5 objektivnih razloga za ljubav prema piletini

Dok sam bila na jaslama kod mame & tate znalo se da jednom nedeljno imamo pohovano belo meso, pekarski krompir i divan paradajz sos koji je mama pravila.

Kod moje drugarice, to „tradicionalno porodično“ bilo je pečeno pile i krompirići. Kod druge drugarice, pileća krilca iz rerne. Kod moje babe, džigerica pečena na plotni šporeta na drva, čiji ukus i dan danas savršeno dobro pamtim…

Jer, da – porodična kuhinja, posebno ona iz detinjstva, nezamisliva je bez piletine. Ne znam da li je u ovih 5 razloga zašto obožavamo piletinu trebalo da dodam i onaj šesti? Emocije koje nam bude ta jela iz detinjstva 🙂

Uglavnom, dok vam pripremam novo jelo s Perutnina Ptuj piletinom – hajde da pogledamo sve ove razloge, a sigurna sam da ćete pronaći jedan ili više njih, koji su vama najbitniji:

  1. Ah, taj ukus!

Šta možete da uradite s piletinom? A pogotovo s belim mesom? Mislim da je odgovor: „Bukvalno sve što vam padne na pamet“.

Ako hoćete da joj date šmek mediterana, dodaćete paradajz, mocarelu i bosiljak – napravićete „Kapreze piletinu“. Ili ćete odabrati dugačije začine i praviti „Pileći giros“. Možda ipak pileće „Lovačke šnicle“, za koje se ne zna da li su ukusnije kada se spreme s belim mesom ili s otkoštanim batacima & karabatacima.

Upravo ova enormna sposobnost da postane sve ono što vi želite od nje, piletinu čini omiljenom hranom odraslih ljudi. A svakako i omiljenom hranom dece.

Ima dece koja ne vole jagode, banane, karfiol i brokoli, kupine ili mandarine – ali je stvarno teško pronaći dete koje ne voli piletinu. Takvu decu sretnete toliko često, koliko zmajeve ili jednoroge 🙂

  1. Nebitan je nivo kulinarskih veština

Koji „Šporet-šerpe-lonci“ trening je potrebno da imate, kako biste uspešno pripremili piletinu? Hmmm… mislim da to nije na listi uslova 😀

Za biftek ili steak, moraćete malo da se pomučite, čitate o pripremi, nabavite poseban tiganj koji dugo drži intenzivne temperature… Za svinjetinu, morate da pogodite taj momenat kada dovoljno omekša, jer je nešto žilavija (izuzimam svinjski file).

Ali s piletinom, nikada nema ni najmanjih problema! Da li ste je ubacili na tiganj da se prži, u šerpu da se dinsta, u rernu da se peče, ili rešili da je kuvate na pari – teško da možete da napravite grešku. Čak i kada niste uvežbani za korišćenje začina – so je obično dovoljna.

Ne, niko nije učio da kuva na junetini i svinjetini. Nije ni na morskim ribama i plodovima mora. Svoje prve „mesne“ kulinarske bitke, svi smo dobijali uz piletinu 😉

Naravno, nećemo se praviti da je početničko jelo sve što može da se uradi s piletinom! Čuvena jela su nastala od nje – poput „Cezar salate“ ili „Kijevske piletine“. Neki optimisti poput mene, usuđuju se i da „Karađorđevu šniclu“ naprave od pilećeg mesa.

Koji god nivo kulinarske igrice da ste prešli do sada – piletina ostaje nezamenljiva i u najjednostavnijim, i u kompleksnijim jelima.

  1. Sportsko-rekreativno-dijetalni razlozi

Da li ste ikada imali u rukama papir s nekom dijetom? Bila ona sportska za dobijanje mišićne mase, ili ona za mršavljenje – ili (ređe) gojenje? Ako ste gledali takav papir, znate vrlo dobro šta se stalno ponavlja: piletina.

Da vam pravo kažem, kad proučite sve te mnogobrojne jelovnike, dolazite do uverenja da nema šanse da budete vitki & u formi – ako nema piletine, makar svaki drugi dan.

A da li je to istina? Da li tako stvarno mora da bude? Evo, samo da završim kuvanje mog belog mesa & povrća na pari, pa ću vam odgovoriti na tu dilemu 🙂 Neću dugo, jer ovakvi zdravi obroci budu gotovi za samo 15 minuta.

  1. Nutricionistički razlozi

Znam da su sve nas i mama, i baba lečile pilećom supom od prehlade & gripa. Ali da pokušamo da otkrijemo još neke manje poznate stvari iz sveta nusticionizma, koje su vezane za piletinu…

Svi znamo da meso ima u proseku oko 24-27 g proteina na 100 g. Što svakako važi za piletinu, ništa novo… Ipak, piletina svakako spada u ona mesa čiji kalorijski sadržaj možete najlakše da prilagođavate sopstvenim potrebama. Već znate da belo meso ima malo masti, batak i karabatak nešto više, a koža najviše. U tom smislu, ako ste na Low Carb ishrani, možete da ostavite kožu, jer su vam masti potrebne za energiju. Ako ste ipak na nekoj dijeti koja balansira masti i ugljene hidrate – začas ćete se otarasiti kože. Oni koji vole niskomasne dijete, ostaće verni belom mesu.

Uloga mesa u antistres terapiji je manje poznata stvar. Piletina je puna triptofana, kao i vitamina B6 i B12. Triptofan je ona aminokiselina koja bustuje proizvodnju dopamina, hormona sreće – a B6 je baš taj iz B grupe koji nervni sistem čini stabilnijim. Samo 100 g piletine ima oko 30% preporučene dnevne doze ovog vitmina, a sigurno je da piletina više prija od tablete B6 😉

100 g piletine ima i 50% dnevne doze vitamina K, koji se povezuje sa zdravim srcem i kostima.

Ostaje na kraju pitanje da li da odaberete belo meso ili karabatak? Belo meso ima manje kalorija, dok batak i karabatak imaju više gvožđa, cinka, selena i B vitamina. Verovatno je odgovor – šarajte malo 🙂

  1. Možemo da biramo kvalitet

Nije sva piletina ista. Da li ste se odlučili za neku već prerađenu varijantu, poput zamrznute pohovane piletine? Ili sveže meso pripremate sami, nežnije i obzirnije?

Kad dođemo do toga da ne pričamo o kvalitetu proizvoda od piletine, već o kvalitetu čistog mesa – otvaramo novu, po meni, mogo bitniju temu. Kvalitet mesa može jako da varira, a tu je uključeno kako je gajena piletina: u kakvom se prostoru čuva & čime se hrani. Svakako i kako se pakuje.

Ideal znamo, pa znamo i da nekada negde, možemo da pronađemo organsku piletinu. Potrebno je nešto više novca i nešto više napora da joj se uđe u trag. Često je potrebno i da je rezervišete na vreme, jer su količine prilično limitirane. Jednačina „vreme + novac + dostupnost“ uglavnom ne radi u našu korist.

Zato, ako ste zauzeta osoba u gradskoj sredini, koja na kraju radnog dana odlazi u samoposlugu da brzo obavi nabavku – procedura je takva da se bira piletina koja je u ponudi u radnji. Ona koja je uvek na raspolaganju u velikim marketima i komšijskim samoposlugama je PERUTNINA PTUJ, koja se oduvek izdvajala svojim kvalitetom.

Da postoji razlika u korist Perutnine znate čim otvorite pakovanje ove piletine i osetite njen miris. A to još više znate kad osetite njen ukus, jer nije stvar samo u načinu gajenja, već i u pakovanju koje dugotrajnije čuva svežinu.

Na kraju, mogu samo da vas pitam da li sam nešto zaboravila da napišem? Možda na ovoj listi nije razlog zbog kog vi volite piletinu? Ako sam nešto smetnula s uma – dodajte u komentaru 🙂

Takođe, zapratite na Instagramu @perutninaptuj_srbija i učestvujte u novom nagradnom konkursu! Nemam dilemu da odgovor na nagradno pitanje svi znaju 😉

U saradnji sa “Perutnina Ptuj”

Leave a Reply