste, a puno znacajnih informacija si plasirala bez da se smorimo na pola teksta 🙂 sto se ove buletproof kafe tice, koristim je nekada umesto dorucka, kada mi je muka da zvacem, samo sto dodam i jedno jaje i malo slatke pavlake pa to dodje eggmjolk kapucino, tako je svedjani zovu, a tome me naucila Anita Shupe. Znam da nisi pobornik konzumiranja zivog jajeta, ali smatram da ga ona provrila kafa bar donekle termicki obradi.:)

Leave a Reply

RSD ili EUR?
RSD Српски динар
EUR Еуро